ΧΑ: Με «πλασματικό» τζίρο επανέκτησε τις 760 μονάδες

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Με πακέτα από τον ΟΤΕ που «ωραιοποίησαν» την κατά τ' άλλα απογοητευτική εικόνα του τζίρου, σε μία ακόμα άνευρη συνεδρίαση με αδύναμες τράπεζες, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε τουλάχιστον να επανακτήσει τις 760 μονάδες, εν μέσω οριακών διακυμάνσεων.

Άλλωστε εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης, η διακράτηση των επιπέδων των 760 μονάδων αποτελεί ένα βασικό ζητούμενο, τουλάχιστον έως ότου

επιστρέψουν οι επενδυτές εν όψει της επίσημης εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια και υπάρξει φυσικά και πρόοδος στο κρίσιμο ζήτημα των κόκκινων δανείων του κλάδου-κλειδί των τραπεζών.

Ωστόσο η διαρκής απαξίωση, η εξαιρετικά αποθαρρυντική έλλειψη συναλλακτικότητας και η μη πειστική εικόνα των υποτίθεται ισχυρών τραπεζικών χαρτιών αν μη τι άλλο εκδιώχνει και τους λιγοστούς εναπομείναντες στην παρούσα φάση -κυρίως ξένους- παίχτες, την ίδια ώρα μάλιστα που τα διεθνή χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά (τα ευρωπαϊκά - διότι για τη Wall Street με τα συνεχόμενα ρεκόρ ούτε λόγος...) - ένα θετικό κλίμα που μένει ανεκμεττάλευτο από το ΧΑ.

Στα θετικά πάντως συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η βελτίωση στα ομόλογα, με τις αποδόσεις να καταγράφουν έστω και οριακή αποκλιμάκωση, λαμβανόμενα ώθηση από τη θετική εικόνα στα υπόλοιπα ομόλογα του νότου -και συγκεκριμένα τα ιταλικά.

Το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 3,982% ενώ η 25ετία παραμένει ακόμη πάνω από το 5%.

Ταμπλό

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,22% στις 761,29 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 758,28 μονάδων (-0,18%) και 763,85 μον. (+0,56%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,14 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,13%, στις 2.018,85 μονάδες, ενώ στο -0,27% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.188,25 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,12% στις 837,19 μονάδες.

Η συναλλακτική δραστηριότητα σήμερα βελτιώθηκε, κυρίως λόγω των τριών πακέτων που διακινήθηκαν στη μετοχή του ΟΠΑΠ, ύψους 3,04 εκατ. τεμαχίων στην τιμή των 11,25 ευρώ, συνολικής αξίας 34,1 εκατ. ευρώ. Η τιμή ήταν ελαφρώς υψηλότερη από εκείνη που διαπραγματεύεται στο ταμπλό η μετοχή, ενώ η διακύμανσή του δεν επηρεάστηκε από τις προσυμφωνημένες πράξεις.

Η ΔΕΗ, αν και εμφάνισε έντονη μεταβλητότητα, έκλεισε με κέρδη 2,40% και ξεχώρισε στον FTSE 25, όπως και η ΕΥΔΑΠ με το +2,9%, με τις Βιοχαλκο, Πειραιώς, Eurobank, Λάμδα και Φουρλή να κλείνουν με άνοδο μεγαλύτερη του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Grivalia, ΕΧΑΕ, Aegean, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΕΕ.

Στον αντίποδα, ο ΟΠΑΠ έκλεισε με απώλειες 1,55%, ενώ ήπια πτωτικά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Motor Oil, Alpha Bank, Jumbo, Εθνική και Σαράντης. Χωρίς μεταβολή ΟΛΠ και Τιτάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα