Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε υποτονικό κλίμα η τελευταία συνεδρίαση του έτους

Σε υποτονικό κλίμα πραγματοποιούνται οι συναλλαγές στο άνοιγμα της τελευταίας συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου για το 2021.

Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η συνεδρίαση  με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει άνοδο κατά 0,15% και να βρίσκεται στις 891,91 μονάδες, με τους επενδυτές να ετοιμάζονται να υποδεχτούν το 2022 στη σκιά της μετάλλαξης όμικρον του κορονοϊού.

Οι επενδυτές εμφανίζονται πάντως αισιόδοξοι ότι η όμικρον δεν θα εκτροχιάσει την παγκόσμια ανάκαμψη καθώς οι κυβερνήσεις επιλέγουν ηπιότερα περιοριστικά μέτρα αντί για τα ολικά lockdowns που οδήγησαν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση

το 2020. Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η τελευταία εβδομάδα του μήνα, αλλά και του χρόνου, χαρακτηρίστηκε από την έλλειψη τζίρου, ενδιαφέροντος, αλλά και από την μηδενική διάθεση “καλλωπισμού” των αποτιμήσεων, έστω και αν με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, οι μετοχές με θετικό πρόσημο, πέρασαν μπροστά, ακριβώς στο φώτο φίνις.

Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε εννέα μήνες συσσώρευσης, συμπεριφορά που παραπέμπει στο μακρινό 1995 και σε ρεκόρ 26 ετών. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, με αυξημένο ενδιαφέρον αναμένεται η κίνηση εκτόνωσης. Επιφυλακτικοί, έως και απόλυτα αδιάφοροι οι περισσότεροι των αναλυτών, περιορίζονται στο να επισημάνουν πως, “η απουσία σημαντικών ειδήσεων στο εσωτερικό, που θα μπορούσαν να δώσουν κατεύθυνση, σε συνδυασμό με την συναλλακτική ‘φτώχεια’ και την συνεχιζόμενη, επιθετική, εξάπλωση της ‘Omicron’, δεν αφήνουν ‘παράθυρο ελπίδας’ για κάτι εντυπωσιακά καλύτερο που θα μπορούσε να αυξήσει το ενδιαφέρον”.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης θέλει επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 890 – 893 (διέρχονται οι εκθετικοί ΚΜΟ 30,60 και 90 ημερών), για να κινηθεί προς τις 895, 904 (ημερήσιο “stop short”), 909 (gap) και 912 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 877, 871 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 864 μονάδες (ύστατο “οχυρό” των αγοραστών). Επίσης ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 2148 (σπεύδουν οι ΚΜΟ 60, 90 και ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών), για να κινηθεί προς τις 2175 (ημερήσιο “stop short”), 2181 (gap), 2200, 2238 και 2240 μονάδες (gap). Οι στηρίξεις στις 2121, 2101 (gap) και 2096 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οποίος σημειώνει κέρδη κατά 0,15% και βρίσκεται στις 2.145,60 μονάδες η ΔΕΗ, Τιτάνας και ΟΛΠ κινούνται με κέρδη άνω του 1% με τον ΟΤΕ, Aegean, ΑΔΜΗΕ, Quest, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ, Eurobank και Λάμδα να ακολουθούν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος και με ήπιες απώλειες η Coca Cola, Jumbo, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και Alpha Bank.

Διαβάστε ακόμηTaizoon Khorakiwala: Ο Ινδός εκατομμυριούχος που «σαρώνει» στα ελληνικά τρόφιμαΜετρό: Το άβατο των Εξαρχείων, οι αντιδράσεις στο πάρκο Ριζάρη και ο αγώνας για να παραδοθεί στην AVAX η ΒεΐκουΤο εφοπλιστικό κάλεσμα του ζεύγους Κούστα (pics)

Keywords
Τυχαία Θέματα