Χρηματιστήριο: Παρέμεινε στη ζώνη των 890 μονάδων πάρα τη μικρή πτώση

Με πτώση και στα χαμηλά ημέρας έκλεισε τελικά η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με απώλειες κατά 0,32% και στις 890,76 μονάδες, με την αγορά να προσπαθεί να κρατήσει μέχρι το τέλος του χρόνου την ζώνη των 890 μονάδων και με την συναλλακτική δραστηριότητα να κυμαίνεται και σήμερα σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,31% και στις 2.142,11 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,26% και στις 1.487,74

μονάδες και ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών έκλεισε με απώλειες 0,57% και στις 573,25 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει στην περιοχή 880-895 μονάδων, με τον στόχο να διατηρείται στις 930 και τη βάση στις 585-860. Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών αυτών των συνεδριάσεων δεν φαίνεται να προστίθεται κάποιο νέο δεδομένο στην υφιστάμενη ανάλυση, με το κλίμα να παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξο, και να ενδυναμώνεται από τη σταθερή πορεία στη Wall Street και τη μέτρια διακύμανση στις ευρωαγορές, σήμερα.

Αν και η αγορά παραμένει επιφυλακτική στη νέα παραλλαγή της Covid 19, η κυβέρνηση προσπαθεί να αφήσει εκτός ατζέντας το lockdown. Η μετάλλαξη “Όμικρον” και ο κίνδυνος εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων τις μέρες των εορτών λόγω των μεγάλων συναθροίσεων, οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να λάβει νέα μέτρα, τα οποία όμως δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, τουλάχιστον προς το παρόν.

Η παραλλαγή Όμικρον και οι νέοι περιορισμοί θα μπορούσαν βέβαια να επηρεάσουν την κατανάλωση στο τέλος του έτους, δεδομένου ότι το μερίδιο του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί κινείται περίπου στο 65% – ένα από τα χαμηλότερα στην ΕΕ. Η Ελλάδα θα μπορούσε να εκτεθεί σε ταχεία αύξηση των λοιμώξεων, οδηγώντας και την κυβέρνηση σε αυστηρότερα μέτρα.

Είναι εμφανές ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών αναμένει πια, μετά και τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσει την διάδοση της μετάλλαξης Όμικρον στην χώρα μας, το νέο έτος για να κάνει την επόμενη ανοδική του κίνηση με τους αναλυτές να εμφανίζονται αισιόδοξοι, με βασικό οδηγό ότι το ΑΕΠ θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται το 2022, σε συνέχεια μιας επίδοσης που πιθανολογείται ότι θα ξεπεράσει το +8%, αλλά και οι ισχυρές αποδόσεις που αναμένεται να προσφέρει ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην εξυγίανση του.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η ΕΥΔΑΠ με 2,38% σημείωσε τα περισσότερα κέρδη με την ΔΕΗ, Jumbo, Motor Oil, Quest, Coca Cola, Alpha Bank και ΕΛΧΑ να κλείνουν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος και με απώλειες άνω του 1% ο ΟΛΠ, Εθνική, ΟΤΕ, Πειραιώς, Λάμδα, Τιτάνας και Μυτιληναίος με την Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ και Σαράντη να κλείνουν ήπια πτωτικά.

Ο τζίρος ανήλθε στα 33,7 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 13,7 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,1 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Πάτρα – Πύργος: Στον Άκτωρα το έργο οδικής ασφάλειας ύψους 30 εκ. ευρώ

Μorgan Stanley: Μετοχές κόντρα στην «καταιγίδα» της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και των lockdowns – Ποιες επιλέγει

ΑΑΔΕ: Μέχρι τι ώρα θα είναι διαθέσιμες οι εφαρμογές – Πότε «ανοίγουν» ξανά

Keywords
Τυχαία Θέματα