Χρ. Χαρπαντίδης (ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ PHILIP MORRIS): Επιμένει ελληνικά και επενδυτικά

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Σε μια εποχή άκρως αντιεπενδυτική, όπου επιχειρήσεις φεύγουν από την Ελλάδα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Philip Morris συναντάται με τον πρωθυπουργό και ανακοινώνει νέες επενδύσεις με γραμμές παραγωγής ύψους 25 εκατ. ευρώ

Υπάρχει επιχειρηματική ζωή επί ΣΥΡΙΖΑ; Μπορούν να έρθουν επενδύσεις με μια κυβέρνηση που κυνήγησε τις Σκουριές και η οποία όταν ακούει επιχειρηματικότητα βγάζει καντήλες; Η Παπαστράτος πάει κόντρα σε όλες τις αρνητικές προβλέψεις και επενδύει εκεί που οι άλλοι φεύγουν μακριά. Για την ακρίβεια, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Χρήστος Χαρπαντίδης υπήρξε ο πρώτος -και μοναδικός μέχρι στιγμής- ουσιαστικός επενδυτής που διάβηκε το κατώφλι του αριστερού Μεγάρου Μαξίμου και μάλλον βρήκε μια μορφή συνεννόησης με τον πρωθυπουργό. Και ας μην έχει κάνει η κυβέρνηση τίποτα για την πάταξη του λαθρεμπορίου και ας φορολογεί εκ νέου σκληρά τον καπνό ενισχύοντας το παραεμπόριο. Σχεδόν εμμονικά, ο κ. Χαρπαντίδης και οι συνεργάτες του στη Philip Morris International επιλέγουν να βοηθούν μια Ελλάδα που δυστυχώς δείχνει να μη θέλει να βοηθηθεί. Μια χώρα που από τη μία ζητάει επενδύσεις και από την άλλη η γραφειοκρατία και η αντιαναπτυξιακή λογική των ιδεολογικών αγκυλώσεων καταστρέφουν οτιδήποτε δημιουργικό.

Εξάλλου, όπου βρεθεί και όπου σταθεί ο κ. Χαρπαντίδης διαλαλεί: «Τα ελληνικά ανατολικά καπνά είναι τα καλύτερα στον κόσμο». Η πρόσφατη επέκταση συμφωνίας της ελβετικής μητρικής Philip Morris International με την ελληνική κυβέρνηση για την απορρόφηση του 50% της εγχώριας παραγωγής καπνών την τριετία 2016-2018 (η προηγούμενη αφορούσε την τετραετία 2012-2015) αποτέλεσε μια θετική πρώτη είδηση τον περασμένο Φεβρουάριο. Η Παπαστράτος μόλις υπάρξει το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο -το οποίο φυσικά αργεί ήδη από την πλευρά της κυβέρνησης- θα εισαγάγει στην Ελλάδα καινοτόμα προϊόντα που ήδη διαθέτει σε ορισμένες αγορές στον κόσμο και έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο για την υγεία σε σχέση με τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού. Από την άλλη πλευρά, αντί να υπάρξει επίσπευση σε επίπεδο πάταξης της φοροδιαφυγής και των λαθραίων καπνικών ειδών, η κυβέρνηση εμφανίζεται για μια ακόμη φορά ασυνεπής προς όσα έταξε. Θα περίμενε κανείς ότι ο πρόεδρος της πολυεθνικής με την ελληνική μακρά ιστορία όμως θα τραβιόταν πίσω ως προς τα όσα υποσχέθηκε. Το αντίθετο. Πριν από λίγες ημέρες η εταιρεία παρουσίασε τις επτά νέες γραμμές παραγωγής και τη μία υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας καπνού, προχωρώντας σε επένδυση συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου. Μια επένδυση που ήρθε λίγο μόλις καιρό μετά την αντίστοιχη στο Αγρίνιο.

Ο Ασπρόπυργος, διεθνές εξαγωγικό κέντρο

Με τη συγκεκριμένη επένδυση, το εργοστάσιο της Παπαστράτος μετατρέπεται πλέον σε εξαγωγικό κέντρο, καθώς το 60% της παραγωγής κατευθύνεται σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο, από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη έως τη Σιγκαπούρη, το Μεξικό και την Ινδονησία.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια ακόμη κίνηση που δίνει πολύπλευρη ώθηση στον κλάδο, ανοίγει δρόμους στα ελληνικά καπνά και αποδεικνύει για άλλη μία φορά την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ελληνική καπνοκαλλιέργεια. Κάπως έτσι, χάρη στο πείσμα των Ελλήνων μάνατζερ του ομίλου, η Παπαστράτος είναι η δέκατη μεγαλύτερη επιχείρηση στην Ελλάδα, σε μια στρατηγική επιλογή να στηρίζεται η χώρα και να βοηθιέται η ανάπτυξη.

Σε σχέση, πάντως, με την απορρόφηση των ελληνικών καπνών, η πολυεθνική θεωρεί ότι είναι μια συμφωνία επωφελής για όλα τα μέρη και δεν υπάρχει λόγος να μην ανανεωθεί εφόσον και οι συνθήκες το επιτρέπουν. Η Philip Morris International εξασφάλισε επαρκείς ποσότητες ελληνικών ανατολικών καπνών για τις ανάγκες της σε παγκόσμιο επίπεδο, με τα εν λόγω καπνά να είναι τα καλύτερα αλλά και τα ακριβότερα στον κόσμο και να χρησιμοποιούνται για τα χαρμάνια, κυρίως, των ακριβών τσιγάρων. Για τους καπνοπαραγωγούς αποτέλεσε, όπως έχουν οι ίδιοι επανειλημμένα δηλώσει, φιλί της ζωής εν μέσω της οικονομικής κρίσης, γι' αυτό και ζητούσαν την ανανέωσή της, ενώ στην ελληνική οικονομία απέφερε έσοδα εκατομμυρίων ευρώ. Η συμφωνία, εκτός από το γεγονός ότι διασφαλίζει την αγορά και τις εξαγωγές ελληνικών ανατολικών καπνών για τα επόμενα τρία χρόνια -κάτι εξαιρετικά σημαντικό για περίπου 30.000 καπνοκαλλιεργητές και εργάτες-, έχει και μια ουσιαστική ποιοτική διάσταση: λόγω των πολλών προγραμμάτων που προβλέπει, αναφορικά με ποικιλίες υψηλής απόδοσης, εκμηχάνιση της συγκομιδής, καινοτόμα συστήματα ξήρανσης καθώς και εκπαίδευση των καλλιεργητών, εγγυάται τη διαρκή βελτίωση των ελληνικών ανατολικών καπνών και, εν τέλει, αποτελεί ένα εχέγγυο για τη βιωσιμότητα της καπνοκαλλιέργειας.

Παράλληλα, ωφελεί την Ελλάδα αφού θα υπάρξουν σημαντικές εισροές εσόδων μέσω των εξαγωγών. Ας μην ξεχνάμε ότι τα καπνά μέσω της Παπαστράτος εξάγονται σε πάνω από 30 χώρες στον κόσμο.

Αυτή τη στιγμή η Παπαστράτος, πάντως, βλέπει ότι τα αποτελέσματά της μετά το 2014-15 έχουν βελτιωθεί για πρώτη φορά από το 2009 βάσει της υλοποίησης του στρατηγικού της πλάνου. Ποιο ήταν αυτό; Η ισχυροποίηση εντός συνόρων και η αύξηση των εξαγωγών. Επίσης η Παπαστράτος από την έδρα στον Ασπρόπυργο αναλαμβάνει επικεφαλής των αγορών της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου και της Μάλτας, καθώς αποτελεί μια πολύ επιτυχημένη θυγατρική εταιρεία στην οποία η PMI πιστεύει απόλυτα. Αυτή είναι και η επιβράβευση των προσπαθειών που οι διοικήσεις της έκαναν όλα αυτά τα χρόνια υπό πραγματικά αντίξοες συνθήκες. Ολα αυτά βέβαια δίχως να λησμονούμε ότι ο καπνός αποτελεί ένα δύσκολο προϊόν λόγω της αδιαμφισβήτητης βλάβης που κάνει στον οργανισμό.

Ελληνες μάνατζερ παντού

Ο κ. Χαρπαντίδης αποτελεί λοιπόν ένα ακόμα στέλεχος που προκύπτει από τη «μήτρα» των μεγάλων μάνατζερ της Philip Morris και συνεχίζει μια παράδοση που τείνει ξεκάθαρα πλέον να εξελιχθεί. Ας μην ξεχνάμε πως διευθύνων σύμβουλος της Philip Morris International με έδρα στην Ελβετία είναι ο κ. Ανδρέας Καλαντζόπουλος, ίσως Ελληνας μάνατζερ με την υψηλότερη θέση παγκοσμίως, με σημαντικές επιτυχίες, του οποίου η αγάπη για τη χώρα μας είναι άξια αναφοράς και πολύ σπάνια. Αυτός έχει κινήσει το project «Ελλάδα» τα τελευταία χρόνια, θέλοντας να βοηθήσει τον τόπο του να κινηθεί εξωστρεφώς. Μετά τις επαφές που είχε ξεκινήσει με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά συνέχισε και με τον κ. Αλέξη Τσίπρα υπογράφοντας συμφωνία. Το ζητούμενο τώρα είναι η κυβέρνηση της Αριστεράς να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να μην προχωρήσει σε νέες αυξήσεις στον καπνό ή να επιτρέψει τη συνέχιση του πάρτυ με τα λαθραία τσιγάρα. Δεσμεύσεις όμως που ήδη δεν τηρούνται αν κρίνουμε από το νέο Φορολογικό. Ο κ. Χαρπαντίδης, πάντως, ανέλαβε τη διοίκηση της Παπαστράτος από την 1η Αυγούστου 2015, όταν ο επίσης Ελληνας προκάτοχός του κ. Νικήτας Θεοφιλόπουλος ανέλαβε την ευθύνη για την περιφέρεια της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και των Νησιών του Ειρηνικού, με έδρα τη Μελβούρνη. Μια πολύ μεγάλη θέση που τιμά τη χώρα μας.

