Μπορεί το Brexit να ανατραπεί; Τι ρωτούν οι Βρετανοί την επόμενη μέρα

Καθώς η Βρετανία συνειδητοποιεί τον αντίκτυπο της απόφασής της, το Bloomberg παραθέτει ορισμένα από τα ερωτήματα που θέτουν την επόμενη μέρα οι Βρετανοί.

Μπορεί να ανατραπεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος;

Θα μπορούσε, αλλά είναι μάλλον απίθανο. Το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό και ο επόμενος ηγέτης της Βρετανία δεν είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να εφαρμόσει την απόφαση. Θεωρητικά

θα μπορούσε να ζητήσει μια νέα συμφωνία με την Ε.Ε. πριν προχωρήσει τις διαδικασίες για την έξοδο, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι έχουν αποκλείσει κάτι τέτοιο. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι, όποιος κι αν εκλεγεί, δεν θα μπορέσει να αγνοήσει τη βούληση 17,4 εκατ. Βρετανών που ψήφισαν κατά της παραμονής.

Κι αυτή η αίτηση που ζητά δεύτερο δημοψήφισμα;

Περίπου 2 εκατ. άνθρωποι υπέγραψαν την αίτηση προς το Κοινοβούλιο για την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Ωστόσο, δεν υπάρχει μηχανισμός που να επιτρέπει στους πολίτες να πυροδοτήσουν δημοψήφισμα. Το καλύτερο που μπορεί να πετύχει η πρωτοβουλία αυτή είναι να πυροδοτήσει μια συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Επίσης, ήδη όλοι οι πολιτικοί της Βρετανίας έχουν αναγνωρίσει το αποτέλεσμα, οπότε η πρωτοβουλία δεν έχει πολλές ελπίδες να πετύχει.

Θα μπορούσε η Ε.Ε. να προτείνει μια άλλη συμφωνία;

Απίθανο, μιας και μέχρι στιγμής, το Βερολίνο, το Παρίσι και οι Βρυξέλλες δείχνουν να θέλουν μια γρήγορη αποχώρηση.

Πότε θα φύγει και επίσημα η Βρετανία από την Ε.Ε.;

Θα πάρει χρόνο. Πρώτα η Βρετανία θα πρέπει να επικαλεστεί το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, θέτοντας σε ισχύ το χρονοδιάγραμμα δύο ετών για την έξοδο. Αυτό είναι κάτι που η Βρετανία δεν βιάζεται να κάνει, μιας και ο ίδιος ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι θα παραιτηθεί μέχρι τον Οκτώβριο. Είναι μάλλον απίθανο να φύγει πριν το τέλος του 2018, το νωρίτερο.

Μπορεί η Ε.Ε. να αναγκάσει την Βρετανία να ενεργοποιήσει το άρθρο;

Όχι. Μόνο η Βρετανία μπορεί να το κάνει αυτό.

Ποια θα είναι η διαδικασία εκλογής νέου ηγέτη από τους Συντηρητικούς;

Ο Κάμερον είπε ότι θέλει να έχει εκλεγεί νέος διάδοχος έως τις αρχές Οκτωβρίου. Δεδομένου ότι το Συντηρητικό Κόμμα θα χρησιμοποιήσει το ίδιο σύστημα που εξέλεξε τον Κάμερον, θα πρέπει να εξετάσει 330 βουλευτές, από τους οποίους θα διαλέξει δύο έως τις 21 Ιουλίου. Στη συνέχεια, κι όταν το Κοινοβούλιο θα έχει κλείσει για το καλοκαίρι, θα διαλέξουν τον ηγέτη.

Ποιοι είναι τα φαβορί;

Ο Μπόρις Τζόνσον, πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, έχει γίνει αυτή τη στιγμή το πρόσωπο του Brexit. Η Τερέζα Μέι, είναι επίσης μια υποψήφια, αν και ήθελε την Βρετανία εντός της Ε.Ε. και ο Μάικλ Γκρόουβ, ο δεύτερος ένθερμος υποστηρικτής του Brexit από τους Συντηρητικούς.

Θα γίνουν εκλογές;

Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Πάουελ, πρώην επιτελάρχη του Τόνι Μπλερ, ο νέος πρωθυπουργός χρειάζεται ισχυρή λαϊκή εντολή για να διαχειριστεί τις διαπραγματεύσεις.

Παρ' όλα αυτά δεν είναι εύκολη η διάλυση της Βουλής, εξαιτίας μιας σειράς νόμων που εγκρίθηκαν το 2010. Ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει σε δύο περιπτώσεις: Είτε η Βουλή να ψηφίσει υπερ της διάλυσης είτε η κυβέρνηση να χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα