ΧΑ: Ισχυρά κέρδη με οδηγό τις διεθνείς αγορές – Πέριξ των 950 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Με θετικό πρόσημο και άνω των 952 μονάδων ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη 0,42% και να βρίσκεται στις 951,56 μονάδες  ακολουθώντας τα κέρδη στις διεθνείς αγορές. Οι  επενδυτές προετοιμάζονται για τις κρίσιμες συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη.

Οι αποφάσεις

των κεντρικών τραπεζών έρχονται λίγο μετά το “σήμα” της αμερικανικής Federal Reserve για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της τον Μάρτιο. Η ΕΚΤ αναμένεται πάντως αύριο να κρατήσει στάση αναμονής, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά μέσα στο 2022, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμάται ότι θα προχωρήσει και σε νέα αύξηση των επιτοκίων της. Και στην σημερινή συνεδρίαση οι long ελέγχουν την κατάσταση με τις πωλήσεις να υπερκαλύπτονται από αγορές είτε σε τραπεζικές είτε, με κυκλικό ρυθμό, στις υπόλοιπες δεικτοβαρείς μετοχές.

Αναλυτές κάνουν λόγο για January Effect, εστιάζοντας στην συμπεριφορά των ξένων  χαρτοφυλακίων σε ένα χρηματιστήριο όπου ο  τραπεζικός κλάδος είχε αποτίμηση κάτω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στο τέλος του 2021 ενώ παράλληλα προεξοφλούνται προσδοκίες ενόψει των επενδυτικών προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν, κυρίως, μέσω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με τους πιο μακροπρόθεσμους να ποντάρουν στην προοπτική απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Πλέον αυτό που χρειάζεται το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι τα επόμενα βήματα να θέσουν και πάλι τις άμυνες πάνω από τα επίπεδα των 940 μονάδων, τα οποία κατά πολλούς αναλυτές είναι και το τελευταίο προπύργιο πριν ο Γενικός Δείκτης δει τις 1.000 μονάδες. Η απόσταση που θα πρέπει να καλύψει δεν είναι μεγάλη, αφού μετά βίας ξεπερνά το 6% από τα τρέχοντα επίπεδα, αλλά το διεθνές κλίμα δεν είναι καθόλα υποστηρικτικό στην ανάληψη κινδύνου σε μια αγορά που δεν έχει το βάθος που χρειάζονται οι ξένοι επενδυτές.

Τεχνικά όσο ο Γενικός Δείκτης αρνείται να δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 911 (ημερήσιο “stop long” και εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) – 906 (εκθετικός ΚΜΟ 90 ημερών), ή έστω χαμηλότερα των 900 – 897 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), υπερέχει το σενάριο που θέλει κίνηση προς τετραψήφια νούμερα, με ενδιάμεση αντίσταση στις 960 μονάδες. Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής χαμηλότερα των 897, οι επόμενες στηρίξεις στις 888 και 882 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Για τον δείκτη της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, στο στόχαστρο των αγοραστών οι 2366 – 2371 και 2390 μονάδες. Αντίθετα οι πωλητές στοχεύουν να δοκιμάσουν τις στηρίξεις στις 2245 (απλός ΚΜΟ 90 ημερών), 2200 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 2195 (ημερήσιο “stop long”), 2170 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2125 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει κέρδη κατά 0,55% και βρίσκεται στις 2.317,50 μονάδες η Λάμδα με 2,14% σημειώνει την μεγαλύτερη άνοδο με την ΔΕΗ, Eurobank, Βιοχάλκο, Coca Cola, ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, ΣαράντησAlpha Bank και Jumbo να κινούνται ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος και ήπια πτωτικά ο Τιτάνας, Aegean, Εθνική, ΟΠΑΠ, Quest, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ.

Διαβάστε ακόμη

Το lifting του ΟΑΚΑ, ο νέος διαγωνισμός του Κέντρου Αντισφαίρισης και το ενδιαφέρον ΤΕΜΕΣ – Στασινόπουλου (pics)

Επενδυτική «απόβαση» των Αμερικανών σε ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας

Ο μήνας του μέλιτος που τελειώνει στο ΠΑΣΟΚ, οι νέες κατοικίες του Ελληνικού, τα bonus του Καρώνη και το τζακ ποτ του Φέσσα

Keywords
Τυχαία Θέματα