Μπορεί μια κεντρική τράπεζα να κατευθύνει τη στεγαστική αγορά μιας χώρας;

Μπορεί μια κεντρική τράπεζα να κατευθύνει τη στεγαστική αγορά μιας χώρας;

Όχι πολύ καιρό πριν, η σουηδική Riksbank αποφάσισε: όχι. Τώρα, όμως, υπάρχει ο κίνδυνος να αναθεωρηθεί αυτή η απόφαση, καθώς η μεγαλύτερη αγορά ακινήτων στη Σκανδιναβία, η σουηδική, κινδυνεύει να βυθιστεί σε μια διόρθωση προς τα κάτω...

Τα αποδεικτικά στοιχεία για την πτώση των τιμών ήταν τόσο ανησυχητικά την Τρίτη, που συνέβαλαν στην πτώση κατά 1,5% της κορώνας έναντι του ευρώ. Ένα ασθενές νόμισμα θέτει τον στόχο πληθωρισμού της

Riksbank σε κίνδυνο. Πρέπει λοιπόν να εξετάσει πιο στενά την αγορά κατοικίας;

Οι εξελίξεις στη στεγαστική αγορά της Σουηδίας "θα μπορούσαν να προκαλέσουν ορισμένες αμφιβολίες στην Riksbank, καθώς ενδέχεται να επηρεάσουν τις συνολικές οικονομικές προοπτικές και τον πληθωρισμό", ανέφερε σε σημείωμα ο αναλυτής της Nordea, Andreas Wallstrom.

Η σουηδική Riksbank διοχέτευσε όλη της την ενέργεια στην καταπολέμηση του αποπληθωρισμού και, νωρίτερα φέτος, ανέκτησε τελικά την αξιοπιστία της σχετικά με τον πληθωρισμό. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λένε τώρα ότι αν χρειαστεί είναι έτοιμοι να αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια στα μέσα του επόμενου έτους. Ταυτόχρονα, η Riksbank μπορεί να παρατείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων επειδή φτάνουμε στη λήξη του έτους.

Ωστόσο, στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Riksbank, η αναπληρώτρια Διοικητής Cecilia Skingsley υποστήριξε ότι η νομισματική πολιτική "υπό ορισμένες συνθήκες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του μεγάλου χρέους των νοικοκυριών." Επίσης είπε ότι η στεγαστική αγορά "πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά", λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα