Ασυγκίνητες οι ευρωαγορές από γεωπολιτικά - Πτώση FTSE λόγω Brexit

Κέρδη έστω και ήπια στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Συνεχίζεται το ράλι της στερλίνας, «ποντάρετε κι άλλο» λέει η Goldman Sachs

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Κέρδη, έστω και ήπια, κατέγραψαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στραμμένο στις γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οποίες ωστόσο δεν έδειξαν να επηρεάζουν αρνητικά τους επενδυτές.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις απαιτήσεις Κιμ Γιονγκ Ουν για άρση των αμερικανικών κυρώσεων, χωρίς έτσι να επέλθει συμφωνία για πυρηνικά.

Ωστόσο το ναυάγιο συνομιλών Τραμπ-Κιμ πέρασε... και δεν ακούμπησε, αφού η αγορά

άλλωστε δεν φοβάται κάποια κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο ηγετών, οι οποίοι έχουν πολλάκις αναφέρει πως διατηρούν μια πολύ καλή σχέση. Οι επενδυτές αναμένουν κάποια συμφωνία, έστω κι αν καθυστερήσει.

Στο επίκεντρο εν τω μεταξύ βρίσκεται το εμπόριο. Χθες, ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, μιλώντας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προειδοποίησε για εμπόδια στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, τονίζοντας ότι το Πεκίνο πρέπει να κάνει περισσότερα από το να προσφέρει απλά υποσχέσεις για αγορές περισσότερων αμερικανικών αγαθών.

Την ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα απευθύνει έκκληση σε Ινδία και Πακιστάν για αυτοσυγκράτηση, καθώς κλιμακώνεται η ένταση για το Κασμίρ.

Στο μέτωπο του Brexit, η Βρετανοί δηλώνουν πως υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει προκειμένου να επέλθει συμφωνία, με τη Μέι να αναμένεται να φέρει ψηφοφορία στη βουλή για ένα deal στις 12 Μαρτίου.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ήταν η μοναδική κύρια ευρωπαϊκή αγορά που σημείωσε πτώση 0,46% στις 7.074,73 μονάδες.

Η στερλίνα εν μεταξύ συνεχίζει το ράλι της, καθώς οι επενδυτές βλέπουν η ημερομηνία εξόδου (Brexit) να καθυστερεί πολύ. Η Goldman Sachs μάλιστα αυξάνει τις τοποθετήσεις της στη βρετανική λίρα και λέει «ποντάρετε παρά τον επενδυτικό συνωστισμό.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,06% στις 372,80 μονάδες.

Ο κλάδος με τη χειρότερη επίδοση ήταν εκείνος των πρώτων υλών, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει βουτιά 2,2%, εν μέσω εμπορικών ανησυχιών.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,25% κι έκλεισε στις 11.515,64 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,29% στις 5.240,53 μονάδες.

Στο Μιλάνο, ο FTSE MIΒ ενισχύθηκε κατά 0,78% κι έκλεισε στις 20.659,46 μονάδες.

Ώθηση στο γερμανικό χρηματιστήριο προσέφεραν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία, που έδειξαν μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση για τον Φεβρουάριο του 2019, στο 1,6%, από 1,4% τον προηγούμενο μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα