Αβραμόπουλος: Σκεπτόμαστε το Ευρ. Δικαστήριο για τις χώρες που δεν παίρνουν πρόσφυγες από Ελλάδα-Ιταλία

Την πιθανότητα να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα κράτη μέλη που αρνούνται να σηκώσουν το βάρος τους στο πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία φαίνεται να εξετάζει η Κομισιόν.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Επίτροπος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος εξήρε αρχικά την συμφωνία μετανάστευσης ΕΕ - Τουρκίας, η οποία φαίνεται να κρατάει καλά και να συνεχίζει να φέρνει απότελέσματα,

έχοντας μειώσει τις ροές παράτυπων μεταναστών προς την Ελλάδα κατά 97% από την υπογραφή της, εξέφρασε όμως παράπονα για την προθυμία ορισμένων κρατών να σηκώσουν τα βάρη που τους αναλογούν.

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων έχει φτάσει κατά μέσο όρο τις 23.00 μετεγκαταστάσεις από τον Φεβρουάριο του 2017 (αρκετά χαμηλότερος από τον στόχο που είχε θέσει η Κομισιόν για 6000 το μήνα), έχοντας μεταφέρει σχεδόν 20.000 άτομα συνολικά από Ελλάδα και Ιταλία προς την υπόλοιπη ΕΕ.

Ορισμένα κράτη μέλη της ανατολικής Ευρώπης όμως όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία συνεχίζουν να αρνούνται να λάβουν πρόσφυγες στις χώρες τους, παρά την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, στην Ελλάδα βρίσκονται αυτή τη στιγμή 2800 άτομα που είναι έτοιμα να μετεγκατασταθούν και στο άμεσο μέλλον άλλα 2000 θα είναι έτοιμα, όμως η στάση αυτή των ανατολικών κρατών δυσχεραίνει τη προσπάθεια για απόσυμφώρηση της Ελλάδας.

Παράλληλα ο Επίτροπος Αβραμόπουλος χαρακτήρισε ως "λαϊκίστικη" τη σύνδεση μετανάστευσης με την τρομοκρατία, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Keywords
Τυχαία Θέματα