Χ.Α: Θετική αντίδραση με οδηγό τις διεθνείς αγορές

Με άνοδο ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη κατά 0,65% και να βρίσκεται στις 844,28 μονάδες.

Η αγορά προσπαθεί για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση να αντιδράσει από τα χαμηλά των 830 μονάδων εκμεταλλευόμενη τη χθεσινή άνοδο στις αμερικάνικες αγορές καθώς και το θετικό ξεκίνημα στις Ευρωπαϊκές αγορές.

Η προσοχή των επενδυτών  είναι στραμμένη στα μέτωπα των διεθνών αγορών και τις αποφάσεις των Κεντρικών τραπεζών

σχετικά με τον πληθωρισμό, την εξέλιξη της πανδημίας μέσα από την εξάπλωση παγκοσμίως της μετάλλαξης Δέλτα και των επιπτώσεων που θα έχει στον τουρισμό.

Αυτές τις επιπτώσεις είναι που προσπαθούν να υπολογίσουν οι επενδυτές προχωρώντας από τα μέσα Ιουνίου σε re- rating των μετοχών μιας και το επιδημιολογικό προφίλ της χώρας μας έχει επιβαρυνθεί με αποτέλεσμα αφενός τα πρώτα μηνύματα από την επανεκκίνηση των ταξιδιών των Βρετανών να μην είναι αντίστοιχα των προσδοκιών και αφετέρου δύο σημαντικές «δεξαμενές» τουριστών για την Ελλάδα, τη Γερμανία και το Ισραήλ, να εξετάζουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων, για όσους επιστρέφουν από ελληνικούς προορισμούς.

Αυτό που προβληματίζει μια σημαντική μερίδα των αναλυτών είναι ότι η χθεσινή ανοδική συνεδρίαση μπορεί να ήταν μια τεχνικού χαρακτήρα αντίδραση από τα χαμηλά τετραμήνου, μιας και η απουσία επιθετικών αγοραστών σε αυτά τα επίπεδα καθώς και ο ευδιάκριτα χαμηλός τζίρος σε σχέση με το προχτεσινό sell off δείχνει ότι τα long χαρτοφυλάκια απέχουν από την αγορά.

Ως σποτέλεσμα η τεχνική εικόνα δεικτών και επιμέρους τίτλων έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, με μπαράζ από ημερήσια σήματα εξόδου, τα οποία, ενέτειναν τις ανησυχίες ότι σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών στις Διεθνείς Αγορές , το Χρηματιστήριο Αθηνών θα παρουσιάσει παρόμοια εικόνα με την προχθεσινή.

Προβληματισμό δημιουργεί επίσης η σχεδόν απόλυτη απουσία των «δυνάμεων», που παραδοσιακά δραστηριοποιούνται σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει κέρδη 0,67% και βρίσκεται στις 2.020,94 μονάδες, η Jumbo, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Λάμδα σημειώνουν άνοδο άνω του 1% και ακολουθούν ήπια ανοδικά Μυτιληναίος, Eurobank, ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola και Ελλάκτωρ. Σε αρνητικό έδαφος ο ΑΜΔΗΕ και η ΔΕΗ με ήπια πτώση με τον Σαράντη, ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Τιτάνας να είναι αμετάβλητες. Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 885 μονάδων με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 845 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 850, 864 (εκθετικός ΚΜΟ 100 ημερών), 874 και 882 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) – 883 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών). Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι επόμενες στηρίξεις στις 828 – 824 μονάδες και 820 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ημερήσιο σήμα εξόδου, έδωσε και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 2143 μονάδων, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 2040 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 2079, 2095 – 2106, 2133 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και 2140 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Σε περίπτωση συνέχισης της “νότιας” κίνησης, η επόμενη στήριξη στις 1989 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Στην σημερινή συνεδρίαση ξεκινάει η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων για την αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση τα 214.272.003 δικαιώματα (ΕΛΛΑΚΤΩΡΔ) συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 21/7/2021 έως και 29/7/2021, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος €0,2006. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 21/7/2021 έως και 3/8/2021.

Επίσης σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι 300.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της ΠΡΟΝΤΕΑ Α.Ε.Ε.Α.Π., ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης εκάστης €1.000,00, που προέκυψαν από την έκδοση Κοινού Εταιρικού Ομολόγου, διάρκειας 7 ετών, μη μετατρέψιμου σε μετοχές του Εκδότη, με ημερομηνία έκδοσης 20/7/2021, σταθερού επιτοκίου 2,30% ετησίως.

Διαβάστε ακόμη:

Τι αλλάζει στην κτηματογράφηση και πώς επιταχύνονται οι διαδικασίες

MYTILINEOS: Επισφραγίστηκε η συμφωνία με τη ΔΕΗ για την «Αλουμίνιο»

Παράταση για επιταγές και αποζημιώσεις Covid δίνει το Κράτος

Keywords
Τυχαία Θέματα