Μπούμερανγκ για την κυβέρνηση η κατάθεση της Αυγής στην εξεταστική

Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι! Αυτό συνοψίζει όσα έγιναν χθες στην εξεταστική επιτροπή που ερευνά την δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ και χθες ασχολήθηκε με την υπόθεση της «Αυγής».

Οπως προέκυψε από την κατάθεση του διευθύνοντα συμβούλου της εφημερίδας Δημήτριου Στούμπου στην επιτροπή προκύπτει μείζον πολιτικό ζήτημα και καταφανείς παραβιάσεις της τραπεζικής πρακτικής για την χρηματοδότηση της εφημερίδας.

Η κατάθεση Στούμπου αφήνει έκθετους του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

και εξελίσσεται σε μπούμερανγκ για το κυβερνητικό κόμμα και τους σχεδιασμούς του αναφορικά με το έργο της εξεταστικής καθώς παραδέχθηκε ότι η «Αυγή» το 2009 έλαβε δάνειο 1,5 εκατ. ευρώ αν και είχε αρνητική θέση με μόνες εγγυήσεις που αξίζουν λίγο πάνω από τον «κοπανιστό αέρα».

Συγκεκριμένα, μετά από ερωτήσεις των Ανδρέα Λοβέρδου, Κώστα Τζαβάρα και Γιώργου Μαυρώτα, είπε ότι το δάνειο χορηγήθηκε με μόνες εγγυήσεις τα έσοδα από τις πωλήσεις της εφημερίδας που δεν ξεπερνούν τα 1.500 φύλλα, την ιστορικότητα του Μέσου και μια επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ προς την τράπεζα που ως βασικός μέτοχος δήλωνε ότι εγγυάται για το δάνειο. Σαν να μην έφτανε αυτό το υψηλόβαθμο στέλεχος της Αυγής παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει οικονομικά την εφημερίδα, είτε μέσα από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είτε με άλλο τρόπο.

Ωστόσο, όπως επισήμαναν αρκετά μέλη της επιτροπής η δήλωση του κ. Στούμπου αποτελεί «καρφί» για το κυβερνητικό κόμμα με αυστηρές συνέπειες καθώς ο νόμος απαγορεύει στα κόμματα να δαπανούν την κρατική χρηματοδότηση για την στήριξη ανώνυμων εταιριών και προβλέπει ότι τα ποσά διατίθενται μόνο για λειτουργικές και εκλογικές δαπάνες ή για την στήριξη Ιδρυμάτων μελετών.

Επιπροσθέτως, ο κ. Στούμπος αν και υποστήριξε ότι η Αυγή είναι υπέρ της διαφάνειας στον χώρο των ΜΜΕ, αρνήθηκε επανειλημμένα να αποκαλύψει το όνομα του φυσικού προσώπου που κρύβεται πίσω από offshore εταιρεία η οποία εντοπίστηκε στο μετοχολόγιο της εταιρείας.
Τέλος, προέκυψε ότι η «Αυγή» το 2015 με τις πωλήσεις της να μην ξεπερνούν τα 1.500-1600 φύλλα έλαβε διαφήμιση από τράπεζες ύψους περίπου 470.000 ευρώ!
Αναλυτικά, οι ερωτήσεις των μελών και κυρίως οι απαντήσεις του κ. Στούμπου έχουν ως εξής:

Ο κ. Στούμπος είπε ότι η Αυγή πραγματοποίησε το 2014 αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μετά από ανοικτή πρόσκληση και πρόσθεσε «μια κυπριακή εταιρεία συμμετείχε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με τις προϋποθέσεις που θέσαμε. Σε εκείνη την διαδικασία συγκεντρώσαμε περίπου 1 εκατ. ευρώ και αυτή η εταιρία έδωσε 100 χιλ. Η συμμετοχή της είναι στο 2,5% του μετοχικού κεφαλαίου».

Επιπροσθέτως, απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Σπ. Λάππα (ΣΥΡΙΖΑ) είπε ότι «Εμείς και με διαφωνίες πριν από 3 χρόνια πήραμε μια σκληρή απόφαση ως εργαζόμενοι και αποφασίσαμε περικοπή στο μισθολόγιο κατά 15%. Εγινε σε αντιστροφή δογματικών απόψεων αλλά ήταν προς όφελος για να παραμείνει ανοιχτή η εφημερίδα και γι αυτό παλεύουμε και σήμερα».

Υποστήριξε επίσης ότι «Το μόνο δάνειο που υφίσταται και είναι σε διαρκή εξυπηρέτηση - λήφθηκε την άνοιξη του 2009 επι Καραμανλή. Για πρώτη φορά ζητήσαμε μεγάλο δάνειο και απευθυνθήκαμε στην Εθνική Τράπεζα. Το αρχικό δάνειο ήταν 1,2 εκατ. ευρώ που έγινε 1,5 εκατ. ευρώ αλλα σήμερα το κεφάλαιο είναι στα 930 χιλ. ευρώ. Εξυπηρετείται σήμερα κανονικά».

Διαβάστε τους διαλόγους στο protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα