Χ.Α: Το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον θα επηρεάσει τη σημερινή συνεδρίαση

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκινά με το Xρηματιστήριο Αθηνών και τον Γενικό δείκτη να είναι στις 817,24 μονάδες μετά την οριακή άνοδο της χθεσινής συνεδρίασης.

Οι επενδυτές απορρόφησαν στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης τις ρευστοποιήσεις που βγήκαν από χαρτοφυλάκια που ήθελαν να κατοχυρώσουν κέρδη των προηγούμενων ημερών, καθώς και από χαρτοφυλάκια που θέλουν να μειώσουν αυτή τη στιγμή το ρίσκο στην αγορά ακολουθώντας τη διεθνή τάση όπου οι επενδυτές προχωρούν σε μείωση μετοχικών θέσεων λόγω της ανόδου των αποδόσεων των ομολογιακών

τίτλων παγκοσμίως οι οποίες μπορούν να αλλάξουν την επιτοκιακή πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών.

Η άνοδος των πληθωριστικών προσδοκιών και των μακροπρόθεσμων επιτοκίων πυροδοτεί ανησυχίες ότι το παρατεταμένο ράλι στα διεθνή χρηματιστήρια ενδεχομένως να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν την «όρεξη» των κεντρικών τραπεζών να συνεχίσουν τις αγορές ομολόγων προκειμένου να κρατήσουν χαλαρές τις χρηματοοικονομικές συνθήκες, με τη χθεσινή παρέμβαση του επικεφαλής της Federal Reserve, J. Powell να μην καθησυχάζει τους επενδυτές. Μετά τις δηλώσεις του οι αμερικάνικες αγορές έκλεισαν με σημαντικές απώλειες.

Ωστόσο, μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον και με δεδομένα τα περιοριστικά μέτρα που εξακολουθούν να υφίστανται στην χώρα, η Wood βλέπει ένα πολύ ισχυρό φως στην άκρη του τούνελ για την Ελλάδα καθώς και για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Όπως σημειώνει το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε τον Φεβρουάριο, κυρίως χάρη στον κλάδο των κατασκευών και των υπηρεσιών, ενώ η σύνθεση των κερδών του δείκτη κάνουν την Ελλάδα να ξεχωρίζει σε σχέση με τις περισσότερες άλλες χώρες.

Τεχνικά τώρα και όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 795 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 805 – 810 μονάδων, οι 900 μονάδες δείχνουν εφικτός στόχος για τους αγοραστές, αν σε αυτή την κίνηση υπάρξει και η ανάλογη “χορηγία” από τις Διεθνείς Αγορές.

Η όποια διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 753 (ημερήσιο “stop long”), ή έστω χαμηλότερα των 750 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων) – 740 μονάδων.

Για τον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, θετική εξέλιξη τα κλεισίματα υψηλότερα των 1911 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 1935 μονάδων, ενώ η παραμονή υψηλότερα των 1956 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) – 1959 μονάδων, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 1967 και 2000 μονάδες. Μέγιστη ανεκτή διόρθωση στις 1830 μονάδες (ημερήσιο “stop long”), με ενδιάμεσες στηρίξεις στις 1899, 1870 και 1852 μονάδες.

Τέλος όσο ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 467 και 456 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων), οι αγοραστές ελέγχουν την βραχυπρόθεσμη τάση, ενώ τα επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 493 και των 501 – 509 μονάδων, αφήνουν περιθώρια αναρρίχησης προς τις 526 – 539 μονάδες ενώ αρνητική έκπληξη με κλείσιμο χαμηλότερα των 456 μονάδων, θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις 436 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία του βιβλίου προσφορών για το ομόλογο Tier 2 της Alpha Bank. Η έκδοση, ύψους περί τα €500 εκατ., θα ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαια της Τράπεζας αλλά και θα διαφοροποιήσει τη σύνθεσή τους. Το ομόλογο είναι τύπου 10.25NC5.25. Έχει ωρίμανση τα 10,25 χρόνια με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν την πάροδο των πρώτων 5,25 ετών. Η αρχική καθοδήγηση για την απόδοση είναι στο 5,5% και σε αυτό το επίπεδο έκλεισε τελικά.

Διαβάστε ακόμη:

YΠΕΝ: Ωριμάζουν οι διαβουλεύσεις για τα διμερή συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας με την Κομισιόν

Bitcoin: Αναμένεται να ξεπεράσει το $1 εκατ. – Σε δέκα χρόνια θα είναι το νόμισμα του κόσμου;

Ξενοδόχοι: «Κοντά, αλλά και μακριά η σεζόν του 2021» – Πώς θα ανοίξει ο τουρισμός

Keywords
Τυχαία Θέματα