Χάος στις αγορές αλουμινίου και χάλυβα: Τι σημαίνουν οι δασμοί Τραμπ

του Δημήτρη Παφίλα

Σ' ένα χάος στις αγορές αλουμινίου και χάλυβα, σε σίγουρη μετακύλιση των αυξημένων τιμών στους Αμερικάνους καταναλωτές, και σε αύξηση των τιμών στα προϊόντα λόγω υπερπροσφοράς οδηγεί η απόφαση για δάσμους απο την διακυβέρνηση Τrump, ενω τα αντίμετρα που θα ακολουθήσουν απο την Ευρωπαίκή Ένωση θα οδηγήσουν σε απολύσεις στις ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου του Ομίλου Μυτιληναίου κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου ο οποίος ερωτώμενος για το θέμα είπε "Τυχόν εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ-

Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν η χειρότερη εξέλιξη που θα μπορούσα να φανταστώ.

Τι θα συμβεί

Η επιβολή δασμών στις εισαγωγές προϊόντων Αλουμίνιου και Χάλυβα στις ΗΠΑ θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις:

Ι) Οι τιμές στα εισαγόμενα προϊόντα Αλουμινίου και Χάλυβα - τα οποία δεν μπορούν να παραχθούν στις ΗΠΑ- θα αυξηθούν με αποτέλεσμα την αύξηση να την πληρώσουν οι εταιρείες αλλά και τελικά οι Αμερικάνοι καταναλώτες.

ΙΙ) Εφόσον συνεχιστούν τα αντίμετρα απο την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αμερικανικές εταιρείες τότε αυτό θα οδηγήσει σε πτώση των πωλήσεων τους - ή και σε εμπάργκο σε ορισμένες αγορές- με αποτέλεσμα την περαιτέρω πιέση στις εταιρείες που τελικά θα αποφασίσουν απολύσεις.

ΙΙΙ ) Όπως θα δούμε, η Ευρώπη ενδέχεται να κατακλυστεί απο προϊόντα της Κίνας τα οποία θα αναζητούν διέξοδο σ άλλες αγορές – ύστερα απο την επιβολή δασμών.(Στο Αλουμίνιο, πιθανότατα να μπορεί να συμβεί αυτό καθώς η ποιότητα του Κινεζικού Αλουμινίου είναι κακή, ενω το προηγούμενο διάστημα το Κινεζικό Δημόσιο έκλεινε μονάδες)

Σε κάθε περίπτωση εφόσον σε μια αγορά εμφανιστούν περισσότεροι παραγωγοί αυτό θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών.

Τι λέει ο όμιλος Βιοχάλκο

Από την πλευρά του ο όμιλος Βιοχάλκο, σύμφωνα με στελέχη του, υποστηρίζει ότι «οι εξαγωγές αλουμινίου προς τις ΗΠΑ ανέρχονται σε ένα μικρό ποσοστό το οποίο αφορά προϊόντα προστιθέμενης αξίας τα οποία μπορεί να μην παράγονται στις ΗΠΑ. Ο Όμιλος λειτουργεί και σχεδιάζει τις επενδύσεις αλλά και την πορεία των εταιρειών σε ένα περιβάλλον ελεύθερης οικονομίας χωρίς κρατικές επιδοτήσεις. Εφόσον ισχύσουν οι δασμοί τότε ενδέχεται να έλθουν άλλοι παραγωγοί λ.χ Ευρώπη και να επικρατήσει χάος. Πάντως, ο όμιλος θα συνεχίσει εξάγει εκεί και το αποτέλεσμα θα είναι αυξημένες τιμές λόγω των δασμών».

Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος Βιοχάλκο παράγει λ.χ. ειδικά φύλλα αλουμινίου για τα αυτοκίνητα της Αμερικανικής Πυροσβεστικής- καθώς η αρμόδια Ομοσπονδία έχει εγκρίνει τις προδιαγραφές του προϊόντος- ενω εξάγονται και ειδικά προϊόντα αλουμινίου αλουμινίου για την αυτοκινητοβιομηχανία, τα αεροσκάφη και την αεροναυπηγική. Η Cenergy, εταιρεία που παράγει Σώληνες χάλυβα εξάγει προς τις ΗΠΑ και για αυτό το θέμα η εταιρεία ανακοίνωσε τα εξής "H Cenergy Holdings S.A. (Cenergy Holdings) ανακοινώνει την έναρξη από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ (U.S. Department of Commerce) έρευνας για επιβολή δασμών εισαγωγής (anti-dumping duty investigation) σε σωλήνες μεγάλου διαμετρήματος (ονομαστικής διαμέτρου άνω των 16.4 ιντσών) εναντίον της Ελλάδας και πέντε ακόμη χωρών (Καναδά, Κίνας, Ινδίας, Κορέας, Τουρκίας) βάσει σχετικών αιτήσεων που υπεβλήθησαν από έξι παραγωγούς των ΗΠΑ. Ακολούθως ως αποτέλεσμα των αιτήσεων αυτών η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ (United States International Trade Commission, USITC) απεφάνθη ότι υπάρχει εύλογη ένδειξη ουσιώδους βλάβης ή απειλής ουσιώδους βλάβης εναντίον της εγχώριας βιομηχανίας των ΗΠΑ λόγω των εισαγωγών σωλήνων μεγάλου διαμετρήματος από τις προαναφερόμενες χώρες.

Η θυγατρική εταιρεία της Cenergy Holdings, ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. έχει υπαχθεί στην προαναφερθείσα έρευνα καθώς είναι ο μοναδικός παραγωγός σωλήνων μεγάλου διαμετρήματος στην Ελλάδα.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων η έρευνα αυτή θα είναι χρονοβόρα και θα χρειασθεί περισσότερο από οκτώ μήνες για να ολοκληρωθεί.

Τέλος, η Cenergy Holdings θεωρεί ως πρόωρη οποιαδήποτε εκτίμηση σχετικά με την επίδραση της ανωτέρω έρευνας επί των ενοποιημένων ετησίων οικονομικών της καταστάσεων της τρέχουσας περιόδου. Η Cenergy Holdings S.A. θα ενημερώνει σχετικά την επενδυτική κοινότητα."

Χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο, κατακρημνίστηκαν οι τιμές των μετοχών σε εταιρείες του ομίλου Βιοχάλκο, με πτώση 9,5% σε Ελβαλχαλκόρ και πάνω απο 5% στην Cenergy, ενώ απώλειες εμφάνισε και η μητρική της Βιοχάλκο.

Αν όμως συνυπολογίσει τα ανωτέρω θα καταλάβει ότι η πτώση ήταν υπερβολική, καθώς ο όμιλος θα συνεχίσει να εξάγει προς τις ΗΠΑ, και τις τιμές θα τις πληρώνουν οι Αμερικάνοι πολίτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα