Χ.Α: Aνοδικές τάσεις μετά τις ανακοινώσεις της FED

Ανοδικά ξεκίνησε το Χρηματιστήριο Αθηνών στη σημερινή συνεδρίαση με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη κατά 0,17% και να βρίσκεται στις 909,81 μονάδες. Οι επενδυτές κινούνται στο απόηχο των χθεσινών αποφάσεων της Αμερικάνικης Κεντρικής Τράπεζας για το πώς θα αποσύρει σταδιακά την έκτακτη βοήθεια που δρομολόγησε την περίοδο της ύφεσης λόγω της πανδημίας.

Η Fed ανακοίνωσε χθες

ότι θα ξεκινήσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων από τα τρέχοντα επίπεδα των 120 δισεκατομμύρια δολάρια τις επόμενες εβδομάδες, με ρυθμό τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα. Εάν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ακολουθήσει αυτό τον ρυθμό, το πρόγραμμα των αγορών θα φτάσει στο τέλος του τον επόμενο Ιούνιο, ανοίγοντας τον δρόμο για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στο τέλος του 2022 ή αρχές του 2023, όπως εκτιμούν οι αναλυτές. Οι ανακοινώσεις της Fed επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές τις εκτιμήσεις των αγορών που περιμένουν από την κεντρική τράπεζα να αρχίσει να προσαρμόζει την πολιτική της προκειμένου να αντιμετωπίσει την ραγδαία άνοδο του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες.

Μπορεί η προσοχή των επενδυτών στην εγχώρια αγορά να έχει εστιαστεί στην επιτυχημένη, όπως διαφαίνεται, ΑΜΚ της ΔΕΗ η οποία υπερκαλύφτηκε από την πρώτη ημέρα της αύξησης και στο βιβλίο προσφορών που είχε ανοίξει στο εξωτερικό καθώς και στο βιβλίο προσφορών που απευθυνόταν στους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές, αυτό όμως που κάνει την διαφορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος από τις αρχές του προηγούμενου μήνα καταγράφει απόδοση +11% με θεσμικά χαρτοφυλάκια να συνεχίζουν να τοποθετούνται βλέποντας ότι η επόμενη ημέρα στο τραπεζικό σύστημα θα είναι πολύ καλύτερη, κάτι που αναφέρουν άλλωστε συνεχώς και οι ξένοι αναλυτές.

Τεχνικά στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 600, 636, 655 και 688 μονάδες και οι στηρίξεις στις 570 – 558 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών), 551 (ημερήσιο “stop long”), 541 και 500 μονάδες. Να σημειωθεί ότι το χτεσινό κλείσιμο ήταν το υψηλότερο των τελευταίων πέντε μηνών, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 11/6/2021 (600,1 μονάδες). όσον αφορά τις επόμενες συνεδριάσεις η αγορά αναμένει ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ ένα μέρος των κεφαλαίων που μπορεί να πουλήσουν ή που δεσμεύτηκαν αλλά δεν ικανοποιήθηκαν λόγω της αυξημένης ζήτησης, θα παραμείνουν στην αγορά δίνοντας σημαντική ρευστότητα και αύξηση τζίρου. Είναι δεδομένο ότι μέρος των κεφαλαίων θα εισρεύσουν αργά ή γρήγορα και σε άλλους τίτλους.

Όλα δείχνουν πως η άντληση κεφαλαίων από τη ΔΕΗ θα στεφθεί με μεγάλη επιτυχία και θα δώσει κέρδη στους συμμετέχοντες από την πρώτη μέρα, μιας και το ενδιαφέρον φαίνεται να είναι τεράστιο. Η πιθανή εισαγωγή στον MSCI και το αριστοτεχνικό στήσιμο βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε δεν έχουμε αυτή τη στιγμή άλλη εταιρεία που να έχει μπροστά της τόσο μεγάλες επενδύσεις για τα επόμενα χρόνια (8 δισεκατομμύρια ευρώ) κάτι που τόσο πολύ έχει ανάγκη η οικονομία. Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει κέρδη κατά 0,26% και βρίσκεται στις 2.205,48 μονάδες Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ και Coca Cola κινούνται με κέρδη άνω του 1% και ακολουθούν ήπια ανοδικά ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, ΕΛΧΑ, Σαράντης, Alpha Bank, Aegean, Jumbo, Λάμδα, Βιοχάλκο και Eurobank. Σε αρνητικό έδαφος και με ήπιες απώλειες η Motor Oil, Τιτάνας, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, και Εθνική.

Διαβάστε ακόμη:

«ΑΣΤΥ Α.Ε.»: Στο σφυρί τα «ιμάτια» της οικογένειας Παρασκευαΐδη στην Ελλάδα (pics)

Pet City: Πώς το success story της οικογένειας Ματζουρανάκη προσέλκυσε την BC Partners

Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος αναπτυξιακός νόμος – Ποιες επενδύσεις ενισχύει

Keywords
Τυχαία Θέματα