Χ.Α: Έντονη μεταβλητότητα στη σκιά των εξελίξεων του ενεργειακού κλάδου

Αν και ξεκίνησε με μικρές απώλειες η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης έχει γυρίσει θετικός σημειώνοντας άνοδο 0,16% και να βρίσκεται στις 918,55 μονάδες, ακολουθώντας τις Διεθνείς Αγορές οι οποίες υποχωρούν στο ξεκίνημα τους εν αναμονή κρίσιμων μακροοικονομικών δεικτών σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Η επενδυτική προσοχή αναμένεται να στραφεί σήμερα στην τελική μέτρηση των δεικτών PMI για τις υπηρεσίες

και τον κλάδο της μεταποίησης, αλλά και στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ για τις νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο. Το πιο πιθανό και στην σημερινή συνεδρίαση να δούμε μια επανάληψη των τελευταίων πτωτικών συνεδριάσεων, μετά τα υψηλά έτους που έγραψε ο Γενικός Δείκτης την προηγούμενη εβδομάδα μιας και η μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα δεν παραπέμπει σε ουσιαστική ενεργοποίηση περισσότερων «ισχυρών χεριών», πέραν όσων είχαν επανακάμψει επενδυτικά το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις αναμένεται να συνεχιστούν, με το βλέμμα των Επενδυτών να στρέφεται στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων και κυρίως στις τηλεδιασκέψεις, όπου περιμένουν να ακούσουν τις εκτιμήσεις των Διοικήσεων για την πορεία του τρίτου τριμήνου, αλλά και ολόκληρης της τρέχουσας χρονιάς. Πρακτικά αυτό καθιστά περισσότερο πιθανό το ενδεχόμενο της συσσώρευσης, σε εύρος μεταξύ 908-922 μονάδων, για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για blue chips, τραπεζικά χαρτιά και δευτερευόντως για mid και small caps.

Βέβαια αυτό που μπορεί να διαφοροποιήσει τις επόμενες συνεδριάσεις και να λειτουργήσει ως θετικός καταλύτης είναι οι διαγωνισμοί που εξελίσσονται στον ενεργειακό τομέα, με τους διαγωνισμούς για ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ να λογίζονται ως ρυθμιστές τάσης (και) επενδυτικά. Κυρίως για τη διαδικασία που αφορά στη διάθεση του 49% του Διαχειριστή, ενώ για τη ΔΕΠΑ Υποδομών η ενέργεια του ΤΑΙΠΕΔ να ζητήσει βελτιωμένη προσφορά μάλλον προδικάζει το αποτέλεσμα.

Παράλληλα, για τους επενδυτές ορόσημα θεωρούνται τόσο η ανακοίνωση της πρόβλεψης για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου (Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου) όσο η συνεδρίαση της ΕΚΤ (Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου). Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης πρέπει το συντομότερο να επιστρέψει με κλεισίματα υψηλότερα των 928 μονάδων, για να κρατήσει ανοιχτά τα περιθώρια κίνησης προς τις 949 – 950 μονάδες. Από εκεί και ψηλότερα και για κίνηση προς τις 1013 μονάδες, θα χρειαστεί σημαντική τόνωση της συναλλακτικής δραστηριότητας. Αν χαθούν οριστικά οι 928 μονάδες, οι επόμενες στηρίξεις στις 900 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 878 (ημερήσιο “stop long”) και 861 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων).

Έστω και στο τέλος, κράτησε την στήριξη των 2200 μονάδων ο FTSE25. Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής, οι επόμενες στηρίξεις στις 2167 – 2154 και 2106 – 2100 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Παραμένει η πρώτη αντίσταση στη ζώνη 2230 – 2240 μονάδες. Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει κέρδη κατά 0,14% και βρίσκεται στις 918,76 μονάδες, η ΔΕΗ με 1,19% σημειώνει την μεγαλύτερη άνοδο και ακολουθούν ήπια ανοδικά τα Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, Πειραιώς, Eurobank, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ, Jumbo, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Τιτάνας, Λάμδα, Βιοχάλκο, Alpha Bank και Εθνική. Σε αρνητικό έδαφος και με ήπιες απώλειες τα ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή.

Διαβάστε ακόμη:

ΑΑΔΕ: Ποιες υποθέσεις βάζει στο στόχαστρο – Γιατί επιταχύνονται οι έλεγχοι

Αυτό είναι το νέο project για ιδιωτική φοιτητική κατοικία στη Θεσσαλονίκη (pics)

Κίνα: Ποιους super-rich και γιατί έχει βάλει στο στόχαστρο το κομμουνιστικό κόμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα