Χρηματιστήριο: Η μετάλλαξη Δέλτα ρίχνει τη σκιά της στην αγορά

Πτωτικά ξεκίνησε η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με απώλειες 1,09% και να προσγειώνεται στις 876,96 μονάδες.

Από την έναρξη της συνεδρίασης το πρόσημο ήταν αρνητικό με τις πωλήσεις κατά την διάρκεια της ημέρας να πιέζουν πιο χαμηλά την αγορά και σε συνδυασμό με την πολύ χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, η πλειονότητα των μετοχών οδηγήθηκε σε απώλειες.

Η αγορά κινείται με καθαρά βραχυπρόθεσμες κινήσεις που στην πλειονότητα εξ αυτών δεν κινητοποιούνται με βάση

κάποιο θεμελιώδες ή είδηση, καθώς πιο στρατηγικές κινήσεις είτε παραμένουν σε αναμονή είτε βρίσκονται στα μετόπισθεν της συσσώρευσης. Αυτό είναι από τα μεγαλύτερα κόστη της συσσώρευσης που βρίσκεται η αγορά το τελευταίο καιρό, ειδικά από την πρώτη ανάκτηση των 900 μονάδων στις 14 Απριλίου. Και στην σημερινή συνεδρίαση οι επενδυτές δεν ήταν διατεθειμένοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο προχωρώντας σε αγορές, με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις και ο βασικός λόγος είναι η μετάλλαξη Δέλτα, που έχει επαναφέρει το φάσμα νέων περιοριστικών μέτρων στη χώρα, δεδομένου του ότι και οι ρυθμοί εμβολιασμού δεν είναι οι αναμενόμενοι.

Και μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να είχε καλύτερες επιδόσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν η οικονομική δραστηριότητα βρισκόταν υπό περιορισμό, όμως στο τρέχον τρίτο τρίμηνο η επίδραση πιθανών νέων μέτρων θα είναι πολύ μεγαλύτερη, δεδομένου ότι η τουριστική περίοδος κορυφώνεται.

Εάν ο κλάδος αυτός δεν καταφέρει να πετύχει έστω το 50% των επιδόσεων του 2019, τότε η αρνητική επίδραση στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας θα είναι πολλαπλασιαστικά μεγαλύτερη από τους περιορισμούς του πρώτου τριμήνου. Αυτό εκτιμά και η Morgan Stanley σε σημερινό της report αναφέροντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα του ιού της Covid-19 δημιουργεί εμπόδια στις προοπτικές ανάκαμψης, διευρύνοντας τις αποκλίσεις και θέτοντας εκ νέου επί τάπητος το ζήτημα της επαναφοράς κάποιων περιοριστικών μέτρων με πιθανή νέα παράταση των μέτρων στήριξης και με την μετάλλαξη να διαμορφώνει ένα νέο τοπίο, το οποίο θα μπορούσε να χτυπήσει την εγχώρια ανάπτυξη από 0,9% έως 2,3% φέτος, καθώς πρόκειται για ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος συγκριτικά με το Άλφα και αναμένεται να επικρατήσει στην Ευρώπη σε ένα διάστημα μικρότερο των 2-3 μηνών.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με απώλειες 1,07%, στις 2.118,66 μονάδες η Aegean με 4% σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες και ακολούθησαν η Εθνική με 2,98%, Πειραιώς με 2,97%, ΕΥΔΑΠ με 2,86% και Μυτιληναίος με 2,37% με την Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Λάμδα, ΕΧΑΕ, Τιτάνα και Jumbo να κλείνουν με απώλειες άνω του 1% ενώ ΟΛΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ έκλεισαν με ήπιες απώλειες.

Σε θετικό έδαφος ο Σαράντης με 1,59% και ακολούθησαν Coca Cola, Eurobank και Βιοχάλκο ήπια ανοδικά. Ο τζίρος ανήλθε στα 36,9 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 15,86 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1 εκατομμύρια τεμάχια συνολικής αξίας 1,15 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

BofA: Τι «βλέπει» για τα ακίνητα και την αγορά του real estate στην Ελλάδα

Στο σφυρί τα «μουσειακά» αεροπλάνα του Ελληνικού

Επίδομα 534 ευρώ: Ανοίγει 6 Ιουλίου η ΕΡΓΑΝΗ – Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση

Keywords
Τυχαία Θέματα