Χerox Hellas - Βασίλης Ραμπάτ: 45 χρόνια στην Ελλάδα

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Αύριο, η γνωστή εταιρεία Xerox Ελλάς, η εταιρεία που έκανε επανάσταση στο φωτοαντιγραφικά μηχανήματα και που πρωτοπορεί στη χώρα μας γιορτάζει. Για την ακρίβεια συμπληρώνει 45 χρόνια ενεργού λειτουργίας και θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις θετικές για το μέλλον της στη χώρα. Και είναι αλήθεια πως αυτό ακούγεται εξαιρετικά δύσκολο. Να έχεις να πεις δηλαδή θετικά

πράγματα σε μια Ελλάδα που αλλάζει και ...ρημάζει.

Βέβαια η Xerox είναι πολύ παλιότερη από την παρουσία της στη χώρα μας. Για την ακρίβεια, ήταν το 1949 όταν παρουσιάστηκε το πρώτο φωτοαντιγραφικό μηχάνημα από την εταιρεία Xerox. Και αν σήμερα τα photo copies θεωρούνται δεδομένα, στις προηγούμενες δεκαετίες αποτέλεσαν μια επανάσταση. Πόσα και πόσα αρχεία άραγε θα είχαν διασωθεί από το παρελθόν εάν η αντιγραφή δεν ήταν μια χειρονακτική κι επίπονη διαδικασία.

Παιδί μιας άλλης αντίστοιχα «επίπονης» περιόδου είναι και ο πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής θυγατρικής Xerox Hellas Βασιλης Ραμπάτ. Ο άνθρωπος που έχει καταφέρει να φέρει την εταιρεία σε ήρεμα νερά και να μπορεί να οραματίζεται ένα καλύτερο μέλλον. Ο ίδιος γεννήθηκε το 1967 στη Βηρυτό. Την πόλη που με υπερηφάνεια οι κάτοικοι της ανάφεραν ως το «Παρίσι της Μέσης Ανατολής». Χώρα εκκοσμικευμένη ο Λίβανος, από το 1943 που κέρδισε την ανεξαρτησία του από τους Γάλλους, απολάμβανε την ειρήνη και την ελευθερία σε μια δύσκολη πάντα αλλά υπαρκτή συγκατοίκηση Μουσουλμάνων και Χριστιανών. Κατά τον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967 συντελέστηκαν όμως μεγάλες ανατροπές. Σε μια τραγική ειρωνεία, αυτή ήταν και η χρονιά που γεννήθηκε ο κ. Ραμπάτ. Τότε η χώρα της ανατολικής Μεσογείου έγινε στόχος των ισραηλινών επιθέσεων, επειδή ήταν τόπος συγκέντρωσης των Παλαιστινίων προσφύγων. Όταν δε την άνοιξη του 1975 ξέσπασε στο Λίβανο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ φαλαγγιτών (δεξιών χριστιανών) και αριστερών Μουσουλμάνων Παλαιστινίων, ήταν η ώρα για την οικογένεια του νυν διευθύνοντος συμβούλου της Xerox να φύγει από τη χώρα και να έλθει – όπως και πολλοί άλλοι – στην Ελλάδα. Στην πατρίδα δηλαδή της μητέρας του. Ο γνωστός μάνατζερ θα μορφωθεί στα Ελληνογαλλικά Σχολεία Δελασάλ Θεσσαλονίκης και Λεόντειο Σχολή Αθήνας. Κατόπιν, φοιτεί στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα μετά από προτροπή της μητέρας του θα ξεκινήσει να εργάζεται. Κι αυτό, για να έχει πλεονέκτημα έναντι των άλλων του συμφοιτητών. Πριν καταλήξει στην Xerox Hellas πειραματίστηκε με διάφορες δουλείες. Δούλεψε ένα χρόνο ως λογιστής στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος και ως πωλητής στη μεγάλη βιομηχανία χρωμάτων "ΒΕΧΡΩ Α.Ε.".

CEO από μια... αγγελία

Σε ηλικία 22 ετών αποφασίζει να εργαστεί στην XEROX ωθούμενος από μια απλή αγγελία που είδε σε κάποια εφημερίδα της εποχής. Αρχικά εργάζεται ως πωλητής νέων πελατών, κατόπιν ως πωλητής μεγάλων πελατών, ως υπεύθυνος ομάδας πωλητών μεγάλων πελατών, ως Marketing and Sales Director και τέλος από τις αρχές του 2003 καταλαμβάνει την θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου της Εταιρείας, καταφέρνοντας να ανελιχθεί σε ένα αξιοκρατικό περιβάλλον από τις χαμηλές βαθμίδες της ηγετικής πυραμίδας στην υψηλότερη. Εξάλλου οι ικανότητες του είχαν φανεί από πολύ πιο πριν όταν τον είχε θέσει υπό «παρακολούθηση» ο τέως γενικός διευθυντής Θ. Χαλυβδίδης επειδή είχε ανακαλύψει τα ταλέντα του «μικρού». Μάλιστα ο κ. Ραμπάτ έκανε κι ένα άλλο μεγάλο ρεκόρ. Μέσα σε μόλις δώδεκα χρόνια έφθασε από απλός υπάλληλος, από τη χαμηλότερη βαθμίδα της εταιρείας στην οποία βρέθηκε από τύχη να γίνει ο CEO. Πρωτοφανές ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας μας. Σήμερα στα 48 του, εξακολουθεί και παραμένει στην εταιρεία που τόσο αγάπησε αλλά και η ίδια τον προώθησε και αγάπησε με τη σειρά της. Κι αυτά σε μια σχέση διαρκείας που μετρά 27 ολόκληρα χρόνια.

