Απώλειες στην Ασία – Eξαίρεση ο Nikkei λόγω αδύναμου γεν και ισχυρού ΑΕΠ

Με μεικτές τάσεις άνοιξαν τη νέα εβδομάδα οι ασιατικές αγορές με τον Nikkei να διαπραγματεύεται με κέρδη για τρίτη συνεχή συνεδρίαση, λαμβάνοντας ώθηση από το αδύναμο γεν και τα καλύτερα των προβλέψεων οικονομικά στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Nikkei έκανε άλμα 1,71% για να κλείσει στις 17.672,62 μονάδες, μετά την ανακοίνωση για το ΑΕΠ γ' τριμήνου, το οποίο

αυξήθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, η ιαπωνική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει τη σταδιακή της ανάκαμψη, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Nobuteru Ishihara.
«Η ιαπωνική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται σταδιακά», δήλωσε ο Ishihara, επικαλούμενος «βελτιώσεις στην απασχόληση και στις μισθολογικές συνθήκες».

Ωστόσο προειδοποίησε για πιθανά αρνητικά σοκ από το εξωτερικό, μεταξύ των οποία και μια πιθανή ύφεση στις αναδυόμενες οικονομίες και μια απότομη αύξηση της μεταβλητότητας στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το γεν παραμένει εξασθενημένο έναντι του δολαρίου, στα 107,52 δολ. νωρίτερα. Υπενθυμίζεταιότι την ημέρα των αμερικανικών εκλογών κινείτο στα επίπεδα των 104 δολ.

Στην υπόλοιπη Ασία, πάντως, οι «αναταράξεις» συνεχίζονται σήμερα, με την πλειοψηφία των αγορών να διαπραγματεύεται σε αρνητικό έδαφος, έπειτα από τη νίκη του κ. Trump και την οικονομική πολιτική που αυτός προτίθεται να ακολουθήσει. Αρνητική είναι και η επίδραση της κατώτερης των εκτιμήσεων βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα.

Ο Shanghai composite είχε άνοδο 0,44%, ενώ ο Shenzhen composite ενισχύθηκε κατά σχεδόν 0,3%. Κι αυτό, παρά την ανακοίνωση της βιομηχανικής παραγωγής, η οποία ήταν χαμηλότερη των εκτιμήσεων, καθώς για τον μήνα Οκτώβριο σε ετήσια βάση ενισχύθηκε κατά 6,1% (εκτίμηση 6,2%), έναντι αύξησης 6,1% το προηγούμενο έτος, ενώ οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, κατέγραψαν αύξηση κατά 8,3% (εκτίμηση 8,2%) έναντι αύξησης 8,2% το προηγούμενο έτος.

Επίσης, οι τιμές των πωληθέντων κατοικιών για τον μήνα Οκτώβριο, κατέγραψαν αύξηση κατά 38% στα 941 δισ. γουάν σε σχέση με πέρσι, με τον προηγούμενο μήνα οι τιμές να ενισχύονται κατά 61%. Νέα πτώση σημειώνουν και σήμερα οι τιμές των κινεζικών ομολόγων, με τη δεκαετία να ενισχύεται κατά δύο μονάδες βάσεις και να διαμορφώνεται στο 2,86%, αυξάνοντας κατά 13 μονάδες βάσεις σε μια εβδομάδα. Η ισοτιμία του γουάν έναντι του δολαρίου να διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2010.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε 1,34%.

Ο αυστραλιανός ASX 200 έκλεισε με απώλειες 0,47%, επιβαρυνόμενος από τον υποδείκτη των πρώτων υλών που είχε απώλειες 1,31%.

Οι μεγάλες τράπεζες όπως η Westpac και η ANZ υποχώρησαν κατά 3,17% και 1,45% αντίστοιχα.

Απώλειες είχαν και οι μεγάλες εταιρείες εξόρυξης χρυσού: η Newcrest Mining με -7,08%, η Northern Star Resources με -9,16% και η Evolution Mining με απώλειες -9,65%.

Keywords
Τυχαία Θέματα