Χρηματιστήριο: Είδε «φως» από τη ΔΕΗ – Κράτησε τις 920 μονάδες

Με απώλειες έκλεισε τελικά η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στις 920,52 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,06%. Στη συνεδρίαση επικράτησε έντονη μεταβλητότητα με τους επενδυτές να συνεχίζουν να εστιάζουν την προσοχή τους στις ενεργειακές μετοχές οι οποίες και σήμερα πρωταγωνίστησαν στο ταμπλό με τη μετοχή της ΔΕΗ σήμερα να σημειώνει το 40% περίπου του συνολικού τζίρου του χρηματιστηρίου.

Όσον αφορά τους επιμέρους

δείκτες, ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,32% και στις 2.217,53 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,25% και στις 1.494,60 μονάδες ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με απώλειες 0,78% και στις 600,41 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η σημερινή συνεδρίαση δεν είχε τις απαιτούμενες Τραπεζικές βοήθειες, ενώ συνεχίστηκαν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις στα μη Τραπεζικά blue chips και σε κάποιους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Ο τζίρος, χωρίς να εντυπωσιάζει, παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ αναζητούνται “νέες επενδυτικές ιδέες”, από παίκτες που, παραδοσιακά, δραστηριοποιούνται στα “μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό”. Αν και ο τραπεζικός κλάδος σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις έχει μείνει πιο πίσω σε αποδόσεις είναι σίγουρο ότι οι επενδυτές θα επικεντρωθούν ξανά στις τραπεζικές μετοχές και ειδικά στην μετοχή της Εθνικής μιας και η αγορά αναμένει την Πέμπτη, στην 6μηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του MSCI ότι θα είναι από τις μετοχές που θα εισέλθουν στους δείκτες.

Όσον αφορά την αναθεώρηση των δεικτών του MSCI η αναθεώρηση θα γίνει την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου και θα ισχύει από το κλείσιμο της συνεδρίασης την Τρίτη 30 Νοεμβρίου. Αναλυτές αναμένουν ότι πιθανόν να δούμε έξοδο της Jumbo και ένταξη της Εθνικής και της ΔΕΗ. Σε περίπτωση διαγραφής της Jumbo, προβλέπονται εκροές ύψους 88,41 εκατομμυρίων δολαρίων από τη μετοχή, ενώ σε περίπτωση εισόδου της Εθνικής θα εισρεύσουν στη μετοχή 74,68 εκατομμύρια δολάρια και στη μετοχή της ΔΕΗ 47,71 εκατομμύρια δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές που ήδη συμμετέχουν στον Standard Index (οι σταθμίσεις είναι με βάση τα κλεισίματα 30/9) είναι μόλις πέντε: ΟΤΕ (29,73%), ΟΠΑΠ (21,84%), Alpha (19,44%), Eurobank (16,75%) και Jumbo (12,24%). Οι ενδεχόμενες αλλαγές θα εφαρμοστούν στην συνεδρίαση της 1η Δεκεμβρίου 2021.

Όσον αφορά την πιο μακροπρόθεσμη εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών και παρά το σημερινό αρνητικό κλείσιμο, συνεχίζει να είναι θετική σύμφωνα με τους αναλυτές με την JP Morgan να αναφέρει σήμερα ότι διατηρεί την εποικοδομητική της στάση για τις μετοχές καθώς εκτιμά πως το προφίλ κινδύνου-ανταμοιβής παραμένει θετικό, ενώ παράλληλα δίνει τις εκτιμήσεις της για την πορεία της κερδοφορίας των εισηγημένων βλέποντας διψήφια αύξηση των ελληνικών EPS και ανοίγει νέο trade υπέρ των ελληνικών ομολόγων συστήνοντας long θέσεις στα 10ετή ελληνικά έναντι των 10ετών πορτογαλικών καθώς και έναντι short θέσεων στα ιταλικά ομόλογα. Και ο λόγος είναι, όπως τονίζει, ότι εκτιμά πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και μετά το τέλος του PEPP.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Τέρνα Ενεργειακή με 3,695 σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη και ακολούθησαν ΕΧΑΕ, ΔΕΗ και ΟΛΠ με κέρδη άνω του 1%, με την Βιοχάλκο, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα και Alpha Bank να κλείνουν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Jumbo με 2,85% και ακολούθησαν Eurobank, Μυτιληναίος, Εθνική με απώλειες άνω του 1% και ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάνας και Coca Cola ήπια καθοδικά με την Πειραιώς και τον ΟΤΕ να κλείνουν αμετάβλητες.

Ο τζίρος ανήλθε στα 77,8 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 20 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,8 εκατομμύρια τεμάχια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η δημόσια προσφορά του εταιρικού ομολόγου της ΕΛΧΑ θα διεξαχθεί από την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021, μέχρι και την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021. Οι αιτήσεις των εντολών θα πρέπει να αποσταλούν έως τις 12.00 της Παρασκευής 12 Νοεμβρίου 2021, όποτε και λήγει η περίοδος της προσφοράς. Η τιμή διάθεσης ανά ομολογία έχει οριστεί στο άρτιο, ήτοι σε €1.000 ανά ομολογία. Η διαπραγμάτευση των νέων ομολογιών θα ξεκινήσει την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021. Το εύρος απόδοσης διαμορφώνεται στο 2,4% – 2,9%.

Διαβάστε ακόμα: 

General Electric: «Σπάει» στα 3 – Ποιος κλάδος κρατάει το όνομα

ΟΗΕ: Οι δεσμεύσεις στην COP26 δεν αντιστρέφουν την καταστροφική πορεία

Γιάννα Αγγελοπούλου: Το νέο απόκτημα της «Lady G» – Νεοκλασικό «μεσοτοιχία» με το Μαξίμου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χρηματιστήριο, Είδε, ΔΕΗ – Κράτησε, 920,chrimatistirio, eide, dei – kratise, 920