ΧΑ: Εδώ ξεπουλούν... και στο Λονδίνο ετοιμάζονται για τοποθετήσεις το 2018

του Δημήτρη Παφίλα

Κάποιοι ξεπουλάνε δίχως αύριο τις ελληνικές τράπεζες στα μέσα Νοεμβρίου και άλλοι ενδιαφέρονται για τοποθετήσεις το 2018!! Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, αυτή είναι εικόνα που επικρατεί σήμερα.

Από τη μια πλευρά, λοιπόν, έχουμε διαχειριστές - της προηγούμενης αύξησης του 2015- που ξεπουλούν τις τράπεζες σε μια αγορά που πραγματοποιεί τζίρο μόλις 40-50 εκατ. ευρώ καθημερινά. Ο λόγος δεν είναι τα επικείμενα stress

tests των τραπεζών, αλλά το γεγονός ότι, κλείνουν με ζημιές για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, εξέλιξη που δεν συγχωρείται στις αγορές.

Δεν κοιτούν καν τις τιμές, ενώ, όπως λέγεται, κάποια άλλα funds εκμεταλλεύονται τη συγκυρία και σορτάρουν τις ελληνικές τράπεζες. Η εξέλιξη αυτή έχει επηρεάσει και την υπόλοιπη αγορά, καθώς ο Γενικός Δείκτης θα χάσει εύκολα τις 700 μονάδες, ένα σημείο το οποίο θα είναι εξόχως ελκυστικό για κάποιους άλλους, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της πώλησης των μετοχών.

Σε ένα τρίμηνο οι απώλειες των τραπεζικών μετοχών είναι τεράστιες: η Alpha Βank έχασε 39%, η Εθνική 39%, η Eurobank 49% και η Τράπεζα Πειραιώς 59%.

Δεν είναι διόλου τυχαίο λ.χ. ότι, πριν μια εβδομάδα μια έκθεση της Bank Of America προέβλεψε με μαθηματική ακρίβεια την πτώση των τιμών (Alpha Βank 1,3%, Εurobank 0,58%, Εθνική 0,21%). Μάλιστα, οι τρεις προαναφερόμενες μετοχές είδαν και χαμηλότερες τιμές από τις τιμές-στόχους.

Η άλλη πλευρά: Έντονο ενδιαφέρον για αγορές αλλά το 2018

Την ίδια ώρα, όμως, που άλλοι ξεπουλούν, Άγγλοι διαχειριστές εκφράζουν σε συναντήσεις τους με Έλληνες διαχειριστές το έντονο ενδιαφέρον τους για την ελληνική αγορά καθώς θεωρούν ότι, το 2018 θα είναι μια πολύ καλύτερη χρονιά καθώς οτιδήποτε αρνητικό είχε ήδη καταγραφεί στην Αθήνα.

Το κίνητρό τους για να επενδύσουν, όπως λένε οι Έλληνες συνομιλητές τους, είναι φυσικά η εικόνα των ανοδικών διεθνών αγορών σήμερα που έχουν φθάσει στα υψηλά τους. Γεμάτοι λοιπόν από ρευστότητα από τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά χρηματιστήρια είναι έτοιμοι να μεταφέρουν τη ρευστότητά τους σε μια από τις φθηνότερες αγορές της Ευρώπης, αν όχι του κόσμου (Credit Suisse). Η απόφασή τους να μεταφέρουν χρήματα από τις ρευστοποιήσεις σε άλλα χρηματιστήρια, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς σε funds με συνολικό ενεργητικό 20 δισ., η μεταφορά του 2% στην Ελλάδα, σημαίνει τοποθετήσεις 400 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, το 2% των χαρτοφυλακίων funds αναδυομένων αγορών σημαίνει μια ροή αρκετών δισ. ευρώ στην Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα