ΧΑ: Γιατί τώρα υπάρχουν αγοραστές

του Δημήτρη Παφίλα

«Tώρα υπάρχουν αγοραστές». Στην ύπαρξη αγοραστικού ενδιαφέροντος στις τράπεζες συμπυκνώνεται η αλλαγή συμπεριφοράς στο χρηματιστήριο. Αυτός ήταν και ο καταλύτης του ράλι που έφερε κέρδη άνω του 15% στον Γενικό Δείκτη τον τελευταίο μήνα και κέρδη έως 153,62% από τα χαμηλά 52 εβδομάδων (έως 6 Μαρτίου).

Η ζήτηση για τις ελληνικές μετοχές διέλυσε την κυριαρχία από τα short Funds τα οποία προκαλούσαν κατάρρευση των τιμών με πολύ λίγα κεφάλαια.

Aυτές

οι διαφορές, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, πείθουν τους επενδυτές ότι, «αυτή τη φορά τα πράγματα θα εξελιχθούν διαφορετικά». Διότι, τώρα η ελληνική αγορά τόσο στις μετοχές διαθέτει επενδυτές οι οποίοι λειτουργούν ως «κράχτες», καθώς διαφημίζουν τα υψηλά κέρδη τους και σε άλλους επενδυτές.

Πάντως, η αγορά συμπεριφέρεται καλύτερα καθώς έχει πειστεί ως ένα βαθμό ότι οι τράπεζες θα τα καταφέρουν καλύτερα με τη μείωση των κόκκινων δανείων, όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα του 2018.

Σε σύγκριση, όμως, με τους τελευταίους τρεις μήνες της περασμένης χρονιάς, αλλά και τα διαστήματα που κυριαρχούσαν οι πωλητές, σήμερα, η εικόνα του χρηματιστηρίου είναι διαφορετική. Οι τζίροι τείνουν να σταθεροποιηθούν στα 40-50 εκατ. ευρώ ημερησίως ενώ οι τράπεζες, από τις 18 Ιανουαρίου, έχουν κερδίσει 1,64 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση τους. Η συνολική κεφαλαιοποίηση έχει αυξηθεί από τα 46,1 δισ. ευρώ στα 50 και πλέον δισ. ευρώ (αύξηση 4 δισ. ευρώ). Ένα μεγάλο μέρος της ανόδου, όπως θα δούμε, αποδίδεται και στις προσδοκίες των ξένων επενδυτών αναφορικά με την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει ξένος επενδυτής, αυτό που θα κρίνει την πορεία του χρηματιστηρίου είναι κατά πόσο οι επενδυτές θα πειστούν ότι η επόμενη κυβέρνηση είναι ικανή να αυξήσει τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων. Όσο πιο φιλικά είναι τα μέτρα για την αγορά και τις επιχειρήσεις, τόσο πιο μεγαλύτερη θα είναι η αντίδραση της αγοράς. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, οι ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα ασχολούνται αποκλειστικά με τον χρόνο των βουλευτικών εκλογών.

Ποιες μετοχές πρωταγωνιστούν

Βασική αιτία λοιπόν της αλλαγής στάσης στην αγορά είναι το γεγονός ότι βγαίνει bid στις τραπεζικές μετοχές, ενώ οι σορτάκηδες δεν μπορούν να επανακτήσουν τον έλεγχο, αν και τραπεζικές μετοχές που σορτάρουν έχουν ξεπεράσει τα 100 εκατ. τεμάχια.

Δεν είναι τυχαίο ότι στον Δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE25, οι πρώτες μετοχές σε απόδοση από τις αρχές του χρόνου μέχρι τις 6 Μαρτίου, είναι η Τράπεζα Πειραιώς με κέρδη 66,6% ενώ ακολουθεί η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με 47,3%. Τρίτη στην κατάταξη βρίσκεται ένας τίτλος που επίσης βρίσκεται μεταξύ των ξένων χαρτοφυλακίων, η Ελλάκτωρ με 27,6% ενώ τέταρτος είναι ο Μυτιληναίος με 22,2%.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες δυο τράπεζες, η Alpha Βank αύξησε κατά 400 εκατ. ευρώ την κεφαλαιοποίηση της και από τις αρχές του χρόνου σημειώνει άνοδο 14,4%, ενώ η Eurobank κατέγραψε άνοδο 1,9%.

Θεαματική άνοδο, το ίδιο διάστημα, κατά 65,5% έχει καταγράψει στη μεσαία κεφαλαιοποίηση και η μετοχή της Τράπεζας Αττικής, ενώ η μετοχή της Αλουμύλ έχει αυξηθεί κατά 109,9% προεξοφλώντας επιχειρηματικές εξελίξεις.

Τα «αναχώματα» - Οι αγοραστές που έφεραν άνοδο

Bασικοί «μοχλοί» της ανόδου στις τράπεζες είναι τα χαρτοφυλάκια τα οποία πόνταραν στα χαμηλά 52 εβδομάδων στις τράπεζες, αρχίζοντας να κτίζουν θέσεις και εν όψει πολιτικών εξελίξεων. Στις τράπεζες Εθνική και Alpha bank εμφανίστηκαν οι εταιρείες Blackrock, Schroders, ενω στην Eurobank παρουσιάστηκε ένας διαχειριστής αμερικανικών χαρτοφυλακίων από την Florida ο οποίος απέκτησε ποσοστό άνω του 6%. Στην τράπεζα Πειραιώς, αν και ακόμη δεν έχει εμφανιστεί ένα συμπαγές μπλοκ, οι πληροφορίες φέρουν μικρομεσαία funds να έχουν φθάσει τα ποσοστά τους κοντά στο 3,5 -4%.

To trade με τις Εκλογές - Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τις προσδοκίες ανόδου

Όσοι επενδυτές επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές, όπως η Ελλάδα δεν σπεύδουν σε αγορές της τελευταίας στιγμής, ούτε τρέχουν πίσω από την αγορά. Φροντίζουν να ξεκινούν τις τοποθετήσεις τουλάχιστον 8-10 μήνες πριν από μια εκλογική αναμέτρηση ή από ένα άλλο κομβικό γεγονός.

Άνοδος 102% με Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις, η επίδραση που θα έχει μια πολιτική αλλαγή στην αγορά, έχει μετρηθεί σε μια άνοδο 30-35% για το ΧΑ. Όμως, το παρελθόν έχει δείξει και πιο υψηλότερες ανόδους. Όπως το 1990, όταν εκλέχθηκε ο πατέρας του σημερινού προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η άνοδος τότε του χρηματιστηρίου ανήλθε στο 102% καθώς η αγορά προεξόφλησε θετικά τις αλλαγές από τη νέα κυβέρνηση.

Yπο αυτά τα δεδομένα, οι επενδυτές ποντάρουν στο trade των εκλογών και περιμένουν με αγωνία τις προγραμματικές δηλώσεις της επόμενης κυβέρνησης. Εκείνη η ημέρα θα είναι η πιο κρίσιμη για όλους όσοι ασχολούνται με τις μετοχές και τα ομόλογα.

Keywords
Τυχαία Θέματα