Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων για τα κομματικά στελέχη που πήραν το επίδομα ενοικίου

Απ’ ότι φαίνεται, μόνο ο πρωθυπουργός δεν θεωρεί ορθό το γεγονός ότι έγινε χρήση της διάταξης επιδόματος διαμονής, αν λάβει κανείς υπόψιν του πόσα μέλη της κυβέρνησης επωφελήθηκαν από αυτή. Για του λόγου το αληθές, το Μέγαρο Μαξίμου σε ρόλο «επιθεωρητή Κλουζό» ερευνά ενδελεχώς την τυχόν ύπαρξη και άλλου υπουργού που έλαβε σχετικό επίδομα. Με τον τρόπο αυτό ελπίζει να αποκλείσει τη δίνη νέων αποκαλύψεων που φθείρουν την εικόνα της κυβέρνησης και κατακρημνίζουν την υποτιθέμενη ηθική υπεροχή της. Η περίπτωση της πρώην αναπληρώτριας

υπουργού Ράνιας Αντωνοπούλου, άλλωστε, που διεκδίκησε και έλαβε συνολικά 23.000 ευρώ, φαίνεται να μην είναι η εξαίρεση, καθώς η υπόθεση τείνει να πάρει τη μορφή ντόμινο. Κυβερνητικό στέλεχος σχολίασε καυστικά ότι «στο τέλος θα μετράμε όχι αυτούς που έλαβαν χρήματα, αλλά εκείνους που δεν πήραν τίποτα».

Πράγματι δεν σταματάνε να ξεφυτρώνουν νέα ονόματα αποκαλύπτοντας μία γκλάμουρ αριστεροσύνη που πλήττει σοβαρά την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, τρεις ακόμα υπουργοί- νυν και πρώην- έκαναν χρήση του δικαιώματος και υπέβαλλαν αίτηση για να το διεκδικήσουν. Ενδεικτικό της αμηχανίας του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι αφότου αποκαλύφθηκαν οι περιπτώσεις των Παναγιώτη Σγουρίδη, Δημήτρη Μάρδα και Κώστα Φωτάκη, δεν δόθηκε καμία ανακοίνωση και κανένα κυβερνητικό δεν «βγήκε μπροστά» να σχολιάσει το γεγονός.

Για τον Κώστα Φωτάκη αποκαλύφθηκε ότι είχε βγει έγκριση πέντε χιλιάδων ευρώ. Εκείνος, όμως, ανέφερε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου του εκκίνησαν τις διαδικασίες, ενώ εκείνος ουδέποτε χρησιμοποίησε το επίδομα ενοικίου. «Βρήκα κατοικία δική μου, δηλαδή του γιου μου και δεν έχω κάνει χρήση του επιδόματος», δήλωσε. «Το χαρτί γράφει για δαπάνες διαμονής, εγώ μένω εκτός Αθηνών, εγκρίθηκαν δαπάνες για όταν χρειαστεί να μείνω», πρόσθεσε ο υπουργός. «Οι δαπάνες αυτές έχουν μείνει σε έναν λογαριασμό και στο τέλος επιστρέφουν στον κρατικό κορβανά». Αυτό, όμως, που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι πως ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας είχε ζητήσει επίδομα ενοικίου μέσω των συνεργατών του, την ώρα που στο Πόθεν Έσχες του αναφέρεται ότι διαθέτει μονοκατοικία 260 τ.μ. στο Ψυχικό.

Στον κύριο Σγουρίδη εγκρίθηκε δαπάνη επιδότησης ενοικίου 7.000 ευρώ, αλλά ο ίδιος ισχυρίζεται ότι από αυτά έλαβε μόνο 350.

Όσον αφορά τον Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής της σχετικής διάταξης που ενσωματώθηκε στο τρίτο μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το καλοκαίρι του 2015, τα έγγραφα καταδεικνύουν ότι είχε λάβει τέσσερις χιλιάδες ευρώ για την περίοδο που υπηρέτησε ως αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών. Μετά από ώρες σιωπής και εν μέσω αντιδράσεων εξέδωσε την ακόλουθη γραπτή ανακοίνωση: «Ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο 2015, έλαβα την προβλεπόμενη από το νόμο επιδότηση ενοικίου, την οποία εύλογα προτίθεμαι να επιστρέψω».

Το πιθανότερο, όμως, είναι ότι θα βρεθούμε μπροστά και σε νέες αποκαλύψεις, καθώς υπάρχει το «ορφανό» ποσό των 11.200 χιλιάδων ευρώ, το οποίο είχε δεσμευτεί στο υπουργείο Μεταφορών, χωρίς όμως να αναφέρεται το όνομα του δικαιούχου υφυπουργού. Το έγγραφο φέρει την ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου 2016 και αναφέρει ότι το ποσό αφορά την ανάγκη κάλυψης διαμονής του υφυπουργού Μεταφορών και Δικτύων.

Επίδομα, κατά δήλωσή του, εισέπραττε και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, υποστηρίζοντας ότι το έπραξε κυρίως γιατί είχε επιβαρυνθεί λόγω της απόκτησης της μόνιμης κατοικίας του στη Θεσσαλονίκη με δανεισμό. Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν έκανε χρήση της ίδιας διάταξης με τη Ράνια Αντωνοπούλου καθότι είναι εκλεγμένος βουλευτής.

Ερωτηματικά, όμως, προκαλεί και μία νέα αποκάλυψη που είδε το φως της δημοσιότητας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τροπολογία το 2016 έχει αποφασίσει έτσι ώστε οι συνοδοί των υπουργών σε ταξίδια να μένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με αυτούς, βαρύνοντας τον προϋπολογισμό, αντίθετα με ό, τι συνέβαινε στο παρελθόν. «Το επίδομα ενοικίου σε ζάμπλουτους υπουργούς δεν είναι το μόνο "πατριωτικό" μέτρο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Στις 27/7/2016 νομοθέτησε ώστε η συνοδεία των υπουργών να μένει στα πεντάστερα ξενοδοχεία στα ταξίδια(& όχι σε φτηνότερα όπως ίσχυε», αποκάλυψε στέλεχος του Ποταμιού. Απ’ότι φαίνεται ο σάλος που ξέσπασε με την υπόθεση Αντωνοπούλου ανοίγει την συζήτηση για συνολική αναδιαμόρφωση του καθεστώτος του επιδόματος ενοικίου στους βουλευτές, για τους οποίους δεν έχουν προβλεφθεί εισοδηματικά κριτήρια.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα