ΧΑ: «Φθηνή» άνοδος άνευ τζίρου στις 761 μονάδες

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Με προβληματικό τζίρο κάτω των €20 εκατ. και ισχνή τραπεζική άνοδο, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να επανακτήσει τις 760 μονάδες που έχασε χθες στον απόηχο του ευρωπαϊκού sell-off.

Ήπια η στήριξη από τις τράπεζες (κυρίως από Eurobank και Πειραιώς) αλλά και απο δεικτοβαρείς τίτλους του FTSE 25 (ΟΠΑΠ, Motor Oil, Coca-Cola) με το Γενικό Δείκτη να ενισχύεται κατά 0,76% στις

761 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 19,84 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4,38 εκατ. ευρώ σε πακέτα και ο όγκος 11 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 7,5 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,96%, στις 2.023,66 μονάδες, ενώ στο +0,41% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.197,99 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,23% στις 844,84 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 1,3%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,6%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 3,1%.

Ο ΓΔ ξέφυγε προς το παρόν από την κρίσιμη ζώνη των 750 μονάδων, ωστόσο η εξαιρετικά χαμηλή συναλλακτικότητα καθώς και τα σημάδια αδυναμίας των τραπεζών (οι οποίες θα χρειαστούν χρόνο έως ότου υπάρξει πρόοδος στο θέμα των NPEs) δεν παύουν να προβληματίζουν τους επενδυτές.

Την ίδια ώρα αποθαρρυντική είναι η εικόνα και στα ομόλογα, στα οποία υπήρξε σημαντική επιδείνωση λόγω κύματος ρευστοποιήσεων εξ Ιταλίας, μετά και τη νέα κυβερνητική κρίση που ξέσπασε στη γειτονική χώρα. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς εκτοξεύτηκε σήμερα πάνω από το 4,11% και του 25ετούς στο 5,11%, μια συγκυρία που δυστυχώς δεν ευνοεί αυτή τη στιγμή έξοδο στις αγορές.

Ενθαρρυντικό είναι πάντως το αξιοσημείωτο γεγονός ότι παρά την καλοκαιρινή «ραστώνη» και εν μέσω διεθνών (κυρίως ευρωπαϊκών) αναταράξεων λόγω εμπορικού πολέμου-πολιτικής αβεβαιότητας, το ταπεινό ελληνικό Χρηματιστήριο έχει καταφέρει έξι ανοδικές συενδριάσεις έναντι δύο πτωτικών από τις 25 Ιουλίου μέχρι σήμερα, πραγματοποιώντας έτσι παρά τους ανύπαρκτους τζίρους μια είδους «συντήρηση», τουλάχιστον μέχρι η Ελλάδα να βγει κι επίσημα από το πρόγραμμα διάσωσης και να πραγματοποιηθεί και κάποια πρόοδος στο θέμα των κόκκινων δανείων των τραπεζών.

Στο ταμπλό, με ανοδικές τάσεις έκλεισαν οι τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα ενώ την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν η Eurobank (+1,96%) και η Πειραιώς (+1,73%). Με θετικό πρόσημο έκλεισε η πλειοψηφία στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25. Με κέρδη +1,98% έκλεισε ο ΟΠΑΠ μετά την αναβάθμιση από την Standard and Poor's σε ΒΒ- από Β+ της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας με το outlook να παραμένει σταθερό.

Ανοδικά έκλεισαν επίσης Sarantis (+2,94%), Aegean (2,69%), καθώς και Motor Oil ,Coca Cola. Στον αντίποδα, ΕΥΔΑΠ και Τιτάν έκλεισαν με απώλειες 1,44% και 1,20% αντίστοιχα, ενώ Βιοχαλκο, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, ΟΛΠ, Φουρλής, Ελληνικά Πετρέλαια και ΓΕΚ Τέρνα έκλεισαν με ελεγχόμενη πτώση, χαμηλότερη του 1%.

Keywords
Τυχαία Θέματα