Χρηματιστήριο: Η επιφυλακτικότητα λόγω ΕΚΤ «φρενάρει» τους επενδυτές

Πτωτικά συνεχίζει η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες 0,38% στις 884,61 μονάδες. Η αγορά να συνεχίζει για δεύτερη ημέρα να υποχωρεί μέσα σε ένα κλίμα επιφυλακτικότητας που συντηρείται στις αγορές λόγω των ανησυχιών για την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης Όμικρον του ιού και τον ενδεχόμενο  αντίκτυπο της στις οικονομίες. Παράλληλα οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στις συνεδριάσεις της Federal Reserve, της Τράπεζα

της Ιαπωνίας, της Τράπεζας της Αγγλίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου αναμένεται να  ανακοινώσουν αποφάσεις για τη νομισματική τους πολιτική.

Η διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ξεκινά σήμερα στη σκιά των στοιχείων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και έδειξαν ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε υψηλό 39 ετών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, φτάνοντας το 6,8%. 

Οι αναλυτές περιμένουν πλέον η Fed θα ανακοινώσει την Τετάρτη την ταχύτερη συρρίκνωση των αγορών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που δρομολόγησε στο ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2022, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του α’ εξαμήνου ή ακόμα και νωρίτερα την αύξηση των επιτοκίων της για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Για τους παραπάνω λόγους η αγορά δεν πρόκειται αφενός να αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο και αφετέρου να βελτιώσει τη συναλλακτική της δραστηριότητα εάν πρώτα δεν έχει κάποια ορατότητα για το τι θα πράξει η ΕΚΤ την Πέμπτη με την Ελλάδα να είναι μια από τις χώρες όπου που θα επηρεαστούν περισσότερο από πιθανή αλλαγή έχοντας ήδη επωφεληθεί από το χαμηλό κόστος δανεισμού για να βελτιώσει και το προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους της.

Συμπερασματικά, μπορεί να απομένουν 13 συνεδριάσεις μαζί με την σημερινή για να ολοκληρωθεί, χρηματιστηριακά και το 2021, όμως το κυριότερο ενδιαφέρον δεν εστιάζεται στο αν ο Γενικός Δείκτης θα βρεθεί υψηλότερα, ή χαμηλότερα από το όριο των 900 μονάδων (εδώ και πολύ καιρό οι αισιόδοξοι έχουν εγκαταλείψει τα σενάρια για άμεση κίνηση προς τις 1000 μονάδες), αλλά αν το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα συνεχίσει να ταλανίζεται από την συναλλακτική απαξίωση, που δείχνει να έχει εδραιωθεί στο Χ.Α., εδώ και πολύ καιρό. Όσον αφορά τις θετικές εκθέσεις από τους ξένους οίκους, η JP Morgan παραμένει αισιόδοξη για την πορεία των ελληνικών ομολόγων, βλέποντας σημαντική συρρίκνωση του ελληνικού spread από τα τρέχοντα αυξημένα επίπεδα και εκτιμώντας ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει, μέσω των ενισχυμένων επαναγορών ή με άλλο τρόπο, να στηρίζει σημαντικά την Ελλάδα, καλύπτοντας και πάλι πλήρως την εκδοτική δραστηριότητα του Ελληνικού Δημοσίου. Παράλληλα, θετική εμφανίζεται και η Société Générale τονίζοντας πως ακόμα και να μην συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο QE, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα καταστροφή.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη η χτεσινή απώλεια της ζώνης στήριξης στις 895 – 893 μονάδες (διέρχονται οι εκθετικοί ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 886 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 883 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 874 και 869 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 908 – 909 (gap), 912, 927 (ημερήσιο “stop short”), 934 και 950 μονάδες. Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έχασε τις στηρίξεις στις 2157, 2154 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 2150 (συγκλίνουν οι εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 90 ημερών) και 2134 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και οι αγοραστές έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις επόμενες στηρίξεις που εντοπίζονται στις 2126 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και 2106 – 2095 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 2181 (gap), 2186, 2200, 2231, 2238 (ημερήσιο “stop short”) και 2240 μονάδες (gap). Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες κατά 0,47% και βρίσκεται στις 2.121,80 μονάδες τα Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola, Εθνική, Μυτιληναίος, Σαράντης και Alpha Bank κινούνται ήπια ανοδικά ενώ σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Jumbo με 2,12% με την ΔΕΗ, Λάμδα, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο και ΟΛΠ να ακολουθούν με πτώση άνω του 1% και την Ελλάκτωρ, Eurobank, Τιτάνας, ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ ακολουθούν ήπια πτωτικά.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΛΣΤΑΤ: Νέα μεγάλη αύξηση 33,9% στον γενικό δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Οκτώβριο

ΙΕΑ: H μετάλλαξη Όμικρον θα επηρεάσει τη ζήτηση πετρελαίου

Λιανεμπόριο: Το πριν και το μετά τους περιορισμούς – Η εκτόξευση των online αγορών

Keywords
Τυχαία Θέματα