Χρηματιστήριο: Αντίδραση χωρίς διάρκεια – Ισχυρή πτώση για την Τράπεζα Αττικής

Χωρίς να μπορεί να κρατήσει την ανοδική αντίδραση που καταηράφηκε νωρίτερα, συνεχίζεται η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει χάνει τα αρχικά του κέρδη και να βρίσκεται στις 865 μονάδες. 

H αγορά επιχειρεί να ξεφύγει από τα χαμηλά διμήνου και τις 859 μονάδες ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες κινούνται ήπια ανοδικά στον απόηχο των διαβεβαιώσεων των διοικητών των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι παροδικός

και δεν θα χρειαστεί μια απότομη προσαρμογή της πολιτικής τους.

Οι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες του πλανήτη επανέλαβαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι παροδικές και θα αμβλυνθούν σταδιακά, αν και υπάρχει το ενδεχόμενο να επιδεινωθούν περαιτέρω. Η προσοχή των επενδυτών εξακολουθεί να είναι στραμμένη στο ενεργειακό κόστος, με το φυσικό αέριο να καταγράφει την Τετάρτη την υψηλότερη τιμή από το 2008.  Παράλληλα το ενδιαφέρον στρέφεται και στην αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, που αμφότερα επηρεάζουν αρνητικά τη βιομηχανία, αλλά και την καταναλωτική δαπάνη. Αυτά τα δύο στοιχεία βάζουν νέες παραμέτρους, αλλά και δυσεπίλυτες εξισώσεις στις επιχειρήσεις και στους αναλυτές υποχρεώνοντας τους τελευταίους να εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι “στο τέλος της ημέρας, όλα τα παραπάνω θα αποτυπωθούν στα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων, αλλά και στο ίδιο το ΑΕΠ”.

Τα μέχρι τώρα εταιρικά αποτελέσματα έχουν ήδη επηρεαστεί από την αύξηση τους κόστους ενέργειας σε αρκετές περιπτώσεις – το γ΄ τρίμηνο το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί – ενώ κρίσιμες θα είναι οι επόμενες συνεδριάσεις για τον Χρηματιστήριο Αθηνών. Από την άλλη τα σημάδια για την ελληνική οικονομία είναι εμφανώς θετικά για το επόμενο μεγάλο διάστημα για να μπορούμε να σκεφτούμε αρνητικά την αγορά.

Επίσης, ο τραπεζικός κλάδος σαφώς έχει καλύτερη συμπεριφορά από το παρελθόν έχοντας στην χειρότερη περίπτωση ίδιο beta με τον Γενικό Δείκτη το τελευταίο διάστημα. Οι πρόσφατες ΑΜΚ είναι σίγουρα υπαίτιες για αυτό ενώ πιθανότατα να θελήσουν, όταν βρεθεί η ευκαιρία,  να ολοκληρώσουν τον κύκλο. Οι συνεχόμενες αναβαθμίσεις των τραπεζών κυρίως λόγω της ποιότητας του ενεργητικού, της φερεγγυότητάς τους, των ισχυρών επιπέδων ρευστότητας αλλά και των προσδοκιών για την επαναλαμβανόμενη κερδοφορία έχει δώσει μια άλλη διάσταση στη μέχρι πρότινος εύθραυστη χρηματιστηριακή τους εικόνα. Σε τέτοιο σημείο, μάλιστα, που ο Τραπεζικός Δείκτης φαίνεται να προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί ακόμα και από το γενικό κλίμα “δυσπεψίας” κρατώντας την τιμή του πάνω από τη βάση των αγοραστών που αποτυπώνεται ανάμεσα στις 540 με 530 μονάδες.

Τεχνικά όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 870 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 857 – 850 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 846 – 836, 828 – 823 και 795 μονάδες. Για τη σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας του Γενικού Δείκτη απαιτείται άμεση επιστροφή υψηλότερα των 895 – 900 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση, οι επόμενες αντιστάσεις στις 913 (ημερήσιο “stop short”) και 949 – 950 μονάδες.

Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι αντιστάσεις στις 2207 (ημερήσιο “stop short”), 2230 – 2240, 2317 και 2371 μονάδες και οι επόμενες στηρίξεις 2079 – 2064, 2004 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1994 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα ξεχωρίζει η μεγάλη υποχώρηση της μετοχής της Τράπεζας Αττικής, μετά και την ασαφή εικόνα για την τύχη της ΑΜΚ που δρομολογεί. Στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει κέρδη κατά 0,6% και βρίσκεται στις 871,57 μονάδες η Λάμδα με 2,57% μετά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χτες σημειώνει την μεγαλύτερη άνοδο και ακολουθούν ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank, Τιτάνας και Εθνική με άνοδο άνω του 1% και η ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Coca Cola, ΕΧΑΕ, Aegean, Μυτιληναίος, Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ και Motor Oil οι οποίες κινούνται ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος και με ήπιες απώλειες η ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo και Ελλάκτωρ. Σημειώνεται ότι σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή.

Διαβάστε ακόμη

United Group: Η «νέα» NOVA, η πλατφόρμα EON και η εμπορική αντεπίθεση

To 2022 ξεκινά το νέο mega project των 100 εκατ. ευρώ στο Φάληρο

Οι κουβέντες της ΑΒ με τον Μασούτη, το «φιλικό» διαζύγιο της ΑΒΑΞ στον Λίβανο, η ανάσα της Lamda και το πρότζεκτ Κουτσιανά μετά την Apivita 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χρηματιστήριο Αθηνών, Επιστροφή, 870,chrimatistirio athinon, epistrofi, 870