Χρηματιστήριο Αθηνών: Έκλεισε με εβδομαδιαία κέρδη 2,22% – Η καλύτερη φετινή επίδοση στην Ευρώπη

Οριακά αρνητικά έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από μια συνεδρίαση όπου η έντονη μεταβλητότητα ήταν το κυρίαρχο στοιχείο της με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με απώλειες 0,12% και στις 945 μονάδες καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να σταθμίσουν τις χτεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με την επιτοκιακή της πολιτική σε ένα επιβαρυμένο διεθνές περιβάλλον όπου οι αγορές βρίσκονται σε φάση διόρθωσης και ο γεωπολιτικός κίνδυνος για ενδεχόμενή σύρραξη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας αυξάνεται.

Ο δείκτης

Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,11% και στις 2.296,01 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,77% και στις 1.580,26 μονάδες και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με κέρδη 0,95% και στις 694,98 μονάδες με την μετοχή της Εθνικής να διαπραγματεύεται σε νέα υψηλά έτους.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,22%, ενώ ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 2,60% με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να κλείνει με κέρδη 5,64%. Και σε αυτή την εβδομάδα με τις διεθνείς εντάσεις να αυξάνονται το Χρηματιστήριο Αθηνών έβγαλε χαρακτήρα δείχνοντας ότι η φετινή χρονιά είναι τελείως διαφορετική από τις προηγούμενες με τους επενδυτές μέσω του Τραπεζικού κλάδου κατά βάση σε κάθε πτώση να βγάζουν άμυνες στις ρευστοποιήσεις και να τοποθετούνται στις Ελληνικές μετοχές βλέποντας ως ευκαιρία την κάθε διόρθωση.

Η θετική διαφοροποίηση έρχεται κόντρα στο πείσμα των απαισιόδοξων που –όχι άδικα λόγω των πρόσφατων εμπειριών- ανέμεναν την Ελληνική Αγορά να υποχωρεί χωρίς άμυνες σε μια ενδεχόμενη αλλαγή κλίματος από το εξωτερικό. Παρ’ όλα αυτά το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι η καλύτερη σε απόδοση ευρωπαϊκή αγορά στις πρώτες 35 ημέρες του 2022 και μέσα στις πέντε πρώτες παγκοσμίως.

Βέβαια, οι τοποθετήσεις των επενδυτών παρά το ρολάρισμα των τίτλων είναι επιλεκτικές μιας και η εποχή του πολύ φθηνού χρήματος, που δημιούργησε η πολιτική απάντηση στην πανδημία, ανήκει ξεκάθαρα πλέον στο παρελθόν, με τους επενδυτές να πρέπει πλέον να σταθμίσουν τη στρατηγική τους και να προσαρμόσουν τα “στοιχήματά” τους στο νέο περιβάλλον των υψηλότερων επιτοκίων. Και αυτό κάνουν, στέλνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων σε επίπεδα που ουσιαστικά σβήνουν σιγά-σιγά όλα τα οφέλη των μέτρων στήριξης έναντι της πανδημίας.

Είναι ενδεικτικό ότι κανένα 10ετές κρατικό ομόλογο διεθνώς δεν έχει θετικές αποδόσεις πλέον, τη στιγμή που στα τέλη του 2020 2021, τα 2/3 των κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη είχαν αρνητικές αποδόσεις, ενώ το καλάθι των ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις διεθνώς είχε μειωθεί στα 7,5 τρισ. δολ. περίπου, και σε πολύ λιγότερα από τα μισά των 18,4 τρισ. δολ. που είχαν παρατηρηθεί στα τέλη του 2020, και στα ίδια επίπεδα με το 2018.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Εθνική με 2,82% σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη με την Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Quest σημειώνουν άνοδο άνω του 1% και την Alpha Bank, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ να κλείνουν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος και με απώλειες 2,59% έκλεισε η ΕΥΔΑΠ με την Λάμδα, Τιτάνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1% και την ΕΛΧΑ, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Μυτιληναίος και Jumbo να κλείνουν ήπια πτωτικά. Ο τζίρος ανήλθε στα 72,5 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 30,8 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 6,5 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμη 

Ενοίκιο στην τράπεζα για τους «κόκκινους» δανειολήπτες 

«Αρχοντικό Χατζηγάκη»: Βγαίνει στο σφυρί το 5άστερο «διαμάντι» των Τρικάλων

Δήμας: Δημόσιες και ιδιωτικές πολιτικές προς όφελος των επιχειρήσεων στο Elevate Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα