Χωρίς «αντίσταση» το πετρέλαιο – Σταθερά χαμηλότερα των 30 δολ.

Σταθερά σε πτωτική πορεία συνεχίζουν να κινούνται οι τιμές του μαύρου χρυσού τόσο στην αμερικανική αγορά όσο και στο Λονδίνο, μετά και την αύξηση της προμήθειας των αγορών, καθώς το Ιράν ανακοίνωσε αύξηση της παραγωγής του κατά 500.000 ημερησίως.

Το, εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αρνητικό ισοζύγιο προσφοράς -ζήτησης, με την προσφορά να ξεπερνά κατά πολύ τη ζήτηση, εξακολουθεί να σκιάζει τις αγορές, παρά το γεγονός

ότι ο OPEC στο Μηνιαίο Δελτίο Ιανουαρίου, εκτιμά ότι εντός του τρέχοντος έτους θα επέλθει σταθεροποίηση των τιμών.

Το βασικό θέμα συζήτησης για τις αγορές πετρελαίου είναι από το Σάββατο το Ιράν, καθώς υπήρξε άρση του εμπάργκο που είχαν επιβάλει στην Τεχεράνη Ευρώπη και ΗΠΑ και ως εκ τούτου η χώρα μπορεί εκ νέου να «ρίξει» μεγάλες ποσότητες από το πετρέλαιο δικής της παραγωγής στις διεθνείς αγορές.

Οι νέες ανησυχίες για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της προσφοράς ήταν αρκετές ώστε να οδηγήσουν το αμερικανικό ελαφρύ αργό (WTI) σε πτώση 1,26% στα 29,05 δολάρια, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε και από το επίπεδο των 29 δολαρίων.

Σε ανάλογη πορεία και το brent, με ημερήσιες απώλειες που φθάνουν στο 0,76% στα 28,72 δολάρια. Τόσο το αμερικανικό ελαφρύ αργό όσο και το brent διαπραγματεύονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003.

Από την πλευρά του, ο κορυφαίος αναλυτής της HSBC, Stuart Gulliver, εκτιμά ότι η τιμή πετρελαίου θα κυμανθεί στο επόμενο 12μηνο μεταξύ 25 και 40 δολαρίων το βαρέλι.

Keywords
Τυχαία Θέματα