Χρηματιστήριο: Με αρνητικό πρόσημο ο Ιούνιος – Στις 884 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Με αρνητικό πρόσημο ολοκληρώθηκε τελικά η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τελευταία για τον Ιούνιο, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες 0,97% και να κλείνει στις 884,19 μονάδες. Σε επίπεδο μήνα ο Ιούνιος έκλεισε σε αρνητικό έδαφος με απώλειες κατά 1,11%. 

Η αγορά μετά τον Μάιο έκανε πισωγύρισμα με αποτέλεσμα ο Ιούνιος να είναι ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας όπου η κυριαρχία των εταιρικών γεγονότων (ομολογιακές εκδόσεις & αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου οι οποίες τράβηξαν πολύτιμη ρευστότητα

από την αγορά) σε συνδυασμό με την έξαρση της πανδημίας μέσω της νέας μετάλλαξης Δέλτα παγκοσμίως οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη σε πιο χαμηλά επίπεδα μετά τις 15 Ιούνη και μακριά από τα υψηλά των 927 μονάδων.

Και στην σημερινή συνεδρίαση είχαμε μια επανάληψη της εικόνας των τελευταίων συνεδριάσεων με τους αγοραστές να προχωρούν σε πολύ επιλεκτικές κινήσεις και με τα βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις κερδοφόρων θέσεων οδηγώντας την αγορά σε πιο χαμηλά επίπεδα.

Βέβαια, αυτό που επισημαίνουν οι περισσότεροι είναι ότι σταδιακά η αγορά θα ενσωματώνει τις πλούσιες εξελίξεις που επιφυλάσσει ο Ιούλιος για την οικονομία.

Η πρώτη πολύ σημαντική εξέλιξη, είναι η τελική έγκριση και η ουσιαστική έναρξη υλοποίησης, του ταμείου Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Μετά από αυτό το στάδιο, θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα και ο χρόνος για την εκταμίευση των 4 δισ. της προκαταβολής μέχρι και τις αρχές Αυγούστου. Επίσης, εντός Ιουλίου θα υπογραφεί η επιχειρησιακή συμφωνία του προγράμματος μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και της Κομισιόν, η οποία θα περιλαμβάνει και την δανειακή σύμβαση των 12,7 δισ. ευρώ, που θα αξιοποιήσει η Ελλάδα για ιδιωτικές επενδύσεις.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποιος έκλεισε με απώλειες 1,24% στις 2.140,14 μονάδες και σε επίπεδο μήνα αρνητικος κατά 1,25% η Aegean με 2,72%, η Τερνα Ενεργειακή με 2,41%, η Πειραιώς με 1,71% και η Ελλάκτωρ με 1% σημείωσαν τα περισσότερα κέρδη και ακολούθησαν ήπια ανοδικά η Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η ΕΥΔΑΠ με 4,28%, Jumbo με 3,8% και Alpha Bank με 3,75% και ακολούθησαν με απώλειες άνω του 1% ο ΟΤΕ, Εθνική, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Eurobank. Ήπια πτωτικά έκλεισαν ο Τιτάνας, Coca Cola, ΓΕΚ Τερνα, Λαμδα, ΕΛΧΑ και ΕΧΑΕ με τον Σαραντη και ΑΔΜΗΕ να κλείνουν αμετάβλητες.

Διαβάστε ακόμα:

Τράπεζα Πειραιώς: Μέχρι 19 Ιουλίου το νέο πρόγραμμα εθελουσίας – Οι όροι και τα κριτήρια συμμετοχής

Mητέρα τριών παιδιών απολύθηκε από την Amazon από έναν… αλγόριθμο και παραλίγο να χάσει το σπίτι της

Τι δείχνουν τα στοιχεία των Airbnb, Booking, Expedia και Tripadvisor για την Ελλάδα – Μελέτη της Eurostat (χάρτης)

Keywords
Τυχαία Θέματα