Χρηματιστήριο: Άντεξε στις πιέσεις, με φόντο την ανησυχία για Όμικρον και το αρνητικό κλίμα στις αγορές

Με πτώση έκλεισε η πρώτη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες 1,19% κλείνοντας στις 876,93 μονάδες.

Οι επενδυτές προχώρησαν σε τοποθετήσεις μετά τις δύο πρώτες ώρες συνεδρίασης οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στα χαμηλά ημέρας και στις 865,49 μονάδες, καταφέρνοντας έτσι να κρατήσουν τον Γενικό Δείκτη σε απόσταση ασφαλείας από την κρίσιμη στήριξη των 850 μονάδων. Κρίσιμη, καθώς εάν διασπαστεί θα μας οδηγήσει προς τα χαμηλά των 830 μονάδων.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε

με απώλειες 1,3% και στις 2.101,04 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,1% και στις 1.485,41 μονάδες και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με απώλειες 1,38% και στις 556,95 μονάδες.

Το αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη, ακολούθησε και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, σε μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έχοντας σαν μόνη θετική ένδειξη την προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά ημέρας με την αγορά να έχει να αντιμετωπίσει την εξέλιξη της πανδημίας μέσω της μετάλλαξης Όμικρον, τις ανησυχίες λόγω του πληθωρισμού μέσα από τις αυξημένες τιμές ενέργειας καθώς και την συνεχιζόμενη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα η οποία έχει εγκλωβίσει τους τελευταίους εννέα μήνες την αγορά μέσα σε ένα εύρος τιμών περίπου 100 μονάδων.

Πρακτικά μιλάμε για συσσώρευση, που σε κάθε ταλάντωση, μέσα σε αυτό το εύρος, κλείνει όλο και περισσότερο, δίνοντας την εντύπωση μιας κοπιώδους αναμονής. Με βάση προηγούμενα μοτίβα αναμονών, η εκτόνωση αυτής της υπερσυσσώρευσης θα δώσει πολύ μεγάλη κίνηση, προς την κατεύθυνση της διάσπασης. Η διαφυγή από τις 830 μονάδες θα δώσει στόχο κίνησης προς τις 725 μονάδες, ενώ η ανοδική διαφυγή έχει τετραψήφιους στόχους (1.050) κοιτάζοντας ενδεχομένως σε ένα πιο φιλόδοξο σενάριο και τα υψηλά του 2014.

Είναι ενδεικτικό ότι σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο απόλυτο σημείο ισορροπίας, στους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών, στην οριακή αρνητική εικόνα του MACD και στην απόλυτη ουδετερότητα των ταλαντωτών. Το κλείσιμο της χρονιάς βρίσκει τους αγοραστές νικητές με “βραχεία κεφαλή”, με βελτιωμένα ωστόσο τεχνικά δεδομένα, που αφορούν το τζίρο και τις εκτονώσεις των τοπικών διορθώσεων, που σε καμία περίπτωση δεν χάλασαν την μεγάλη εικόνα.

Ο βασικός κίνδυνος είναι η κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού, με αρνητική επίπτωση τόσο στο κόστος των επιχειρήσεων, όσο και στην κατανάλωση. Εάν η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους συνεχιστεί και πέρα από το δύσκολο πρώτο τρίμηνο, λόγω καιρικών συνθηκών, τότε η αυξητική τάση του πληθωρισμού δεν θα είναι προσωρινή, αλλά μόνιμη και θα οδηγήσει τις Κεντρικές Τράπεζες σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, μειώνοντας την όρεξη των επενδυτών για ρίσκο.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Λάμδα με 1,37% σημείωσε τα περισσότερα κέρδη με την Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα και Jumbo να κλείνουν ήπια ανοδικά. σε αρνητικό έδαφος και με απώλειες άνω του 2% η ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Coca Cola, Aegean, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια και Quest με τον ΟΤΕ, Βιοχάλκομ ΟΛΠ, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Μυτιληναίο και ΑΔΜΗΕ να κλείνουν με απώλειες άνω του 1% και η ΕΛΧΑ, Σαράντης και Motor Oil να κλείνουν ήπια πτωτικά.

Ο τζίρος ανήλθε στα 43,4 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 19,5 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,13 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Τι αλλάζει το 2022 σε μισθούς, ασφάλιση και αγορά εργασίας

Jumbo: Με αυξήσεις στον κατώτατο μισθό απαντά ο Βακάκης στους επικριτές του

Δέκα χρόνια ο Πρεμ Γουάτσα «δείχνει» την Ελλάδα (κι εμείς κοιτάμε το δάχτυλο)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χρηματιστήριο, Άντεξε, Όμικρον,chrimatistirio, antexe, omikron