ΧΑ: Πτωτική τάση – Απομακρύνεται από τα υψηλά του έτους

Με έντονη μεταβλητότητα και με τους πωλητές να υπερισχύουν ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες κατά 0,08% και να βρίσκεται στις 917,56 μονάδες, με την αγορά να συνεχίζει να διορθώνει από τα πρόσφατα υψηλά έτους που κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για την επόμενη μέτρηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, η οποία ενδεχομένως να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve

στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο αναμένεται να δείξουν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε άλλες 750.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, οδηγώντας τον δείκτη ανεργίας στο 5,2%. Όσον αφορά την συμπεριφορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις τελευταίες συνεδριάσεις για ακόμη μία φορά δείχνει αδύναμο να ξεπεράσει με αποφασιστικότητα τα υψηλά του έτους, τα οποία και αποτέλεσαν και υψηλά 19 μηνών, με τον Γενικό Δείκτη να αναδιπλώνεται εκ νέου σε χαμηλότερα επίπεδα. Και το διακύβευμα που εγείρεται στην παρούσα φάση είναι να επιτραπεί η διόρθωση των τίτλων χωρίς να “διαταραχθεί” η παραμονή του Γενικού Δείκτη στα τρέχοντα επίπεδα.

Τα επίπεδα αυτά έχουν ανακόψει τις αγοραστικές δυνάμεις ήδη τρεις φορές από τον Απρίλιο, με την αγορά να χρειάζεται σημαντικά αποθέματα ρευστότητας για να μπορέσει να διαπεράσει αυτόν τον σκόπελο με όλα τα σενάρια να παραμένουν ανοιχτά, με αυτό της πλάγιας κίνησης να δείχνει επικρατέστερο, μέχρι να προκύψει ο επόμενος καταλύτης. Από την άλλη, οι επιλεκτικές τοποθετήσεις αναμένεται να συνεχιστούν, με το βλέμμα των επενδυτών να στρέφεται στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων και κυρίως στις τηλεδιασκέψεις, όπου περιμένουν να ακούσουν τις εκτιμήσεις των διοικήσεων για την πορεία του τρίτου τριμήνου αλλά και ολόκληρης της τρέχουσας χρονιάς.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες κατά 0,15% και βρίσκεται στις 2.200,41 μονάδες ο Σαράντης σημειώνει τα περισσότερα κέρδη με 1,02% και ακολουθούν ήπια ανοδικά τα Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Aegean, Εθνική, ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Jumbo και Alpha Bank. Σε αρνητικό έδαφος και με απώλειες άνω του 1% ο ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ και Βιοχάλκο με την Coca Cola, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Τοτάνα, ΕΧΑΕ και Πειραιώς να ακολουθούν ήπια πτωτικά. Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης πρέπει το συντομότερο να επιστρέψει με κλεισίματα υψηλότερα των 928 μονάδων, για να κρατήσει ανοιχτά τα περιθώρια κίνησης προς τις 949 – 950 μονάδες. Από εκεί και ψηλότερα και για κίνηση προς τις 1013 μονάδες, θα χρειαστεί σημαντική τόνωση της συναλλακτικής δραστηριότητας. Αν χαθούν οριστικά οι 928 μονάδες, οι επόμενες στηρίξεις στις 900, 898 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 878 (ημερήσιο “stop long”) και 861 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, όσο αυτός δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2200 μονάδων, η αμέσως επόμενη αντίσταση στις 2230 – 2240 μονάδες. Επιστροφή με κλείσιμο χαμηλότερα των 2200, μπορεί να δώσει πίεση προς τις 2167 – 2154 και 2106 – 2100 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Διαβάστε ακόμη:

Tapering: Πόσο πιθανό είναι να ακολουθήσει η ΕΚΤ τον δρόμο της Fed – Tα «γεράκια» και τα «περιστέρια»

Το «κόλπο» με τα ομόλογα: «Κούρεμα χρέους» με μηδενικά επιτόκια

Fourlis: Εως τον Νοέμβριο το ΙΚΕΑ Νέας Γενιάς στο The Mall Athens

Keywords
Τυχαία Θέματα