Χρηματιστήριο: Με τετραήμερο σερί απωλειών έχασε και τις 890 μονάδες

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στις 889,58 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,6%.

Στη συνεδρίαση οι πωλητές κυριάρχησαν και πάλι, προχωρώντας σε ρευστοποιήσεις στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Αθηνών σε τέσσερις συνεδριάσεις να οδηγείται από τις 920 μονάδες στις 889, χάνοντας την στήριξη των 890 μονάδων

και πλέον ανοίγει ο δρόμος, τεχνικά τουλάχιστον, για πιο χαμηλά επίπεδα.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,54%, στις 2.133,09 μονάδες, ενώ στο -2,26% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης και στις 1.535,79 μονάδες. Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με απώλειες 1,41% στις 579,47 μονάδες. Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του ΓΔ είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 28 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 14/10 (888,59 μονάδες).

Το επενδυτικό κλίμα τις τελευταίες ημέρες και μετά την ανακοίνωση του lockdown στην Αυστρία την περασμένη Παρασκευή δείχνει να επηρεάζεται από τα νούμερα της πανδημίας καθώς η εικόνα ναι μεν έχει σταθεροποιηθεί, δεν έχει ωστόσο δείξει ακόμα σημάδια ικανής αποκλιμάκωσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβολή νέων μέτρων και την επίδραση που θα έχουν στην οικονομική δραστηριότητα.

Πάντως, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις της κυβέρνησης δεν θέλει με τίποτα να έχουμε δυσάρεστες ανακοινώσεις περί κλεισίματος, καθώς πλησιάζουμε στις γιορτές, αν και υπάρχουν φωνές που ερμηνεύοντας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην Ευρώπη, δεν αποκλείουν, αν δεν υπάρξει κάμψη στους δείκτες τις επόμενες μέρες, να υπάρξουν παρόμοιες ανακοινώσεις.

Αυτό που μπορεί να αλλάξει στην αγορά είναι να αποκλιμακωθεί η πορεία της πανδημίας και η κυβέρνηση να μην λάβει επιπλέον μέτρα, τα οποία θα επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο. Άλλωστε, η αγορά δεν ξεχνά ότι μετά το τρίτο τρίμηνο, το τέταρτο είναι από τα πιο σημαντικά της ελληνικής οικονομίας, δεδομένης της εορταστικής περιόδου.

Να σημειωθεί ότι σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο πρόληψης και ελέγχου νοσημάτων (ECDC) κάλεσε τα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης “να λάβουν επειγόντως μέτρα απέναντι στην αναζωπύρωση της επιδημίας στην Ευρώπη και στον κίνδυνο πολύ υψηλής υγειονομικής επιβάρυνσης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο”.

Στη γενική εικόνα, τίποτα δεν έχει αλλάξει σημαντικά. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει όλες τις προοπτικές για να κατευθυνθεί σε πιο υψηλά επίπεδα, όταν ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση και είναι σίγουρο ότι πολλές εισηγμένες θα συνεχίσουν ανοδικά με όποια εμπόδια παρουσιαστούν. Ένα άλλο κρίσιμο σημείο αποτελεί η γενική παραδοχή της πλήρους μεταμόρφωσης του τραπεζικού κλάδου μας. Και αν σε εταιρικό επίπεδο χρειάζεται ακόμα πολύς καιρός για να αποδειχθεί εάν οι πρόσφατες ενέργειες “εξυγίανσης” με άξονα τα ΜΕΑ είναι αποτελεσματικές, σε επίπεδο προεξόφλησης στο ταμπλό οι τραπεζικές μετοχές φωνάζουν.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που εξάγονται από όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις, μπορεί οι εν δυνάμει πωλητές να μην εμφανίζουν ιδιαίτερα επιθετικές διαθέσεις, όμως από την άλλη δεν διαφαίνεται ισχυρή τάση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, με αποτέλεσμα την αργή διολίσθηση δεικτών και αποτιμήσεων.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημείωσε πτώση 0,54% και έκλεισε στις 2.133,09 μονάδες ο Σαράντης με 1,31% σημείωσε τα περισσότερα κέρδη με την Jumbo, Coca Cola, Βιοχάλκο και ΟΤΕ να κλείνουν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό επίπεδο και με απώλειες άνω του 1% ο Τιτάνας, ΟΛΠ, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Aegean και ΕΛΧΑ, με την Εθνική, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, ΔΕΗ, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank και Motor Oil να κλείνουν ήπια πτωτικά. Ο τζίρος ανήλθε στα 51,4 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 20,9 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,7 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Σιδηρόδρομος: Περνά σε νέα εποχή – Διαγωνισμός για έξι εμβληματικά έργα ύψους €4 δισ.

Τηλεργασία: Τι προβλέπει υπουργική απόφαση για μηνιαία αποζημίωση (vid)

Προειδοποίηση Μόμπιους για ντόμινο από τη νομισματική κρίση στην Τουρκία – Ποιες χώρες κινδυνεύουν

Keywords
Τυχαία Θέματα