Χρηματιστήριο: Θετική αντίδραση με πρωταγωνιστή τον ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Θετικά έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να σημειώνει άνοδο 1,51% και να κλείνει στις 774,38 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 779,40 μονάδες.

Η αγορά πήρε δυνάμεις από τα πρωϊνά πακέτα που πέρασαν πρώτα από τον ΟΠΑΠ και μετά από την Jumbo και την ΔΕΗ με τη συνολική αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών να διαμορφώνεται

στα 21,7 εκατομμύρια ευρώ και τον τελικό τζίρο της ημέρας να διαμορφώνεται τελικά στα 74,5 εκατομμύρια ευρώ.

Παρόλο που η αγορά έκλεισε μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά έδειξε ότι με τους ανάλογους θετικούς καταλύτες παραμένει σε ετοιμότητα να κάνει την μεγάλη υπέρβαση της αντίστασης των 775 μονάδων αν και ο τζίρος ακόμη δεν είναι αυτός που θα μπορέσει να δώσει την ώθηση που χρειάζεται για να αναιρεθεί η μεγάλη πτώση των προηγούμενων ημερών.

Ένας ακόμη λόγος αδυναμίας της υπέρβασης είναι ότι η αγορά δείχνει να προσπαθεί να διαγνώσει τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, τόσο με τις κεφαλαιακές ενισχύσεις που αναμένονται όσο και με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται.

Ο κλάδος είναι αναμενόμενο να βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο, ανακόπτοντας σημαντικές επενδυτικές αποφάσεις, ιδιαίτερα σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο επίπεδο, εως ότου διαμορφωθεί ή σχηματιστεί το νέο περιβάλλον.

Βέβαια, η ορατότητα της αγοράς δείχνει να είναι καλύτερη μετά και την κοστολόγηση των περιοριστικών μέτρων στα 3 δισ. μηνιαίως από το υπουργείο Οικονομικών πρόσφατα και τις νέες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα.

Όπως αναφέρθηκε σήμερα, από ύφεση 10 % του ΑΕΠ το 2020 η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% του ΑΕΠ φέτος και με 6% το 2022, ενώ η επαναφορά στα επίπεδα του 2019 τοποθετείται στο τέλος του 2022.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης η Ελλάκτωρ με 7,84% και ακολούθησαν η Alpha Bank με 5,48%, η Coca Cola με 4,71% η ΔΕΗ με 3,21% και η ΓΕΚ Τέρνα με 2,41%. Με άνοδο άνω του 1% έκλεισαν η ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Jumbo, Eurobank, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Aegean και Εθνική Τράπεζα.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν ο Τιτάνας, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Φουρλής και Σαράντης ενώ σε αρνητικό έδαφος έκλεισε η Τράπεζα Πειραιώς με 7,33% και ακολούθησαν η Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil και Μυτιληναίος ήπια πτωτικά.

Ο τζίρος ανήλθε στα 74,7 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 32,4 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,2 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Keywords
Τυχαία Θέματα