Ο κ. Θεοφιλόπουλος ήταν αυτός που σε συντονισμό με τη Λοζάνη υλοποίησε το τελευταίο μεγάλο πρόγραμμα σχετικά με το πανευρωπαϊκό κέντρο αποθήκευσης καπνού ανατολικού τύπου της Παπαστράτος στο Αγρίνιο. Συγκεκριμένα, οι αποθήκες του Αγρινίου αποτελούν το μοναδικό ιδιόκτητο logistics hub της Philip Morris International στην Ευρώπη, όπου θα αποθηκεύονται καπνά ανατολικού τύπου προερχόμενα από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τα οποία στη συνέχεια θα διακινούνται προς εργοστάσια της εταιρείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στη Ρωσία και την Ουκρανία. H Ελλάδα αποτελεί για τη Philip Morris International χώρα στρατηγικής σημασίας για τα καπνά ανατολικού τύπου και με αυτή την ενέργεια της πολυεθνικής θα ενισχυθούν ο τομέας των διεθνών και εγχώριων μεταφορών της χώρας και το εξαγωγικό έργο του κλάδου.

Σε συνδυασμό, δε, με το συνολικό πρόγραμμα επενδύσεών της η εταιρεία έχει ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ την τελευταία δεκαετία. Οι αποθήκες του Αγρινίου καλύπτουν 58.000 τετραγωνικά μέτρα και βρίσκονται σε έκταση 250.000 τ.μ. Η μετατροπή τους σε logistics hub ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα με την παραλαβή των πρώτων 500 τόνων καπνού από τη Βουλγαρία και αναμένεται να ολοκληρωθεί με τις αγορές καπνών το 2014, όταν περίπου 15.000 τόνοι καπνών θα διακινούνται μέσω Αγρινίου.

Παιδί από τη μήτρα της Philip Morris, ο κ. Χαρπαντίδης ξεκίνησε την καριέρα του στην Παπαστράτος το 2003, με αρμοδιότητες για τη Μέση Ανατολή, την Κύπρο και τη Ρωσία. Διαθέτει μακρά πείρα στα εμπορικά τμήματα της εταιρείας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Την τελευταία τριετία κατείχε θέσεις υψηλής ευθύνης στο επιχειρησιακό κέντρο της Philip Morris International στη Λοζάνη, στα τμήματα Στρατηγικής Πωλήσεων και Καινοτόμων Προϊόντων, με σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της στρατηγικής της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο στους τομείς αυτούς. Με την παρουσία του επιβεβαιώνει το πόσο ψηλά σε εκτίμηση είναι οι Ελληνες μάνατζερ σε έναν κλάδο με μεγάλη σημασία για τη χώρα μας αλλά και με οξύ διεθνή ανταγωνισμό.

Keywords
morris, ελληνικα, εν λόγω, ελλαδα, συριζα, εταιρεία, βιωσιμότητα, κυπρος, θυγατρική, pmi, project, σαμαρας, τσιπρας, logistics, hub, ενωση, ρωσία, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, 600 δις, αποτελεσματα, χωρες, ρωσία, βουλγαρια, δημοκρατια, εδρα, καριερα, κοντρα, κυπρου, οικονομια, οξυ, ουκρανια, πλαισιο, προγραμμα, υγεια, ωθηση, pmi, αγαπη, αγορα, αγρινιο, αυξηση, ασπροπυργος, βαλκανια, βιωσιμότητα, γεγονος, δυνατοτητα, δυστυχως, διοικηση, δειχνει, ευρω, υπαρχει, εκπαιδευση, εκτιμηση, ελβετια, εβδομαδα, ενεργεια, εν λόγω, επενδυτης, επενδυσεις, εποχη, επτα, εταιρεία, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, ζωης, θυγατρική, θυγατρικη εταιρεια, ινδονησια, κυβερνηση, κινηση, λαθραια τσιγαρα, λοζανη, μακρια, μαξιμου, μεξικο, μητρα, μορφη, νικητας, ουσιαστικα, ωφελει, πεισμα, παρτυ, συγκεκριμενα, συνεχεια, σιγκαπουρη, τρια, τσιγαρα, φιλι, φυσικα, φορα, χρηστος, αγορες, εξαγωγες, ενωση, hub, χωρα, project, logistics, μια φορα, morris, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα