Χρηματιστήριο: Ρελάνς δια χειρός ΕΚΤ στο ταμπλό – Σημαντική άνοδος για τις τράπεζες

Με κέρδη έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει άνοδο 1,07% και να κλείνει στις 892,83 μονάδες.  Ο τραπεζικός κλάδος και ο όμιλος Βιοχάλκο οδήγησαν την αγορά στην υπέρβαση των 890 μονάδων μετά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις δηλώσεις της Christine Lagarde αναφορικά με τα επόμενα βήματα της Κεντρικής Τράπεζας

για το έκτακτο πρόγραμμα αντιμετώπισης της πανδημίας (PEPP) και τη στήριξη των Ελληνικών κρατικών τίτλων.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,22% και στις 2.145,60 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,41% και στις 1.497,26 μονάδες και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με άνοδο 2,74% και στις 580,91 μονάδες.

Μετά τις χτεσινές αποφάσεις της FED ότι δεν αποκλείεται να αυξήσει τα επιτόκια της τρεις φορές το επόμενο έτος για να αντιμετωπίσει το άλμα των τιμών, ενώ θα συρρικνώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων με ρυθμό διπλάσιο απ’ ό,τι είχε προηγουμένως ανακοινώσει προκειμένου να τερματίσει το πρόγραμμα μέχρι τον Μάρτιο του 2022, ήταν η σειρά την ΕΚΤ να ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην περαιτέρω επιβράδυνση των αγορών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP) καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ισχυρό ράλι του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε παράλληλα και επίσημα ότι στο τέλος Μαρτίου του 2022 θα σταματήσει τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα κάνει ειδική αναφορά στην Ελλάδα, αφήνοντας ανοικτό ένα “παράθυρο” για τη συνέχιση των αγορών.

Ειδικότερα, η τράπεζα σημειώνει ότι στο ενδεχόμενο επανάληψης του κατακερματισμού στις αγορές λόγω της πανδημίας, οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος του PEPP θα μπορούν να προσαρμόζονται με ευελιξία στο χρονικό ορίζοντα, τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και την περιοχή, ανά πάσα στιγμή.

Όπως εξηγεί, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδει η Ελλάδα επιπλέον της αξίας των ομολόγων που επανεπενδύεται στη λήξη τους, προκειμένου να αποτραπεί η διακοπή των αγορών στη συγκεκριμένη χώρα που θα μπορούσε να εμποδίσει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ελληνική οικονομία, την ίδια στιγμή που αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από την πανδημία. Αναφέρει ακόμα ότι οι καθαρές αγορές στο PEPP θα μπορούσαν να επαναληφθούν, εάν κριθεί αναγκαίο, για να αντιμετωπιστούν αρνητικές διαταραχές που θα σχετίζονται με την πανδημία.

Αυτό σύμφωνα με τους αναλυτές ήταν και αυτό που έπρεπε ουσιαστικά να κάνει η ΕΚΤ: Να κάνει ξεκάθαρο για τις αγορές ότι είναι «εκεί» και θα στηρίζει την Ελλάδα. «Εάν η ΕΚΤ δεσμευθεί ξεκάθαρα πως θα στηρίξει την Ελλάδα στρέφοντας των βάρος των ροών από τα ομόλογα του PEPP που λήγουν προς τα ελληνικά ομόλογα, θα είναι ένα αρκετά αξιόπιστο και εποικοδομητικό μήνυμα προς τους επενδυτές», όπως τόνισε πριν μερικές ημέρες η JP Morgan, επισημαίνοντας πως διατηρεί long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ομολόγων όλης της περιφέρειας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Τράπεζα της Αγγλίας έγινε η πρώτη κεντρική τράπεζα από τις ανεπτυγμένες οικονομίες που προχώρησε σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Ειδικότερα, η BoE αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 15 μονάδες βάσης στο 0,25% στη σημερινή συνεδρίαση, διαψεύδοντας τους αναλυτές που περίμεναν να το κρατήσει στο 0,1%.

Στο ταμπλό τώρα η Βιοχάλκο με 5,8% σημείωσε τα περισσότερα κέρδη και ακολούθησαν ΕΛΧΑ και Alpha Bank με 3,1% και 3,02% αντίστοιχα με την Eurobank, Εθνική και Aegean να κλείνουν με κέρδη άνω του 2%. ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, Πειραιώς, Jumbo, Τιτάνας και Ελλάκτωρ έκλεισαν με κέρδη άνω του 1% και ακολούθησαν ήπια ανοδικά ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ και Motor Oil. Σε αρνητικό έδαφος και με ήπιες απώλειες η ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ με την Τέρνα Ενεργειακή να κλείνει αμετάβλητη.

Διαβάστε ακόμα:

Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών: Τι είναι και πώς θα καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία

iPhone: Με αυτή τη λειτουργία θα είστε ήσυχοι όταν… πεθάνετε

Grand Forest Metsovo: Ελληνικό το «Κορυφαίο Landmark Ξενοδοχείο του κόσμου» – Δείτε φωτο

Keywords
Τυχαία Θέματα