Αρχίζει η διαδικασία επιβολής κυρώσεων για Ισπανία και Πορτογαλία

Του Ιωάννη Αντύπα

Ξεκινάει η διαδικασία καθορισμού των κυρώσεων για την Ισπανία και την Πορτογαλία, καθώς, όπως αναμενόταν, το Ecofin διαπίστωσε πως οι δύο χώρες δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την μείωση του ελλείματος τους κάτω από το επιτρεπτό 3%, το ανώτατο όριο που προβλέπει το σύμφωνο σταθερότητας της ΕΕ..

Πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει εντός 20 ημερών να εξετάσει ποιες κυρώσεις θα επιβάλλει και στη συνέχεια να τις προτείνει στο Ecofin. Οι κυρώσεις αυτές ενδέχεται να έχουν τη μορφή προστίμου, ύψους μέχρι 0,2% του ΑΕΠ

τους αν και δεν αποκλείεται να είναι και μηδενικό. Από τη πλευρά τους Πορτογαλία και Ισπανία έχουν δέκα ημέρες έτσι ώστε να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις για την μείωση του ελλείματος τους έτσι ώστε να αποφύγουν πιθανά πρόστιμα. Παράλληλα θα μπορούσε να τους επιβληθεί και η αναστολή των διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων που θα μπορούν να αντλήσουν από την ΕΕ.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημιουργίας της πρότασης για κυρώσεις από την Επιτροπή διάρκειας 20 ημέρων, το Ecofin θα έχει στη συνέχεια 10 ημέρες για να εγκρίνει τα πρόστιμα.

Αισιόδοξος για αίσιο τέλος είναι πάντως ο Σλοβάκος Υπουργός Οικονομικών Πίτερ Καζιμιρ (σημειώνουμε πως η Σλοβακία διαθέτει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αυτό το εξάμηνο) λέγοντας ότι είναι «βέβαιος πως θα έχουμε μια έξυπνη λύση στο τέλος για το ζήτημα αυτό».

«Το Συμβούλιο κατέληξε ότι οι ενέργειες της Πορτογαλίας στην σύσταση που της δόθηκε τον Ιούνιο του 2013 ήταν ανεπαρκείς. Η Πορτογαλία δεν διόρθωσε το έλλειμμά της έως το 2015, όπως έπρεπε και η δημοσιονομική της προσπάθεια ήταν σημαντικά μικρότερη απ' ότι της ζητήθηκε» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η δημοσιονομική χαλάρωση το 2015 είχε μεγάλο αντίκτυπο στα οικονομικά της χώρας» ανέφερε για την Ισπανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα