Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία κέρδη 1,58% και επιστροφή στις 900 μονάδες

Με τους επενδυτές να προχωρούν σε αγορές στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης εκμεταλλευόμενοι τα καλά στοιχεία που έβγαλε η αγορά εργασίας των Αμερικάνικων αγορών, κατάφερε τελικά η αγορά να κλείσει θετικά. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 0,74% στις 901,60 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας σημείωσε κέρδη κατά 1,58% με αποτέλεσμα να κατακτήσει ξανά τις 900 μονάδες, μέσα από τοποθετήσεις σε δεικτοβαρής μετοχές όπως η Eurobank o OTE και η Εθνική.

Το θετικό κλίμα υπήρχε

στην αγορά από πιο νωρίς βέβαια αν και στο ταμπλό δεν είχε αποτυπωθεί μετά την ανακοίνωση ότι η ύφεση στην οικονομία περιορίστηκε στο 2,3% το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, από 6,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2020, παρά τη συνέχιση της πανδημίας και την παράταση του lockdown, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του χρόνου σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 4,4%, δείγμα του ότι η οικονομία μπαίνει σε πορεία ανάκαμψης μετά από τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα ύφεσης τον προηγούμενο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι παρά την παράταση της υγειονομικής κρίσης και του lockdown της οικονομίας όλο το πρώτο τρίμηνο του χρόνου η απώλεια στο ΑΕΠ ήταν υποδιπλάσια από το πρώτο “κλείδωμα” της οικονομίας, λόγω της υγειονομικής κρίσης, κάτι που επεσήμανε και στην έκθεση της για την 10η αξιολόγηση η Ευρωπαϊκή επιτροπή. Εύλογα θα περίμενε κάποιος πως η ενθαρρυντική αυτή εξέλιξη-έκπληξη θα ενεργοποιούσε, στοιχειωδώς έστω, τα αντανακλαστικά (κυρίως) των Ελλήνων επενδυτών, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν ενεργότερο ρόλο έναντι των ξένων, όμως όπως έχουμε δει σχεδόν σε όλες τις συνεδριάσεις από τις αρχές Μαϊου λείπει ο κρίσιμος παράγοντας ο οποίος θα φέρει νέο χρήμα στην αγορά και θα την οδηγήσει σε πιο υψηλά επίπεδα από την ζώνη των 880 με 900 μονάδων.

Παρά την άνευρη εικόνα που παρατηρήθηκε στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου σε επίπεδο Δείκτη το επιχειρηματικό τοπίο παραμένει ζωηρά ενδιαφέρον. Στο προσκήνιο καθημερινά υπάρχουν νέα που θα φτιάξουν κλίμα σε δεύτερο χρόνο, απαραίτητο συστατικό μιας αγοράς της οποίας οι αποτιμήσεις ήδη κοιτάζουν την επόμενη χρήση.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με κέρδη 0,89%, στις 2.188,07 μονάδες και με εβδομαδιαία κέρδη 1,86% η Eurobank με 3,74%, ο ΟΤΕ με 2,23% και η Εθνική με 2,2% σημείωσαν τα περισσότερα κέρδη και ακολούθησαν η Πειραιώς με 1,73%, η Μυτιληναίος με 1,32% και τα Ελληνικά Πετρέλαια με 1,25% ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν η Jumbo, Λάμδα, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ και Φουρλής.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Ελλάκτωρ με 1,36% και ακολούθησαν ήπια πτωτικά ο Τιτάνας, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Coca Cola με τον ΟΛΠ και την Aegean να κλείνουν αμετάβλητες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 36,5 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 5,2 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:  

«Παγώνουν» έως 30/6/2021 οι πλειστηριασμοί για την 1η κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών

Τουρισμός για όλους 2021: Πώς θα κάνετε αίτηση – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Ποια ανάπτυξη. Τα όνειρα για καριέρα σε μια αίτηση για ριάλιτι

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χρηματιστήριο, Εβδομαδιαία, 158, 900,chrimatistirio, evdomadiaia, 158, 900