Χρηματιστήριο: Δεύτερη διαδοχική μέρα πτώσης

Δεύτερη συνεχόμενη αρνητική ημέρα για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί και σήμερα κατά 0,55% κλείνοντας τελικά στις 918,06 μονάδες.

Μετά τα νέα υψηλά και τις 930 μονάδες ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ένα διήμερο ρευστοποιήσεων από βραχυπρόθεσμα κυρίως χαρτοφυλάκια με τον όγκο των συναλλαγών να είναι και σήμερα ελαφρά αυξημένος.

Αν και στην αγορά συνεχίζουν να έρχονται θετικά νέα

με την ΙΗS Markit να αναφέρει σήμερα σε έρευνά της ότι καταγράφεται η ισχυρότερη βελτίωση του Ελληνικού μεταποιητικού τομέα από τον Απρίλιο του 2000, με την επιχειρηματική εμπιστοσύνη να καταγράφει άνοδο με βάση την αισιοδοξία για περαιτέρω αύξηση στις εισροές νέων παραγγελιών, ενώ και το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε αναθεώρηση του στόχου για την ανάπτυξη το 2021 προς το 4%, βελτιώνοντας τις προσδοκίες για τη χρηματιστηριακή ατζέντα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι επενδυτές προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις.

Μετά την ανοδική κίνηση των τελευταίων δυο εβδομάδων έχουν απομακρυνθεί από την περαιτέρω ανάληψη ρίσκου και προχωρούν μόνο σε επιλεκτικές κινήσεις σε τίτλους που έχον story, όπως η Eurobank και η συζήτηση για διανομή μερίσματος το 2022 ή σε τίτλους όπου τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώνουν είναι καλύτερα από αυτά που περίμενε η αγορά.

Αντίθετη πορεία βέβαια από την πτώση των τελευταίων δυο ημερών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ακολούθησε η σημερινή επανέκδοση των 5ετών και 30ετών ομολόγων από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 18,9 δισεκατομμύρια ευρώ, με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί ποσό ύψους 1 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 30ετή και ποσό ύψους 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 5ετή ομόλογα.

Πάντως όσον αφορά την συνέχεια του Χρηματιστηρίου Αθηνών το ενδιαφέρον των επενδυτών αναμένεται να διατηρηθεί υψηλά, καθώς από αύριο αναμένεται η απόφαση για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, η οποία εκτός από τα Δημόσια έσοδα θα ενισχύσει την ρευστότητα των Ελληνικών Πετρελαίων. Το χρονικό όριο υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ λήγει την Παρασκευή, σε μια συναλλαγή που εφόσον υλοποιηθεί μπορεί να αλλάξει θεαματικά τον ισολογισμό της ΔΕΗ. Εκτός αυτού η αγορά περιμένει την ερχόμενη Τρίτη όπου η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει το ΑΕΠ του β’ τριμήνου, για το οποίο οι προσδοκίες της Αγοράς κινούνται στο 13% και πιθανότατα να οδηγήσει σε θετικές αναθεωρήσεις για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με απώλειες κατά 0,48%, στις 2.203,74 μονάδες, η Eurobank με 2,5% σημείωσε τα περισσότερα κέρδη και ακολούθησαν με άνοδο άνω του 1% η ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ και ΓΕΚ Τέρνα ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν η Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάνας, ΕΛΧΑ και ΟΠΑΠ. Σε αρνητικό έδαφος και με απώλειες άνω του 2% ο ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Motor Oil και Σαράντης, με την Βιοχάλκο, Alpha Bank, Aegean, ΔΕΗ, Πειραιώς και ΕΧΑΕ να κλείνουν με απώλειες άνω του 1% και η Εθνική, Μυτιληναίος και Jumbo έκλεισαν ήπια πτωτικά.

Ο τζίρος ανήλθε στα 75,5 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 47,2 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 21,3 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Τουρισμός: Με φόρα μπήκε ο Σεπτέμβριος, στοίχημα η πορεία του μήνα – «Σάρωσε» ο Αύγουστος (πίνακας)

ΗΠΑ: Οι πολίτες αρχίζουν να αγοράζουν και πάλι χαρτί υγείας 

Milos: Οκτώβριο το ντεμπούτο του νέου 5άστερου στο Σύνταγμα (pics) 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χρηματιστήριο, Δεύτερη,chrimatistirio, defteri