Αθήνα: Από την ένδοξη 5άδα στην... προτελευταία θέση των πιο hot επενδυτικών προορισμών για ακίνητα

Της Στεφανίας Σούκη

Η απόλυτη... βουτιά: Από την περυσινή θέση νούμερο 5 ως ένας από τους πιο "hot" επενδυτικούς προορισμούς ακινήτων, η Αθήνα κατρακύλησε μέσα σε ένα χρόνο προτελευταία, στην 27η θέση σε ένα σύνολο 28 ευρωπαϊκών πόλεων, τις οποίες παρακολουθούν στενά οι ξένοι επενδυτές από όλο τον κόσμο.

Αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα ''Αναδυόμενες Τάσεις στο Real Estate 2016" της PricewaterhouseCoopers από κοινού με το Urban Land Institute που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και δημοσιοποιείται στις αρχές κάθε έτους προκειμένου να βρεί τους προρισμούς που θα προσελκύσουν τα επενδυτικά κεφάλαια στον τομέα του real estate.

"H αισιοδοξία που ανέβασε την Αθήνα στην 5η θέση το 2015... εξανεμίστηκε παντελώς μετά από ένα χρόνο πολιτικού και οικονομικού χάους, όπου η έξοδος από το ευρώ αποφεύχθηκε από τις διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής», αναφέρεται στην έρευνα. «Η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται τώρα 27η και οι προοπτικές στο κομμάτι της ανάπτυξης χαρακτηρίζονται ως ''πολύ φτωχές'', αντικατοπτρίζοντας τη σοβαρότητα της οικονομικής κατάστασης στη χώρα. Πολλοί συνεντευξιαζόμενοι φοβούνται ότι η κρίση είναι ακόμη μακριά από το να αποτελεί παρελθόν. Η ελληνική οικονομία θα βρισκόταν ακόμη στα πρωτοσέλιδα αν δεν υπήρχαν άλλα, πολύ σοβαρά θέματα όπως η Συρία ή το προσφυγικό».

Οι αναλυτές της PwC και του ULI προσθέτουν ότι υπάρχει ακόμη πολύς... πόνος μπροστά για την ελληνική οικονομία, λόγω της ύφεσης, των αυξανόμενων φόρων, της περαιτέρω μείωσης της κατανάλωσης αλλά και της πτώσης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

«Παρολ' αυτά μπορεί να βρεθούν ακόμη επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και υπάρχει μία ...χούφτα επενδυτών που βολιδοσκοπούν την ελληνική αγορά, έστω και με λιγότερη ένταση σε σχέση με ένα χρόνο πρίν. Μέχρι το τέλος του 2016 η Ελλάδα θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει ενδιαφέρουσα», αναφέρει ένας fund manager.

Aπό την άλλη πλευρά, μόνο οι πωλητές που έχουν πραγματική ανάγκη είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν ακίνητα σε μία αγορά όπου οι αξίες έχουν πέσει από 60% ή ακόμη και 85%, ανάλογα με την κατηγορία του ακινήτου, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά στελέχη εγχώριων εταιρειών. «Η κατάρρευση είναι τόσο μεγάλη κι έχει διαρκέσει τόσο πολύ, ώστε ο κλάδος των ακινήτων έχει αποδιοργανωθεί εντελώς».

Πανευρωπαϊκά, στην πρώτη θέση των επενδυτικών προορισμών για τη γηραιά ηπειρο βρίσκεται το Βερολίνο και ακολουθούν στη δεύτερη θέση το Αμβούργο, το Δουβλίνο, η Μαδρίτη και η Κοπεγχάγη που συμπληρώνουν την πεντάδα. Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στην 14η θέση, ενώ τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν η Ρώμη, στην 25η θέση, η Λυόν στη Γαλλία (26η), η Αθήνα (27η) και η Μόσχα, τελευταία στην 28η θέση.

Η έρευνα βασίστηκε στις απαντήσεις 550 στελεχών ανά την Ευρώπη από τους κλάδους των επενδύσεων ακινήτων, της ανάπτυξης, του χρηματοπιστωτικού τομέα, των συμβούλων fund managers, ΑΕΕΑΠ κ.α..

Keywords
Τυχαία Θέματα