Χρηματιστήριο: Οριακή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη σε μία άνευρη συνεδρίαση

Με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης γεγονός που οδήγησε τον Γενικό δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών να κλείσει σχεδόν αμετάβλητος τελείωσε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Το μοτίβο επαναλήφθηκε σε άλλη μια συνεδρίαση αποκαλύπτωντας τη γνωστή αδυναμία του Γενικού Δείκτη να απεγκλωβιστεί από τις 900 μονάδες και να κατευθυνθεί σε πιο υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα ο Γενικός δείκτης έκλεισε στις 902,02 μονάδες με οριακή θετική μεταβολή κατά 0,05%, ο δείκτης Υψηλής

Κεφαλαιοποίησης έκλεισε τελικά αρνητικά κατά 0,09%, στις 2.186,08 μονάδες, με τον δείκτη Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης να κλείνει με κέρδη κατά 0,57% στις 1.424,70 μονάδες και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να κλείνει με κέρδη κατά 0,38%, στις 564,96 μονάδες.

Και στην σημερινή συνεδρίαση το κύρια χαρακτηριστικό ήταν η έλλειψη ενδιαφέροντος στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό και ο πολύ χαμηλός τζίρος, ο οποίος τις πρώτες τρεις ώρες της συνεδρίασης μετά βίας ξεπερνούσε τα 13 εκατομμύρια ευρώ με τα 0,4 εκατομμύρια να αφορούν πακέτο της Motor Oil, με την σημερινή εικόνα να επιβαρύνεται και από την έλλειψη βοήθειας από τα κύρια Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στα οποία κυριάρχησε και εκεί η μικτή εικόνα της αγοράς.

Την ίδια ώρα, ο μικρός ανοδικός απολογισμός των επτά ανοδικών συνεδριάσεων στις τελευταίες δέκα, δηλαδή από τις 21 Μαΐου, όταν και έφτασε στις 852 μονάδες, δεν ευνοεί μεγάλες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, παρά μόνο κάποιες επιλεκτικές πιέσεις που αντισταθμίζονται από επίσης επιλεκτικές τοποθετήσεις. Εκεί αποδίδουν χρηματιστηριακές πηγές και την πλάγια ανοδική κίνηση της αγοράς, ο απολογισμός της οποίας δεν φτάνει ούτε το 4%. Η εικόνα αυτή της αγοράς την οποία βλέπουμε εδώ και έναν μήνα περίπου είναι πιθανόν να συνεχίζει μιας και οι επενδυτές περιμένουν καταρχάς την πορεία της οικονομίας μέσα από την εικόνα του τουρισμού και κατά δεύτερον τις πρώτες καταβολές από το Ταμείο Ανάπτυξης το οποίο θα αλλάξει την εικόνα της χώρας τα επόμενα χρόνια κάτι που επισημαίνουν με συνεχείς εκθέσεις οι ξένοι οίκοι. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το spread μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας έχει φτάσει πλέον σε επίπεδα ρεκόρ πέφτοντας στις 98 μονάδες βάσης αναγνωρίζοντας έτσι τη σημαντική μείωση του ρίσκου Ελλάδα στα “μάτια” των επενδυτών με το επερχόμενο “investment grade” από τους οίκους αξιολόγησης και την αναβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από “αναπτυσσόμενη” σε “αναπτυγμένη” να είναι τα επόμενα βήματα της Ελληνικής αγοράς.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Τέρνα Ενεργειακή με 2,04%, η ΔΕΗ με 1,19% και η Λάμδα με 1,04% σημείωσαν τα περισσότερα κέρδη και ακολούθησαν ήπια ανοδικά η Alpha Bank, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, Aegean, Πειραιώς και Ελληνικά Πετρέλαια. Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισε η Μυτιληναίος με 1,82%, Φουρλής με 1,46% και ΟΤΕ με 1,31% ενώ ήπια καθοδικά έκλεισαν η Jumbo, Motor Oil, Τιτάνας, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και Σαράντης με την Eurobank να κλείνει αμετάβλητη. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,7 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 30 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 2,3 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα: 

Νέες αντικειμενικές: Αύξηση τιμών έως και πάνω από 200% – Αναλυτικά η λίστα

«Κουρεμένα» ενοίκια: Προβλήματα και «κακοτοπιές» στις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Με το χέρι στο «κουμπί» για τη μεγαλύτερη μονάδα φυσικού αερίου

Keywords
Τυχαία Θέματα