Μπαν Κι Μουν: Άνευ προηγουμένου πρόοδος στο Κυπριακό

Μισής ώρας συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ είχε χθες στη Νέα Υόρκη ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, κατά την οποία τον ενημέρωσε για την πρόοδο που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις, τις πτυχές στις οποίες καταγράφονται δυσκολίες και για το πως θα μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία τους επόμενους δύο μήνες.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης

χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον κ. Μουν «περιεκτική και δημιουργική», τονίζοντας ότι είναι απόλυτη η κατανόηση του ΓΓ του ΟΗΕ στην ελληνοκυπριακή θέση να μη συγκληθεί πολυμερής διεθνής διάσκεψη πριν να υπάρξει συμφωνία σε σειρά εκκρεμούντων ζητημάτων. Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΟΗΕ χαρακτήρισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις ως «άνευ προηγουμένου» χαιρετίζοντας το κλίμα αποφασιστικότητας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης που περιβάλλει τις συνομιλίες. Σε ερώτηση προς τον κ. Αναστασιάδη αν επέδωσε στον ΓΓ του ΟΗΕ τέγγραφο με τις απόψεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και για τα έξι κεφάλαια της διαπραγμάτευσης, είπε πως «θα δοθεί στην ώρα του».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διευκρίνισε, ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν άκουσε κάτι δυσάρεστο από τον ίδιο.

«Δεν άκουσε κάτι το δυσάρεστο εκτός από πραγματικότητες και οι πραγματικότητες δεν σημαίνει πως είναι δυσάρεστες. Παρουσιάζουν δυσκολίες, γι' αυτό και πρέπει όλοι, αν θέλουν να βοηθήσουν σε λύση του Κυπριακού, να επικεντρωθούν στις πραγματικές δυσκολίες, έτσι ώστε όλες οι πλευρές να δείξουν κατανόηση στις ανησυχίες η μια της άλλης. Ιδιαίτερα εκείνες που έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, σε όσα οδήγησαν την ελληνοκυπριακή κοινότητα να απορρίψει το σχέδιο Ανάν».

Απαντώντας σχετική ερώτηση από Τούρκο δημοσιογράφο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό που επιζητούμε είναι να συνεχίσουμε τις καρποφόρες και εποικοδομητικές προσπάθειες για να βρούμε μια συνολική λύση. Αυτό που αναμένω είναι όλοι να δείξουν προσήλωση στο στόχο μας και να είναι έτοιμοι να σεβαστούν τις ανησυχίες της κάθε μιας εκ των κοινοτήτων. Εμείς ήδη το κάναμε, υπάρχουν κάποια πράγματα που παραμένουν πολύ ευαίσθητα για την ελληνοκυπριακή κοινότητα και αναμένω ότι η αμοιβαία κατανόηση θα μας δώσει την ευκαιρία με δημιουργικές ιδέες να βρούμε διέξοδο».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να βρεθεί λύση εντός του έτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος και ο χρόνος».

Keywords
Τυχαία Θέματα