Χρηματιστήριο: Τι φέρνει το rebalancing των δεικτών MSCI – Πού ποντάρουν οι διαχειριστές κεφαλαίων

Η αγορά των μετοχών ξεκάθαρα ανοδική και τους βασικούς της δείκτες να κινούνται κοντά στα υψηλά πολλών μηνών, το στοιχείο που θα κρίνει την ανοδική συνέχεια είναι η αυξημένη ρευστότητα στην αγορά.

Η αγορά και τα funds φαίνεται να προεξοφλούν σημαντικές θετικές αλλαγές στους δείκτες MSCI, με αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ελληνικών μετοχών στους δείκτες των αναδυόμενων αγορών.

Πιο συγκεκριμένα, η Société Générale εκτιμά ότι η στάθμιση της χώρας μας στις αναδυόμενες αγορές

θα αυξηθεί κατά 0,05% στον δείκτη MSCI Emerging Markets, αν γίνουν οι προσθήκες των τίτλων της της Εθνικής Τράπεζας και της Mytilineos στον δείκτη, ενώ αν αφαιρεθεί ο τίτλος της Jumbo, τότε το συνολικό θετικό πρόσημο θα περιοριστεί στο 0,03%. Οι ροές για τη μετοχή της Jumbo, αν αφαιρεθεί ο τίτλος, θα είναι 84 εκατ. δολάρια.

Ακόμα πιο σημαντική όμως θα είναι η αύξηση στον δείκτη MSCI EMEA κατά 0,17% στη στάθμιση της χώρας μας. Οι πιθανότητες ωστόσο για αφαίρεση της μετοχής της Jumbo είναι μοιρασμένες και το ενδεχόμενο είναι πιθανό για κάποιους διαχειριστές και εξαιρετικά απίθανο για άλλους. Αντίθετα, η προσθήκη των μετοχών της ΕΤΕ είναι η μάλλον βέβαιη, είτε τώρα είτε το Μαΐο, ενώ για τις μετοχές της Mylineos οι πιθανότητες είναι μικρότερες από ό,τι στην περίπτωση της ETE.

Συνλικά, η Société Générale εκτιμά ότι οι εισροές θα είναι σημαντικές, πιθανότατα δε έχουν ξεκινήσει ήδη και θα ανέλθουν στα 100-120 εκατ. δολάρια για τον τίτλο της ΕΤΕ, που είναι και η πιο πιθανή μεταβολή. Για τη Μυτιληναίος οι εισροές μπορεί να φτάσουν τα 80-90 εκατ. δολάρια. Το τελικό πρόσημο θα είναι θετικό πάνω από 110 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της γαλλικής τράπεζας, ακόμα και αν η μετοχή της Jumbo εξέλθει.

Σε αυτό το rebalancing, η αγορά δεν προεξοφλεί την προσθήκη της Μυτιληναίος, όπως είχε συμβεί στο προηγούμενο rebalancing. Βάσει των πρόσφατων στοιχείων, στον δείκτη MSCI Greece IMI, o οποίος περιλαμβάνει το σύνολο των δεκαεννέα ελληνικών μετοχών που αποτελούν το εγχώριο universe για την MSCI Inc., ο ΟΤΕ έχει βαρύτητα 16,28%, ο ΟΠΑΠ 11,52%, η Eurobank Holdings 10,15%, η Jumbo 6,02%, η Εθνική Τράπεζα 7,06%, η Μυτιληναίος 6,64%, η Alpha Bank 10,53%, η ΔΕΗ 8,66%, η Motor Oil 3,67% και ο ΟΛΠ με 3,54%.

Η MSCI θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών στις 9/2, με το rebalancing να λαμβάνει χώρα στις 28 Φεβρουαρίου και οι αλλαγές να ξεκινήσουν την 1/3, ενώ η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI ακολουθεί στις 12 Μαΐου και το rebalancing στις 31 Μαΐου.

Το ζητούμενο είναι το πώς θα κινηθεί η αγορά μόλις ολοκληρωθούν οι αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων των αναδυόμενων διαχειριστών κεφαλαίων.

Διαβάστε ακόμη

«Αρχοντικό Χατζηγάκη»: Βγαίνει στο σφυρί το 5άστερο «διαμάντι» των Τρικάλων

Το δράμα της Φον Ντερ Λάιεν με τον Μαργαρίτη, ο συνωστισμός επενδυτών στην Αττική Οδό και η Prodea με τους… Ιεχωβάδες

Αττική Οδός: Πώς θα δοθούν οι αποζημιώσεις – Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα