Χρηματιστήριο Αθηνών: Έντονη μεταβλητότητα – Στο επίκεντρο οι ΑΜΚ της Alpha Bank και της Ελλάκτωρ

Με έντονη μεταβλητότητα συνεχίζεται η συνεδρίαση στο χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να χάνει τα πρωινά του κέρδη και να είναι οριακά θετικός κατά 0,13%, στις 906,75 μονάδες, με τους αγοραστές να προσπαθούν να κρατήσουν την αγορά σε πιο υψηλά επίπεδα από τις 900 μονάδες, οι οποίες είναι και η βασική τεχνικά αντίσταση ώστε η αγορά να μην κατευθυνθεί σε πιο χαμηλά επίπεδα.

Το ερώτημα της αγοράς αυτή την εβδομάδα είναι εάν το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την εβδομάδα που μας πέρασε και την διόρθωση που ήρθε από τα υψηλά των 927 μονάδων είναι

εάν έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο συσσώρευσης, μετά το σπάσιμο της προηγούμενης, το οποίο μάλιστα είχε όλα τα δομικά χαρακτηριστικά μιας υγιούς ανοδικής κίνησης, με τη συμμετοχή περισσότερων τίτλων, καλές αποδόσεις και εναλλαγές στους ημερήσιους πρωταγωνιστές.

Η απάντηση που διατυπώνεται από αρκετούς αναλυτές είναι ότι η πρόσφατη εκτόνωση έχει δημιουργήσει θετικές προϋποθέσεις, οι οποίες όμως δεν θα εκδηλωθούν εάν δεν περάσει αυτή η πλούσια σε εξελίξεις εβδομάδα.

Στο επίκεντρο των επενδυτών είναι οι δύο επερχόμενες αυξήσεις της Alpha Bank και της Ελλάκτωρ (η οποία πραγματοποιείται αυτή την ώρα), με την Alpha Bank να ανακοινώνει τον οδικό χάρτη και το χρονοδιάγραμμα της αύξησης έως του ποσού των 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Alpha Bank, ως ημερομηνία καταγραφής (record date) των υφιστάμενων μετόχων, προκειμένου αυτοί να τύχουν της κατά προτεραιότητα διανομής των νέων μετοχών μέσω της ΑΜΚ, ορίζεται η 28η Ιουνίου 2021.

Πρακτικώς, αυτό σημαίνει ότι κατά προτεραιότητα κατανομή μέχρι του ποσοστού που κατέχουν θα έχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι που θα έχουν εκκαθαρίσει τις συναλλαγές τους μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, δηλαδή την 28η Ιουνίου.

Στην ίδια ανακοίνωση, τέλος, σημειώνεται πως στόχος της διοίκησης της Τράπεζας είναι η διαδικασία της Δημόσιας Προσφοράς και του book building να ξεκινήσουν το ταχύτερο εντός της προσεχούς εργάσιμης εβδομάδας, που ξεκινά από την Δευτέρα 28 Ιουνίου.

Στην αγορά βέβαια και παρά την μεταβλητότητα των τελευταίων συνεδριάσεων, η αισιοδοξία δεν λείπει, με την αισιοδοξία αυτή να τροφοδοτείται από την αναπτυξιακή “βόμβα” του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα προκαλέσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων από καταβολής του ελληνικού κράτους, ξεπερνώντας σε απόλυτα νούμερα αλλά και ως ποσοστό του ΑΕΠ ακόμα και εκείνα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 με την ισχυρότατη οικονομική ανάταση, που έρχεται το 2022, η κυβέρνηση να σχεδιάζει να ρίξει ως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε αναπτυξιακές επενδύσεις.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει οριακά κέρδη κατά 0,1%, στις 2.194,29 μονάδες, η Aegean με 5,15% και η Coca Cola με 2,23% σημειώνουν την μεγαλύτερη άνοδο και ακολουθούν με άνοδο άνω του 1% η Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική και ΟΤΕ με τα ΕΧΑΕ, Alpha Bank, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και Eurobank να ακολουθούν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος και με απώλειες άνω του 1% η ΕΛΧΑ, Jumbo, Μυτιληναίος, Πειραιώς, Motor Oil και Ελλάκτωρ με την Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάνας, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης και ΔΕΗ να ακολουθούν ήπια πτωτικά.

Διαβάστε ακόμα
Ελλάκτωρ: Eμπλοκή ξανά με τα δικαιώματα της Greenhill 

ΕΛΣΤΑΤ: Σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 28,9% του πληθυσμού πέρυσι

Γεωργιάδης για Ελληνικό: 10.000 θέσεις εργασίας στην πρώτη φάση του έργου (vid)

Keywords
Τυχαία Θέματα