Χρηματιστήριο: Μικρή άνοδος στην εβδομάδα παρά το σημερινό profit taking

Στα χαμηλά ημέρας έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές της εβδομάδας στις 913,94 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,42%.

Στη σημερινή συνεδρίαση οι πωλητές κυριάρχησαν στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, με τις ενεργειακές μετοχές να είναι σχεδόν οι μόνες που έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,45% και στις 2.202,72 μονάδες, ο δείκτης Μικρής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,17% και στις 1.512,19 μονάδες

ενώ ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών έκλεισε με απώλειες 1,21% και στις 587,31 μονάδες.

Αντίστοιχα σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 0,78%, ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη 0,32%, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη 1,46% ενώ ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών έκλεισε με απώλειες 2,44%.

Στη σημερινή συνεδρίαση ήταν εμφανές το πόσο επηρεάστηκαν οι επενδυτές από τις χτεσινές ανακοινώσεις του MSCI με την ΔΕΗ και την Jumbo να είναι σε όλη την ημέρα με θετικό πρόσημο αν και έκλεισαν μακριά από τα υψηλά της ημέρας ενώ στον αντίποδα η μετοχή της Εθνικής δέχτηκε ρευστοποιήσεις από χαρτοφυλάκια που πόνταραν στην εισαγωγή της μετοχής στον MSCI, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε, με αποτέλεσμα να καταγράψει και τις μεγαλύτερες απώλειες στην σημερινή συνεδρίαση.

Παρά την αδυναμία της αγοράς να διαπεράσει την ζώνη των 920 μονάδων είναι η πρώτη εβδομάδα μετά τον Αύγουστο που το Χρηματιστήριο Αθηνών διαπραγματεύτηκε σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας πάνω από τις 900 μονάδες με τους αναλυτές να αναφέρουν ότι μετά και την πετυχημένη ΑΜΚ και εισαγωγή στον MSCI της ΔΕΗ, το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει μπει για τα καλά στο ραντάρ των ξένων χαρτοφυλακίων τα οποία σε κάθε ευκαιρία επενδύουν στην Ελλάδα. Αυτό που προβληματίζει τους αναλυτές είναι η πορεία της πανδημίας στην χώρα μας μετά την συνεχιζόμενη άνοδο των κρουσμάτων καθώς η εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου κινείται σε ιστορικά υψηλά βάζοντας έστω και άτυπα ένα θέμα αυστηρότερων περιορισμών στο τραπέζι, σε μια περίοδο ιδιαίτερα σημαντική για το λιανεμπόριο.

Οι επιμέρους κίνδυνοι που αφορούν τις ελλείψεις της εφοδιαστικής αλυσίδας, η αύξηση του ενεργειακού κόστους και το υψηλό κόστος μεταφοράς φαίνεται να αντιμετωπίζονται με σταδιακή μετακύλιση του κόστους στην κατανάλωση ενώ η γενική αίσθηση είναι ότι οι αρνητικοί παράγοντες θα εξομαλυνθούν κατά την διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2022.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης τα Ελληνικά Πετρέλαια με 3,625 σημείωσαν την μεγαλύτερη άνοδο και ακολούθησαν Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Jumbo με κέρδη άνω του 1% και ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Λάμδα και Coca Cola με ήπια άνοδο. Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Εθνική με 3,14% με τον ΟΛΠ και ΟΤΕ να κλείνουν αρνητικά με 2,37% και 2,33% αντίστοιχα. Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, Aegean, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, έκλεισαν με απώλειες άνω του 1% με την Eurobank, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, Σαράντη να κλείνουν ήπια πτωτικά ενώ ΓΕΚ Τέρνα και Τιτάνας έκλεισαν αμετάβλητοι.

Ο τζίρος ανήλθε στα 68,3 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 18,6 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,4 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Societe Generale: Ο «μαύρος χρυσός» θα παραμείνει στα ύψη – Έρχονται «ενεργειακές καταιγίδες»

Η τελευταία «κλειστή στροφή» για τον Πάνο Δάβαρη (pic)

Η ιταλική Ferrero συνεχίζει να ποντάρει στη ζάχαρη – Τι καινούριο ετοιμάζει η εταιρεία των $24 δισ.

Keywords
Τυχαία Θέματα