Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια ανάσα από τις 900 μονάδες

Στα υψηλά ημέρας μέσω των δημοπρασιών έκλεισε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με κέρδη κατά 0,4% και στις 898,90 μονάδες.

Η αγορά επέστρεψε στα επίπεδα που διαπραγματεύεται τον τελευταίο καιρό, γύρω από τις 900 μονάδες, παίρνοντας σήμερα βοήθειες όχι τόσο από τον τραπεζικό κλάδο όσο από συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές.

Αν και προηγήθηκαν αρκετές εναλλαγές προσήμου και έντονη μεταβλητότητα, καθώς και αποτυχημένες ενδοσυνεδριακές προσπάθειες να ξεπεραστούν οι 900

μονάδες, τελικά το “καμπανάκι” της λήξης επιφύλασσε ένα “αίσιο” τέλος για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το αυριανό “στοίχημα” φυσικά να είναι η διατήρηση των κεκτημένων.

Είναι ενδεικτικό ότι στην διάρκεια της συνεδρίασης ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε να σημειώνει απώλειες μέχρι και 1,5% με την αγορά να βρίσκει στηρίγματα στη ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και στο τέλος και στον ΟΤΕ.

Αυτό που επισημαίνεται από τους εγχώριους αναλυτές είναι ότι παρά το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε μια πλάγια κίνηση από τον περασμένο Απρίλιο, καταφέρνει με κάποιον τρόπο να διατηρεί την επαφή του με τις 900 μονάδες.

Αυτό μπορεί να σημαίνει μάλιστα ότι υπάρχουν αγοραστικές δυνάμεις που έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, αλλά είναι και επιλεκτικές χωρίς να κάνουν προς ώρας την διαφορά, τροφοδοτώντας μια ανοδική διαφυγή, η οποία δεν αποκλείεται να εμφανιστεί τους επόμενους μήνες.

Ζητούμενο, σε αυτό το διάστημα η επιβεβαίωση των πρώτων (εβδομαδιαίων) στηρίξεων, μέχρι και την συνεδρίαση της Παρασκευής, οπότε και λήγει η απλή σειρά μηνός Ιουλίου, στα Παράγωγα.

Χωρίς να αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις, ως προς τις θέσεις tradrers και αναλυτών, καλό θα ήταν-για τους αγοραστές- ένα θετικό πρόσημο στο τέλος της εβδομάδος προκειμένου να εκκινήσουν, από θετικό έδαφος τον προκαταρκτικό κύκλο αγορών/πωλήσεων εν όψει Σεπτεμβρίου.

Η σημερινή η προσπάθεια επαναπροσέγγισης των 900 μονάδων στον Γενικό Δείκτη συνιστά ελπιδοφόρα ένδειξη ότι η επενδυτική ψυχολογία που είχε διαταραχθεί λόγω της πύρινης λαίλαπας σταδιακά αποκαθίσταται με το αισιόδοξο σενάριο να οδηγεί στην αναμέτρηση για την υπέρβαση του κρίσιμου ορίου των 907 μονάδων.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με κέρδη κατά 0,45%, στις 2.155,65 μονάδες, ο ΟΤΕ, Σαράντης, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ έκλεισαν με κέρδη άνω του 1% και ακολούθησαν Coca Cola, ΕΧΑΕ, ΕΛΧΑ, Jumbo, Eurobank, Μυτιληναίος, Λάμδα και Alpha Bank ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Πειραιώς με 2,12% με τον Τιτάνα, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, Βιοχάλκο, ΟΛΠ και Εθνική να κλείνουν ήπια πτωτικά ενώ ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε αμετάβλητος.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 28,4 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 17,8 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 50,5 χιλιάδες ευρώ.

Διαβάστε ακόμα 

Ο πλήρης οδηγός για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων 

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Άλμα για τη μετοχή της Faurecia 

Αίγυπτος: Η φαραωνική νέα πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη IPO στην ιστορία της χώρας

Keywords
Τυχαία Θέματα