Χ.Α: Συναλλαγές με αρνητικό πρόσημο – Σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος

Σε αρνητικό έδαφος συνεχίζει η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες 0,62% και να βρίσκεται στις 865,70 μονάδες, με την αγορά να παρουσιάζει την ίδια εικόνα του τελευταίου μήνα. Η συναλλακτική δραστηριότητα έχει επιστρέψει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και  συνεχίζετε η πλαγιοκαθοδική κίνηση με τις 850 μονάδες να είναι το σημείο στήριξης που θα κρίνει την μεσοπρόθεσμη πορεία της αγοράς.

Εάν έρθει η αντίδραση τις επόμενες ημέρες, η αγορά θα επιβεβαιώσει την παλίνδρομη κίνηση μεταξύ 850-930

μονάδων που ακολουθεί από τον Απρίλιο, όταν και ανέκτησε για πρώτη φορά μετά την πανδημία τις 900 μονάδες. Και εκτός των άλλων αβεβαιοτήτων, αυτό που έχει επηρεάσει και έχει τονιστεί πολλάκις, είναι η ορατότητα πλέον ότι το τουριστικό τρίτο τρίμηνο του έτους μάλλον θα κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Έτσι το μείγμα της εποχικότητας των καλοκαιρινών χαμηλών τζίρων, στις οποίες το ΧΑ έχει μια μακρά παράδοση, καθώς και η ανησυχία στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στην οικονομία που έχει προκαλέσει η μετάλλαξη “Δέλτα” του κορωνοϊού έχουν βαρύνει το κλίμα.

Η αγορά βλέπει  τους κινδύνους που ελλοχεύουν, με πρώτο ότι ο τζίρος του τουριστικού προϊόντος δεν πρόκειται να επανέλθει στα επίπεδα του 2019 ούτε και μέχρι το τέλος του 2022. Ο δεύτερος μεγάλος κίνδυνος είναι η ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα μετά και τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας. Αν δηλαδή η μετάβαση θα είναι ομαλή ή θα έχουμε ανεπιθύμητα φαινόμενα όπως κλείσιμο επιχειρήσεων και μαζικές απολύσεις.

Από την άλλη βέβαια η επανεκκίνηση της οικονομίας που θα πυροδοτήσει την αναβαλλόμενη κατανάλωση σε συνδυασμό και με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα δώσουν μια γερή ώθηση προς τα πάνω στις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση. Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες κατά 0,67% ο Σαράντης, Λάμδα, Jumbo και Coca Cola σημειώνουν ήπια κέρδη ενώ σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι η Alpha Bank με 2% και ακολουθούν Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Eurobank, Τιτάνας και ΑΔΜΗΕ με απώλειες άνω του 1% και Aegean, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ ήπια πτωτικά.

Διαβάστε ακόμη:

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές έλλειμμα 9,1 δισ. στο α΄εξάμηνο

Σοκ στην αγορά κρύπτο: Εγκαταλείπει για πάντα τα κρυπτονομίσματα ο δημιουργός του dogecoin

Συνάντηση Μητσοτάκη – Προκοπίου για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Keywords
Τυχαία Θέματα