Η Xerox στην Ελλάδα

Βέβαια η πολυεθνική εταιρεία που έφθασε να πραγματοποιεί πωλήσεις 44,5 εκατ. ευρώ το 2010 και που ακόμα κι εντός κρίσης κρατά δυνάμεις με τζίρο κοντά στα 30 εκατ. ευρώ και κέρδη ΕBITDA 7,2 εκατ. ευρώ, έχει πιο μακρά διαδρομή στη χώρα μας. Ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Ελλάδα το 1972 με την επωνυμία RANK Xerox. Αποκλειστική της τότε δραστηριότητα ήταν η ενοικίαση των φωτοαντιγραφικών της μηχανημάτων καθώς στα τότε χρόνια η αγορά τους ήταν εξαιρετικά δαπανηρή και δύσκολη. Ας μην ξεχνάμε πως στα 70s ελάχιστες ήταν οι επιχειρήσεις που κατανοούσαν τη δύναμη μιας τεχνολογίας που στις ΗΠΑ ήταν θεσμός. Στη δεκαετία του '90 όμως συντελούνται ραγδαίες ανατροπές. Ήταν η αρχή της μετάβασης από την αναλογική στη ψηφιακή τεχνολογία την οποία η Xerox αντιλήφθηκε και φυσικά αξιοποίησε στο έπακρο. Κάθε εταιρεία που σεβόταν τον εαυτό και τη δραστηριότητα της αισθανόταν την ανάγκη να αποκτήσει μηχανήματα εκτύπωσης και φωτοαντιγραφής. Να βελτιώσει δηλαδή τη ροή της εργασίας της. Με μότο το «Work can ...work better» δηλαδή το «η δουλειά μπορεί να ...δουλέψει καλύτερα» έχει επιτύχει να διατηρεί μια σημαντική σχέση με πελάτες της μεγάλες ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις. Μερικές από αυτές είναι οι ΑΒ Βασιλόπουλος, ΑΧΑ Ασφαλιστική, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Σαρντης, ΕΛ.ΠΕ, WIND, Vivartia, Procter and Gamble και άλλες. Η γκάμα των προϊόντων της περιλαμβάνει υπηρεσίες ανάληψης συνολικής διαχείρισης εγγράφων, μεγάλο αριθμό τεχνολογικών λύσεων και λογισμικού για εκτυπώσεις, και άλλα.

Ταυτόχρονα η εταιρεία έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα άριστο εργασιακό περιβάλλον. Απόδειξη αυτού αποτελεί το γεγονός ότι η εταιρεία XEROX Ελλάδος έχει καταφέρει να μπει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια στα 20 καλύτερα "Work Places" της Ελλάδας και 1 φορά στα 100 καλύτερα της Ευρώπης. Κι αυτά λόγω της επένδυσης του κ. Ραμπάτ στον ανθρώπινο τομέα. Εξάλλου και ο ίδιος, αφού υπήρξε ο νεότερος Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας XEROX στην Ευρώπη, αφού κατάφερε να ανελιχθεί στην προαναφερθείσα θέση σε ηλικία μόλις 35 ετών, γνώριζε πως η σχέση με το υπαλληλικό προσωπικό οφείλει να είναι άριστη.

Το τελευταίο διάστημα και υπό την ανάγκη αύξησης των πεσμένων λόγω κρίσης κι όχι διαχείρισης πωλήσεων, η Xerox στην Ελλάδα επιδιώκει να κινηθεί εξωστρεφώς. Ήδη το 2016 ανακοινώθηκαν συμφωνίες συνεργασίας με τα Public και τη MediaMarkt. Παράλληλα η διοίκηση της εταιρείας πιστεύει πως παρά την κρίση η Ελλάδα είναι μια χώρα ευκαιριών. Σύμφωνα με τον κ. Ραμπάτ, η κατάσταση στην πραγματική οικονομία και κατ' επέκταση στο ελληνικό επιχειρείν, θα παραμείνει δύσκολη, για το υπόλοιπο του 2015, ενώ εκτίμησε ότι η εικόνα θα αρχίσει να βελτιώνεται από τα μέσα του 2016.

