Χ.Α: Άνοδος με «καύσιμα» από την Moody’s

Σε θετικό έδαφος το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να σημειώνει κέρδη κατά 0,87% και να είναι στις 875,69 μονάδες με την αγορά να αντιδρά θετικά ακολουθώντας το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές και με τους επενδυτές να συνεχίζουν να αξιολογούν τον τραπεζικό κλάδο και τις εξελίξεις του με τα αποτελέσματα της Πειραιώς και την επερχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Εκτός των τραπεζικών

εξελίξεων η ημερινή διαφοροποίηση στην συνεδρίαση είναι η έκθεση της Moody’s η οποία μπορεί να μην προχώρησε σε επαναξιολόγηση του ελληνικού πιστωτικού προφίλ, όπως ήταν προγραμματισμένο για την περασμένη Παρασκευή, εντούτοις σήμερα επανήλθε και ξεκαθάρισε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται ανάμεσα στην επιτάχυνση των αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων και το υψηλό χρέος.

Εάν οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν και επιτύχουν, τότε η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί, καθώς επωφελείται από μια ευνοϊκή δομή χρέους, ένα σημαντικό απόθεμα μετρητών και ένα προσιτό προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους της. Επί της ουσίας η Moody’s, και με το σημερινό της σημείωμα, αλλά και με εκείνο της 19ης Μαΐου, όταν και εξήρε την επίδραση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα, “κλείνει το μάτι” σε όσους επενδυτές ενδιαφέρονται για τα ελληνικά assets, στοιχειοθετώντας τις προϋποθέσεις της αναβάθμισης της Ελλάδας. Μιας αναβάθμισης που ενώ αναμενόταν το 2020, η κρίση της πανδημίας άλλαξε τους σχεδιασμούς και ανέκοψε την πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα.

Αυτή η έκθεση έρχεται να προστεθεί στις εκθέσεις των υπολοίπων οίκων τις προηγούμενες ημέρες με τις οποίες στηρίζουν την επερχόμενη ανάκαμψη της οικονομίας λόγω των θετικών προοπτικών του ταμείου Ανάκαμψης για την χώρα μας. Η Citigroup εκτιμά ότι παρόλο που η Ελληνική οικονομία συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με προκλήσεις μεσοπρόθεσμα η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ που θα φέρει η εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης θα είναι σημαντική, ενώ εκτιμά πως τη διετία 2021-2022 η ώθηση θα κινηθεί στο 10%, ενώ το 2023 η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 3,9%, το 2024 στο 3,4% και το 2025 στο 3,3%.

Η Morgan Stanley προβλέπει ότι η Ελλάδα θα δει σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ ύψους 12% χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ η S&P εκτιμά ότι μπορεί να ξεπεράσει το 18%, η μεγαλύτερη δηλαδή αύξηση σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες. Αντίστοιχα σε έκθεση της η Goldman Sachs “ανέβασε” τις εκτιμήσεις και ενώ είχε ευθυγραμμιστεί προηγουμένως με αυτές της ελληνικής κυβέρνησης, για 7% σωρευτική ανάπτυξη στην επταετία, η αμερικανική τράπεζα πλέον προβλέπει πως το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης μπορεί να ωθήσει το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας πάνω από 12% έως το 2026 (δεδομένου ότι το σχέδιο – δάνεια + επιχορηγήσεις – φτάνει το 19% του ΑΕΠ), που είναι και η υψηλότερη εκτιμώμενη ώθηση στην περιοχή, με την Πορτογαλία να ακολουθεί με 8% περίπου, και τις Ιταλία και Ισπανία με 5%.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Εθνική με 2,38% και η Μυτιληναίος με 2,16%σημειώνουν τα περισσότερα κέρδη και ακολουθούν ήπια ανοδικά η Aegean, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, ΟΤΕ, Πειραιώς, Coca Cola, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ΔΕΗ, Eurobank, Λάμδα και Jumbo ενώ σε αρνητικό έδαφος τα ΕΧΑΕ με 1,29%, ΓΕΚ Τέρνα με 0,41%, ΟΛΠ με 0,25% και ΕΥΔΑΠ με 0,24%.

Διαβάστε ακόμη:

Προϋπολογισμός: Μάχη σε 3 μέτωπα για έξτρα έσοδα και «φρένο» σε 7 δαπάνες

Αγγελική Οικονόμου: Η μεγάλη πρόκληση στην στρατηγική της Νίκας

Μειωμένα ενοίκια: Εξώδικα ιδιοκτητών ακινήτων σε μεγάλες αλυσίδες για τις «κουρεμένες» υπεκμισθώσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα