Χρηματιστήριο: Με τραπεζική βοήθεια ο Γενικός Δείκτης διατήρησε το πρόσημο

Οριακά θετικό κλείσιμο για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με κέρδη κατά 0,09% στις 871,88 μονάδες. Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα και πολύ χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα με τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί και να προχωρούν σε τοποθετήσεις σε συγκεκριμένους τίτλους μέσα από ένα rotation τίτλων. Ωστόσο η τεχνική εικόνα της αγοράς δεν βοηθάει μιας και η τάση στον Γενικό Δείκτη παραμένει τόσο σε ημερήσιο όσο και σε εβδομαδιαίο γράφημα πτωτική,

με το μηνιαίο να παραμένει ανοδικό σε αντίθεση με τον FTSE που διατηρεί και το εβδομαδιαίο του διάγραμμα long.

Με την αγορά να παραμένει εγκλωβισμένη μεταξύ ζώνης 910 με 860 μονάδων τα αποτελέσματα και τα νέα σε οικονομία και εταιρείες είναι θετικά, οπότε υποστηρίζουν τις αποτιμήσεις, ασχέτως αν σε κάποιες περιπτώσεις είναι «απαιτητικές» με την η να αγορά δίνει ευκαιρίες τόσο για τους αγοραστές, όσο και για τους πωλητές, αρκεί κάποιος να πάρει τις σωστές αποφάσεις με βάση την στρατηγική του.

Το θετικό είναι ότι παρά την καθοδική κίνηση της αγοράς είδαμε τελείως διαφορετικές συμπεριφορές σε αρκετούς τίτλους. Αυτό οφείλεται κυρίως στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων 6μήνου αλλά και στις προοπτικές που ανοίγονται για ακόμα καλύτερες επιδόσεις στα επόμενα τρίμηνα. Σε κάθε περίπτωση η αγορά χρειάζεται τον απαραίτητο χρόνο για να μας δώσει καλύτερη εικόνα.

Ο Οκτώβριος ανήκει αποκλειστικά στη ΔΕΗ μιας και τα μάτια των επενδυτών θα είναι στραμμένα πάνω της για τον τρόπο και την τιμή που θα γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Είναι δεδομένο ότι η ΑΜΚ δίνει μια χαρακτηριστική ευκαιρία στα funds και στους επενδυτές να τοποθετηθούν σε μία εταιρεία που «αύριο» θα είναι μακράν ο μεγαλύτερος παίκτης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μετά την ΑΜΚ και την ολοκλήρωση της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας θα είναι κοντά στο 1 δισ. ευρώ, από τα 4 δισ. μόλις δύο χρόνια πίσω και η εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα να δανειστεί για να υλοποιήσει τα μεγάλα της projects με πολύ χαμηλό επιτόκιο σε σχέση με το παρελθόν.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με κέρδη κατά 0,1% και στις 2.110,86 μονάδες η Εθνική με 2,21% σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο και ακολούθησαν με κέρδη άνω του 1% η Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Τιτάνας και Alpha Bank. Ακολούθως ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο, Eurobank, Σαράντης, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ και ΕΥΔΑΠ έκλεισαν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες ο ΑΔΜΗΕ και Jumbo με 2,52% και 2,31% αντίστοιχα με τα Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Motor Oil, Coca Cola και Aegean ακολούθησαν ήπια πτωτικά.

Ο τζίρος ανήλθε στα 42,3 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 14,1 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 433 χιλιάδες τεμάχια.

Σήμερα και με την επίκληση διεθνών αβεβαιοτήτων που απορρέουν από την εξέλιξη των τιμών κυρίως στην ενέργεια αλλά και την πορεία της πανδημίας και καταγράφοντας τις πρώτες μακροοικονομικές εξελίξεις, κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2022, με το οποίο ανεβαίνει ο πήχης της ανάπτυξης στο 6,1% φέτος και στο 4,5% το 2022.

Το προσχέδιο στοχεύει δηλαδή σε σωρρευτική ανάπτυξη 10,8% τη διετία 2021-22, σηματοδοτώντας, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, ότι το 2022 όχι μόνο αναμένεται να αποκατασταθεί το επίπεδο του εγχώριου προϊόντος του 2019 αλλά και να αυξηθεί περαιτέρω κατά 1,7%. «Χαρακτηριστικό και δομικό στοιχείο της οικονομικής ανάπτυξης που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η σημαντική μείωση του ποσοστού ανεργίας από 16,8% τον Ιούλιο του 2020 σε 14,2% τον Ιούλιο του 2021», ενώ συνολικά η ανεργία προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει από το 16% φέτος στο 14,3% του χρόνου.

Διαβάστε ακόμα:

Τρεις φοροελαφρύνσεις στο τραπέζι με τους θεσμούς

VICKO: Ισχυρά «αντισώματα» για την ελληνική «Zara Home»

Επίδομα παιδιού: Περισσότεροι οι δικαιούχοι – Αυξήσεις στα ποσά – Βήμα βήμα η αίτηση

Keywords
Τυχαία Θέματα