Επίσης τα τελευταία 5 χρόνια η Xerox έχει μετεξελιχθεί αποτελώντας πλέον περισσότερο μία εταιρεία υπηρεσιών και λιγότερο μία εταιρεία τεχνολογίας hardware. Βέβαια, λέγοντας "υπηρεσίες", το μυαλό των περισσότερων ίσως πηγαίνει στα κλασικά συμβόλαια συντήρησης και τις υπηρεσίες MPS (Managed Print Services), αλλά η εταιρεία εκτελεί κι άλλα όπως τη διαχείριση ηλεκτρονικών λογαριασμών για ΔΕΚΟ, τις εκτυπώσεις των έντυπων λογαριασμών και την online λειτουργικότητα για τους ηλεκτρονικούς. Κομβικό σημείο στην πορεία της εταιρείας στη χώρα μας ήταν η χορηγία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ενώ στην στην Ολυμπία δημιουργήθηκε ένα μοναδικό έργο για την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, αναπτύσσοντας μία πλατφόρμα που περιέχει το αρχείο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η εταιρεία διεθνώς - Πώς ανακάλυψαν το «ποντίκι» και το υποτίμησαν

H Xerox Corporation είναι μια αμερικανική εταιρεία που πουλάει υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις αλλα και τους δημόσιους τομείς εκατονταδων κρατών το επονομαζόμενο ως document technology. Η Xerox έχει την έδρα της στο Νόργουοκ, Κονέκτικατ (μεταφέρθηκε τον Οκτώβριο του 2007), αν και ο μεγαλύτερος πληθυσμός των εργαζομένων της βρίσκεται στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, την περιοχή στην οποία η εταιρεία ιδρύθηκε. Ως μια μεγάλη εταιρεία, είναι σταθερά τοποθετημένη στον κατάλογο των εταιρειών του Fortune 500.Ερευνητές της Xerox που βρίσκονται στο Alto Research Center του Palo έχουν μεταξύ άλλων εφεύρει πολλά σημαντικά στοιχεία των προσωπικών υπολογιστών, όπως το ποντίκι του υπολογιστή ​​και τους επιτραπέζιους υπολογιστές. Για κακή τύχη, οι εφευρέσεις αυτές είχαν αποδοκιμαστεί από το τότε διοικητικό συμβουλίου της Xerox, το οποίο και διέταξε τους μηχανικούς της Xerox να μοιραστούν τις τεχνολογίες αυτές με την Apple. Η πρωτοποριακή αυτή δουλειά απορροφήθηκε από την Apple και στη από τη Microsoft. Η Xerox επινόησε επίσης Ethernet. Η αρχή της Xerox έγινε το 1906 στο Ρότσεστερ, ως Haloid Φωτογραφική Εταιρεία, η οποία αρχικά κατασκεύαζε φωτογραφικό χαρτί και εξοπλισμό. Το 1938 ο Chester Carlson, ένας φυσικός που εργαζόταν ανεξάρτητα, εφηύρε μια μέθοδο για την εκτύπωση εικόνων με χρήση ηλεκτρικά φορτισμένου τύμπανου και ξηρής σκόνης "γραφίτη". Πάντως ο Joseph C. Wilson, πιστώνεται ως ο «ιδρυτής της Xerox», ο οποίος είδε μια πολλά υποσχόμενη εφεύρεση στην πατέντα του Carlson. Ο Wilson παρέμεινε ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Xerox μέχρι το 1967 και υπηρέτησε ως Πρόεδρος μέχρι το θάνατό του το 1971.

Keywords
hellas, ελλαδα, hellas, xerox hellas, εθνικη τραπεζα, ολυμπιακοί αγώνες, εταιρεία, xerox, photo, ειρωνεία, σχολεια, θεσσαλονικη, αθηνα, ceo, ηπα, αχα, τραπεζες, wind, vivartia, public, mps, print, ΔΕΚΟ, online, ολυμπια, alto, apple, microsoft, εφηύρε, wilson, σταση εργασιας, κλειστα σχολεια, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, τραπεζα πειραιως, τελος του κοσμου, αβ βασιλοπουλος, λιβανος, το ποντικι, xerox hellas, αχα, βασιλοπουλος, δουλεια, εδρα, εθνικη, ελευθερος τυπος, ηπα, οικονομια, πειραιως, τυχη, ωρα, apple, ceo, microsoft, public, xerox, αγορα, ανοιξη, ανθρωπος, αχα ασφαλιστικη, βρισκεται, γεγονος, γινει, διαστημα, δυναμη, διοικηση, δωδεκα, εγινε, ευρω, ειρηνη, ειρωνεία, ελευθερια, εμφυλιος πολεμος, εμφυλιος, ενοικιαση, εταιρεία, ετων, ευρωπη, εφευρεσεις, εφημεριδα, εφηύρε, τεχνολογια, ιδια, ηλικια, υπηρεσιες, υπολογιστες, εικονα, ηρεμα, λειτουργια, μοτο, μυαλο, νεοτερος, παντα, οικογενεια, περιβαλλον, ποντικι, ροη, πωλησεις, ρεκορ, σειρα, τεως, τυπος, τμημα, φυσικα, φορα, ψηφιακη, alto, δουλειες, photo, χωρα, mps, print, online, τραπεζα, θετικα, vivartia, wilson, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα