Χ.Α: Πτωτική τάση ενόψει των ανακοινώσεων της FED

Με αρνητικό πρόσημο το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό δείκτη να σημειώνει απώλειες 0,58% και να είναι στις 914,53 μονάδες, με τους επενδυτές να έχουν για δεύτερη ημέρα στραμμένη την προσοχή τους στην συνεδρίαση της FED που τελειώνει σήμερα και στις ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν, όπου και η Κεντρική Τράπεζα θα καθορίσει την στρατηγική

της το επόμενο χρονικό διάστημα σχετικά με την νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει. Το ερώτημα πλέον που κυριαρχεί στην αγορά είναι εάν μια πιθανή απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, της Federal Reserve, σχετικά με τον ρυθμό αγοράς τίτλων, και κατ’ επέκταση στήριξης της οικονομίας, επηρεάσει και τη μικρή ελληνική αγορά.

Προς ώρας, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής για το αν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό υποχρεώσουν την Federal Reserve και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες να αναπροσαρμόσουν την πολιτική τους, αυξάνοντας τα επιτόκια και μετριάζοντας τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων. Μια τέτοια εξέλιξη, ειδικά στην Ευρωζώνη, δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και την ελληνική αγορά, καθώς θα αυξηθεί το κόστος χρήματος σε μια περίοδο που οι κυοφορούμενες επενδύσεις χρειάζονται νέα και φθηνά κεφάλαια.

Με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται και σήμερα πιέσεις, η αγορά αντιπαραθέτει επιχειρηματικές εξελίξεις και οικονομικά αποτελέσματα για να κρατηθεί σε αυτά επίπεδα, με την Μυτιληναίος και την Motor Oil να ανακοινώνουν χτες αποτελέσματα τριμήνου  με την πρώτη να επιβεβαιώνει τη δυναμική της και με τον όμιλο να αφήνει πίσω του το αρνητικό 2020 με τις δυο εισηγμένες να είναι δύο από τους αδιαμφισβήτητους παίκτες της «επόμενης ημέρας». Και για πλειάδα αναλυτών, επενδυτών, εν δυνάμει εισηγμένων στον δείκτη MSCI Grrece, εκτίμηση που προοιωνίζεται περαιτέρω μεγέθυνσή τους τόσο επιχειρηματικά όσο και επενδυτικά.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες 0,32%, στις 2.226,92 μονάδες η Μυτιληναίος με 3,01% σημειώνει την μεγαλύτερη άνοδο και ακολουθούν ήπια ανοδικά ο ΟΛΠ, Τιτάνας, Φουρλής, Coca Cola, Σαράντης, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Εθνική και ΕΥΔΑΠ. Σε αρνητικό έδαφος η Jumbo με 5,29% και η Aegean με 2,04% ενώ ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή και Eurobank σημειώνουν απώλειες άνω του 1% με την Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Λάμδα και Φουρλή να διορθώνουν ήπια.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, όσο αυτός δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 908 μονάδων, οι αγοραστές θα συνεχίσουν να έχουν βλέψεις προς τις 950, με απώτερο στόχο τις 1013 μονάδες. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 908, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 898 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) – 895, 852 (ημερήσιο “stop long”) και 835 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Αν η μέχρι πρότινος ζώνη αντίσταση στις 2240 – 2200 μονάδες, μετατραπεί σε ζώνη στήριξης, για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές θα συνεχίσουν να στοχεύουν προς τον επόμενο “άθλο”, που είναι η υπέρβαση των 2371 μονάδων. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών και κλεισίματος χαμηλότερα των 2200 μονάδων, οι επόμενες στηρίξεις στις 2185, 2176 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 2106, 2077 και 2046 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Διαβάστε ακόμη:

Ο Γκάντι… Βακάκης και η «αντίσταση» στους εφοπλιστές

Bitcoin: Βαλίτσες για την Άγρια Δύση ετοιμάζουν οι miners – Γιατί τους «διώχνει» η Κίνα

Επιχειρήσεις Τουρισμού: Από σήμερα η πλατφόρμα για επιδότηση έως €400.000

Keywords
Τυχαία Θέματα