Χειρότερα βλέπουν την οικονομία στο γ' τρίμηνο οι σύμβουλοι management

Ελαφρά επιδείνωση των προσδοκιών των συμβούλων μάνατζμεντ για τα βασικά οικονομικά μεγέθη καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο του 2016, τόσο έναντι του προηγούμενου τριμήνου, όσο και έναντι του αντίστοιχου τρίμηνου του 2015. Αντίθετα, νέα μικρή βελτίωση των προσδοκιών σημειώθηκε για τους παραγωγικούς συντελεστές μετά από δώδεκα μήνες.

Τα δύο σημαντικότερα προσκόμματα στην επιχειρηματική ανάπτυξη συνδέονται με τη φορολογία. Είναι η μεταβλητότητα του φορολογικού συστήματος και η υψηλή φορολόγηση. Ακολουθούν οι δυσκολίες στη

χρηματοδότηση.

Το τρίτο τρίμηνο του 2016 επιδεινώθηκαν ελαφρά οι προσδοκίες των συμβούλων μάνατζμεντ για τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, τόσο έναντι του προηγούμενου τριμήνου, όσο και έναντι του αντίστοιχου τρίμηνου του 2015. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος του ισοζυγίου «θετικών» – «αρνητικών» απαντήσεων για τα πέντε μεγέθη του GMCCI – Οικονομική Συγκυρία, δηλαδή ρυθμός μεγέθυνσης, ανεργία, ιδιωτικές επενδύσεις, εξαγωγές και ρυθμός μεταβολής του γενικού επιπέδου των τιμών, διαμορφώθηκε σε -9,2% στο τέλος Σεπτεμβρίου, έναντι -4,6% στο τέλος Ιουνίου και -6,6% στο τέλος Σεπτεμβρίου του προηγουμένου έτους.

Το αποτέλεσμα αυτό προέρχεται κυρίως από τη χειροτέρευση των προσδοκιών όσον αφορά πρωτίστως στις ιδιωτικές επενδύσεις. Επιδείνωση σημειώθηκε επίσης και όσον αφορά στην ανεργία και στην πορεία του αποπληθωρισμού. Περισσότερο αισιόδοξες είναι οι προσδοκίες των συμβούλων μάνατζμεντ για τη μεγέθυνση της οικονομίας και τις εξαγωγές.

Ωστόσο, πρέπει να υπογραμμισθεί ότι ο μέσος όρος του GMCCI – Οικονομική Συγκυρία κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016 είναι ελαφρώς βελτιωμένος έναντι της ίδιας περιόδου του 2015, -10,2% από -18,3%. Συνεπώς, δεν θα προξενούσε έκπληξη εάν υπάρξει τελικά βελτίωση του δείκτη για ολόκληρο το 2016, ιδιαίτερα εφόσον ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων.

Λιγότερο απαισιόδοξες είναι και οι προσδοκίες για τους παραγωγικούς συντελεστές κατά το επόμενο δωδεκάμηνο. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος της διαφοράς «θετικών» - «αρνητικών» απαντήσεων για τους παραγωγικούς συντελεστές διαμορφώθηκε σε -13,2% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016 από -20,2% στο τέλος Ιουνίου 2016. Βελτίωση υπήρξε και όσον αφορά στο τρίτο τρίμηνο του 2015, όπως φαίνεται στο διάγραμμα. Η εικόνα γίνεται σαφέστερη από τη σύγκριση του μέσου όρου της διαφοράς «θετικών» - «αρνητικών» απαντήσεων του εννεάμηνου του 2016 με το αντίστοιχο του 2015. Η διαφορά διαμορφώθηκε σε -19,0% έναντι -26,6%.

Μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους δεν παρουσιάστηκαν αξιοσημείωτες μεταβολές στις απόψεις των συμβούλων μάνατζμεντ σχετικά με τα προσκόμματα στην επιχειρηματική δράση. Τα δύο σημαντικότερα συνδέονται με τη φορολογία. Είναι οι συχνές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και η υψηλή φορολογία. Όπως σημειώθηκε σε προηγούμενες εκθέσεις, η σημασία του δεύτερου αυτού παράγοντα έχει αυξηθεί σταδιακά από το 2015 αντανακλώντας τις ανησυχίες για αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, οι οποίες μάλιστα επιβεβαιώνονται. Ακολούθησαν η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, οι δυσκολίες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, οι οποίες προφανώς αντικατοπτρίζουν τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος, και η ασυνέχεια στη λειτουργία του κράτους. Όλοι οι ανασχετικοί παράγοντες που προαναφέρθηκαν είχαν σκορ μεγαλύτερο του 4,00, σε κλίμακα 1-5. Στο ίδιο διάστημα μειώθηκε ελαφρά το σκορ, σε αριθμό μικρότερο του 4,00, του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και της χαμηλής παραγωγικότητας του κράτους στην παροχή δημόσιων αγαθών.

Η έρευνα για το γ' τρίμηνο 2016 πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των μελών του ΣΕΣΜΑ: BPM, EUROPEAN PROFILES, KO ADVISORY, PLANNING, PWC και STOCHASIS.

O Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ) ιδρύθηκε το 1991 και αποτελεί τον επαγγελματικό συλλογικό φορέα των οργανωμένων εταιρειών συμβούλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, με 54 εταιρείες– μέλη, στις οποίες απασχολούνται περισσότερα από 2.500 εξειδικευμένα στελέχη.

Keywords
Τυχαία Θέματα