Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 900 μονάδες έπειτα από 30 συνεδριάσεις

Στα υψηλά ημέρας έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με άνοδο 1,03% και στις 908,08 μονάδες.

Η αγορά με πρωτοστάτη την μετοχή της Coca Cola και με αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές να συμπαραστέκονται ξεπέρασε με ευκολία το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων ακολουθώντας τόσο το θετικό κλίμα των Ευρωπαϊκών αγορών όσο και τα νέα

υψηλά που σημειώνουν στο άνοιγμα του οι Αμερικάνικες αγορές.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,93%, στις 2.180,98 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,50% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης και στις 1.513,08 μονάδες με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να κλείνει με οριακές απώλειες 0,01% στις 576,76 μονάδες.

Με τη δεύτερη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση της χρονιάς η αγορά δείχνει ότι παρά την έκρηξη κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον στην χώρα μας θέλει να κινηθεί σε πιο υψηλά επίπεδα βάζοντας ως πρώτο στόχο τις 930 μονάδες οι οποίες αποτελούν και το υψηλό σημείο της εννεάμηνης συσσώρευσης, μιας συσσώρευσης που ταλαιπώρησε την πλειονότητα των επενδυτών και απέτρεψε ακόμη περισσότερους να εισέλθουν σε μια πολλά υποσχόμενη αγορά.

Αυτό που περιμένουν οι επενδυτές για να τοποθετηθούν και να δούμε την αγορά σε πιο υψηλά επίπεδα είναι το κατά πόσο αυτή η μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις και εάν θα αναγκάσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα, κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται. Άλλωστε όπως φάνηκε και πέρυσι δεν μπορεί να λειτουργήσει ως θετικός καταλύτης ο πρωτοφανής καταιγισμός θετικών εκτιμήσεων των ξένων για την ελληνική οικονομία, δείχνοντας για ακόμη μία φορά ότι έχει δομικές αδυναμίες που την εμποδίζουν να λειτουργήσει προεξοφλητικά και να σπάσουν το ταβάνι μιας εξαετούς ήδη κίνησης, με πολλά σκαμπανεβάσματα.

Αυτό που αναμένεται να συνεχιστεί είναι το stock picking μιας και χωρίς αυτό δύσκολα κάποιος μπορεί να κερδίσει την αγορά. Ήδη η Ελληνική αγορά έχει ξεχωρίσει κλάδους και επιμέρους τίτλους μιας και το πιο πιθανό είναι να συνεχίσουν να είναι οι πρωταγωνιστές και για την φετινή χρονιά. Από την άλλη βέβαια μπορεί ο Γενικός Δείκτης ακόμα να «σέρνεται» στη ζώνη των 900 μονάδων εδώ και 3 χρόνια, παρόλα αυτά αν κάποιος σκεφτεί ότι μέσω των ΑΜΚ μπήκαν κοντά στα επίπεδα αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, θα καταλάβει ότι είχαμε νέες εισροές κεφαλαίων στην αγορά χωρίς να αντικατοπτρίζεται σε τιμές στην παρούσα φάση. Είναι λογικό ότι οι επενδυτές που αποφάσισαν να μπουν σε τόσο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου προσδοκούν κέρδη το επόμενο διάστημα και το πιο πιθανό είναι να υποστηρίξουν και τις θέσεις τους.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Coca Cola με 4,84% σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο με την Λάμδα, Jumbo και Aegean να ακολουθούν με άνοδο άνω του 2%. ΟΤΕ, Quest, Τιτάνας και ΟΠΑΠ έκλεισαν με άνοδο άνω του 1% με την ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Eurobank, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, ΕΛΧΑ, Πειραιώς και Βιοχάλκο να κλείνουν ήπια ανοδικά. σε αρνητικό έδαφος και με απώλειες άνω του 1% έκλεισε η Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ με την ΔΕΗ, Alpha Bank, Σαράντη και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν κλείνοντας ήπια πτωτικά.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 18,4 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,2 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Τέλη κυκλοφορίας: Πρόστιμο 10.000 ευρώ σε ιδιοκτήτες ΙΧ παρά τις παρατάσεις

Πιστοποιητικό εμβολιασμού και ταυτότητα στο κινητό: 1 εκατ. πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Η διαδικασία

Νέες δηλώσεις Ερντογάν: «Φούσκα» ο πληθωρισμός – Η Τουρκία θα γίνει μία από τις 10 ισχυρότερες οικονομίες

Keywords
Τυχαία Θέματα