Χρηματιστήριο Αθηνών: Τρίτη θετική συνεδρίαση – Επιστροφή στις 890 μονάδες

Στα υψηλά ημέρας και πάνω των 890 μονάδων έκλεισε η σημερινή τελευταία συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη 0,76% και να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στις 890,73 μονάδες με την αγορά να κλείνει θετικά για Τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση παρά την χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,86%, στις 2.141,95 μονάδες, ενώ στο +0,32% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης και στις 1.496,63 μονάδες

με τον τραπεζικό δείκτη αντίστοιχα να κλείνει με κέρδη 0,93% στις 573,73 μονάδες.

Στο επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,36%, ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,62% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε θετικός κατά 1,59%. Με το βλέμμα να παραμένει σταθερά προσανατολισμένο στην πορεία της πανδημίας, καθώς η υπερμεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον από την πρώτη στιγμή σήμανε τα καμπανάκια της εγρήγορσης και της επαγρύπνησης σε όλα τα επίπεδα δεν υπάρχουν σημαντικά νέα που να οδηγήσουν σε μεγάλες μετατοπίσεις κεφαλαίων, μόλις τέσσερις συνεδριάσεις πριν από την εκπνοή του έτους.

Η βελτίωση του σημερινού κλίματος συνέπεσε με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας. Τα μέτρα αποδείχθηκαν ελαφρώς ηπιότερα αφήνοντας το έδαφος στην αγορά να αναλάβει ελαφρώς υψηλότερο ρίσκο. Άλλωστε, όπως δείχνουν μέχρι τώρα τα πρώτα στοιχεία, οι νοσήσαντες με την Όμικρον διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας. Και αυτό έχει δημιουργήσει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Έτσι, στις συνεδριάσεις που θα κλείσουν το έτος δεν αναμένονται μεγάλες διακυμάνσεις, εκτός και αν κάποιο νέο στο μέτωπο της πανδημίας φέρει τα πάνω κάτω.

Στο σενάριο του “no news, good news” ο Γενικός Δείκτης θα παραμείνει πλησίον, αλλά χαμηλότερα των 900 μονάδων, και υψηλότερα, των 860 μονάδων. Δηλαδή σε ένα λίγο περισσότερο περιορισμένο εύρος, από εκείνο της εννεάμηνης συσσώρευσης των 850-930 μονάδων.

Στο ταμπλό σήμερα το ενδιαφέρον μονοπώλησε η είσοδος των νέων μετοχών από την αύξηση κεφαλαίου της Attica bank. Η μετοχή έκλεισε στο limit down και στα 0,2290 ευρώ με απώλειες 29,86%, ενώ υψηλό στα 4,3 εκατομμύρια τεμάχια ήταν το ανεκτέλεστο πωλήσεων.

Όσον αφορά τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Λάμδα με 3,53% σημείωσε τα περισσότερα κέρδη με την ΕΥΔΑΠ και Quest να ακολουθούν με κέρδη άνω του 2%. Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Εθνική σημείωσαν κέρδη άνω του 1%, με την Βιοχάλκο, Σαράντη, Μυτιληναίο, Jumbo, Eurobank, ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, ΔΕΗ, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Πειραιώς και Τιτάνας να κλείνουν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος Aegean και Ελλάκτωρ με 1,11% και 1,01% αντίστοιχα με τον ΟΛΠ να ακολουθεί κλείνοντας ήπια πτωτικά. Ο τζίρος ανήλθε στα 37,3 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 14,1 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,3 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμη

ΤτΕ: «Ράλι» αυξήσεων των αξιών στα ακίνητα και το 2022 (Διάγραμμα)

Mαρία Αγγελικούση: «Το LNG είναι το καθαρότερο ορυκτό καύσιμο»

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το χάπι της Merck για τον κορωνοϊό
Keywords
Τυχαία Θέματα